Amerikaanse 82nd Airborne Division

Inleiding en voorgeschiedenis

Inhoudsopgave

Inleiding

Eťn van de Amerikaanse luchtlandingsdivisies die deelnamen aan de strijd in Europa was de 82nd Airborne Division. De divisie kwam op 10 mei 1943 aan in Casablanca ter voorbereiding van de invasie van SiciliŽ en ItaliŽ. Na deze operaties nam de divisie deel aan de landingen in NormandiŽ in juni 1944 en aan operatie Market Garden in september 1944. De 82nd Airborne Division eindigde in december 1945 haar inzet in Europa als onderdeel van de geallieerde bezettingsmacht van Berlijn.

Voorgeschiedenis

De 82nd Airborne Division werd in 1942 geformeerd door omvorming van de 82nd Infantry Division tot een luchtlandingsdivisie. De oorspronkelijke infanteriedivisie werd op 5 augustus 1917 opgericht en op 25 augustus 1917 te Camp Gordon, Georgia, operationeel als 82nd Division. In 1918 kreeg ze de aanduiding 82nd Infantry Division. Ze kreeg de bijnaam "All American" omdat de aanvankelijke leden van de divisie uit alle (destijds 48) Amerikaanse Staten afkomstig waren. De 82nd Divison was opgebouwd uit twee Infantry Brigades: de 163rd Infantry Brigade en de 164th Infantry Brigade. Onder het bevel van de 163rd Infantry Brigade stonden het 325th Infantry Regiment en het 326th Infantry Regiment. De 164th Infantry Brigade voerde het bevel over het 327th Infantry Regiment en het 328th Infantry Regiment. Naast deze basisindeling beschikte de divisie over de 157th Field Artillery Brigade, divisie eenheden en een divisionele vervoerseenheid. In april 1918 trok de divisie naar Europa om tijdens de Eerste Wereldoorlog deel uit te gaan maken van de American Expeditionary Force.

Vanuit Boston, New York en Brooklyn, voer de eenheid naar Liverpool in Engeland, waar ze in mei 1918 compleet was. Hiervandaan werd de divisie via Southampton naar Le Havre in Frankrijk gebracht. De 82nd Division werd in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog ingezet aan het front bij de Somme. Na de eerste gevechtservaringen aldaar, werd de divisie op 16 juni 1918 verplaatst naar Toul in Noordoost Frankrijk en na herbewapening met Franse wapens richting het front gezonden. Vervolgens diende de eenheid aan diverse fronten in dat deel van Frankrijk en nam ze deel aan diverse offensieven waaronder Lagney, Marbache, het St. Mihiel offensief, Meuse-Argonne offensief en Ravin aux Pierres. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden 995 leden van de divisie gedood en raakten er 7082 gewond. In april/mei 1919 keerde de 82nd Infantry Division terug naar de Verenigde Staten, waar ze op 27 mei 1919 werd gedeactiveerd te Camp Mills, New York.

Op 24 juni 1921 werd de 82nd Infantry Division opnieuw ingesteld als deel van de Army Reserves en werd gestationeerd in South Carolina, Georgia en Florida. De hierop volgende 20 jaar bestond de eenheid alleen als reserve en werd ze op 13 februari 1942 als Division Headquarters, 82nd Division opgeroepen en op 25 maart 1942 weer operationeel. De divisie werd vervolgens gereorganiseerd te Camp Claiborne, Louisiana, onder bevel van Major General Omar Bradley. Zijn Chief-of-Staff werd George Van Pope.

Definitielijst

Brigade
Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
divisie
Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
invasie
Gewapende inval.
offensief
Aanval in kleinere of grote schaal.
operatie Market Garden
Codenaam voor gecombineerde land- en luchtaanvallen van de geallieerden in de regio Eindhoven, Arnhem en Nijmegen van 17 tot 26 september 1944.
Regiment
Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Emblemen 82nd Airborne Division. Het embleem omvat de letters AA voor "All American" in een blauwe cirkel, aangebracht in een rood vlak. De "All American" slaat terug op het feit dat de 82nd Division bestond uit militairen vanuit alle Staten van de toenmalige Verenigde Staten, de kleuren grijpen terug op de kleuren van de Amerikaanse vlag.
(Bron: Wilco Vermeer)


Omar Bradley als Major General.
(Bron: U.S. Army Photo)

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
16-09-2015
Laatst gewijzigd:
19-06-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.