Liz Seiker, Freds levensreis

Introductie

Inhoudsopgave

Het verhaal van Fred Seiker en zijn tekeningen kunnen worden gevonden op: Fred Seiker, Opdat Wij Nooit Vergeten.

Commentaar door de schrijfster.

Ik zou dit verhaal langer hebben kunnen maken door bij voorbeeld uit te weiden over zijn kindertijd in Rotterdam, over zijn liefhebberijen, over de verschillende interessante vakanties of over zijn dochter Melanie en de kleinkinderen Alexis en Micha, over verdere leden van de familie of over goede vrienden de we beiden gemaakt hebben in de loop der tijden.

Dat alles zou een completer plaatje hebben opgeleverd en al die dingen zijn een belangrijk deel geweest van Fredís leven, dat hij beschouwt als een zeer volledig geheel.

Maar het heeft in mijn bedoeling gelegen om zijn kracht in staat te zijn tot volharding en moed te beschrijven, soms in onbeschrijfelijke en verschrikkelijke tijden, en ik weet dat ik daar in geslaagd ben.

Ik houd van hem en ik ben heel erg trots op hem.

Elisabeth (Liz) Seiker

Rotterdam

Mathias Frederik Cornelius (Fred) Seiker werd in 1915 geboren als zoon van Gertrude en Frederik Seiker in Rotterdam. Hij was de oudste van vier kinderen, twee meisjes en twee jongens.

Het was een doorsnee hardwerkende familie maar ondanks armoede en tegenslag had Fred een erg gelukkig familie leven met ouders die hard moesten werken om hun kinderen te onderhouden. Gedurende de Crisis reisde Fredís vader het land af om werk te vinden en zijn moeder zocht buitenshuis betaalde huishoudwerkzaamheden; desondanks kwam het wel eens voor dat zij een maaltijd moest overslaan om haar kinderen te eten te kunnen geven.

Er bestond geen amusement maar de kinderen maakten hun eigen geknutselde spelletjes. Er bestonden geen vakanties behalve ís zomers een enkele dag aan het strand . Gedurende de verdere rest van het jaar waren er enkel de uitzonderlijke voorvallen met speciale traktaties.

Fredís vader was technicus, wiens loopbaan begonnen was op de grote en sterke sleepboten die op de Rijn op en neer voeren tussen Rotterdam en Bazel. Later ontwikkelde hij interesse in industriŽle koelsystemen en werd bekend als een van Nederlandsí grootste experts op dat gebied.

Nadat Fred de Lagere School had afgemaakt ging hij op dertien jarige leeftijd naar een Technische School waar hij een driejarige opleiding in techniek volgde. Die werd voltooid met twee praktijkjaren waarvan hij een deel doorbracht bij de werf Wilton in Rotterdam. Voor een gedeelte samen met zijn vader, waardoor Fred bekend werd met industriŽle koelinstallaties. Tegelijkertijd ging hij naar avondschool en volgde een gevorderde opleiding in algemene techniek.

Hij slaagde erin geplaatst te worden op de Rotterdamse Zeevaartschool voor Machinisten ofschoon het een zware tijd was voor zijn om zijn zoon de school te laten afmafmaken vader in verband met de financiŽle situatie van de familie. Na het behalen van zijn eerste diploma voor de Grote Handelsvaart werd hij aangenomen bij de grootste scheepvaartmaatschappij van die tijd: de Rotterdamsche Lloyd, (vanaf 1947: Koninklijke Rotterdamsche Lloyd, red.) die alleen de beste leerlingen aannam en zijn carriŤre als Machinist nam een aanvang. Fred herinnert zich nog steeds de trots van zijn vader toen die hem voor het eerst in zijn uniform zag.

Gedurende zijn loopbaan bij de Lloyd bereisde Fred de wereld. Hij gaf zich over aan het zeemansleven, voelde zich daar totaal in zijn element en was altijd gelukkig wanneer hij weer naar zee ging. Hij klom op tot Derde Machinist.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Fred Seiker


De jonge Fred Seiker


Het gezin een dagje uit aan de kust.


Het begin van zijn loopbaan op zee.


In tropenuniform

Informatie

Vertaald door:
Fred Bolle
Geplaatst op:
09-05-2013
Laatst gewijzigd:
04-06-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.