Maczek, Stanislaw

Inleiding

Inhoudsopgave

Stanislaw Wladyslaw Maczek was een Poolse generaal die in het begin van de Tweede Wereldoorlog het commando voerde over de enige gemotoriseerde divisie van het Poolse leger. Na de val van Polen ontsnapte hij naar Frankrijk waar hij een nieuwe gemotoriseerde divisie oprichtte. Na de val van Frankrijk richtte hij in Groot-BrittanniŽ de Eerste Poolse Pantserdivisie op, waarmee hij een grote bijdrage leverde aan de geallieerde overwinning in West-Europa. Maczek was bijzonder geliefd bij zijn manschappen en werd na de bevrijding van West-Europa op handen gedragen door de Franse, Belgische en Nederlandse bevolking. Hij werd echter nogal onderschat door zijn geallieerde medestrijders.

Stanislaw Maczek was echter bovenal een persoon van internationale allure. Hij werd geboren in Lwůw, een van oudsher Poolse stad, die toen echter onderdeel uitmaakte van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie en tegenwoordig in de OekraÔne ligt. Maczek had echter Kroatische voorouders. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht hij als officier in het Oostenrijks-Hongaarse leger in ItaliŽ en later in het Poolse leger in de oorlog tussen Polen en de OekraÔne en in de oorlog tussen Polen en de Sovjet-Unie waarna hij afstudeerde aan de Hogere Militaire School in Warschau. Na de val van Polen week hij met een groot deel van de manschappen van de 10e Gemotoriseerde Cavalerie Brigade uit naar Hongarije en van daaruit vertrok hij naar Frankrijk. In juni 1940 ontsnapte Maczek, wederom met een groot deel van zijn manschappen, via Noord-Afrika en Portugal naar Groot-BrittanniŽ.

In Schotland bouwde hij met Brits materiaal de eerste Poolse gepantserde divisie op, die in augustus 1944, als onderdeel van het 1ste Canadese Leger, landde in NormandiŽ. Zijn tanks en pantserwagens speelden een belangrijke rol in het verslaan van veertien Duitse divisies bij de Slag om Falaise en bij de bevrijding van Frankrijk, BelgiŽ en Nederland. Uiteindelijk eindigde hij zijn opmars met de verovering van Wilhelmshaven waar hij de capitulatie van het gehele Duitse plaatselijke garnizoen en ruim 200 vaartuigen van de Kriegsmarine aanvaardde.

Na de oorlog werd hem door het communistische Poolse bewind zijn Pools staatsburgerschap ontnomen waardoor hij genoodzaakt was in Schotland te blijven wonen. Hij werkte tot in de jaren `60 onder andere als barkeeper in Edinburgh omdat de Britten hem geen militair pensioen toekenden. Hij werd in december 1994 begraven op het Poolse militaire kerkhof in Breda.

Definitielijst

Brigade
Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
capitulatie
Overeenkomst tussen strijdende partijen met betrekking tot de overgave van een land of leger.
Cavalerie
In het Engels Calvary. Oorspronkelijk een aanduiding voor bereden troepen. In de Tweede Wereldoorlog de aanduiding voor gepantserde eenheden. Belangrijkste taken zijn verkenning, aanval en ondersteuning van infanterie.
divisie
Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
Kriegsmarine
Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.
Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Generaal Stanislaw Maczek.
(Bron: Desertwar)


Generaal Maczek als commandant van de Eerste Poolse Pantserdivisie bij ťťn van zijn tanks.
(Bron: Maczek Garizzim)


Generaal Maczek en de Britse generaal Montgomery.
(Bron: Maczek Garrizim)


Generaals van het 1e Canadese Leger in Hilversum op 20 mei 1945. Linksvoor generaal Maczek.
(Bron: Junobeach)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
01-05-2013
Laatst gewijzigd:
02-10-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.