Leclerc, Jacques-Philippe

Jeugd en vooroorlogse jaren

Inhoudsopgave

Inleiding

Jacques-Philippe Leclerc wist in de meidagen van 1940 te ontsnappen uit Duitse krijgsgevangenschap. Hij sloot zich aan bij De Gaulle en bevrijde in augustus 1944 Parijs. Hiermee werd hij een van de bekendste Franse generaals uit de tweede Wereldoorlog.

vooroorlogse jaren

Philippe François Marie, comte de (graaf van) Hauteclocque werd op 22 november 1902 geboren in Belloy-Saint-Léonard, een dorp in de buurt van Amiens in Noord-Frankrijk. Hij was de vijfde van in totaal zes kinderen van Adrien de Hauteclocque, comte de Hauteclocque en Marie-Thérèse van der Cruisse de Waziers. Hij stamde uit een oud adellijk geslacht. Leclerc kreeg een katholieke opvoeding en dit geloof zou gedurende de rest van zijn leven een grote rol blijven spelen.

Tussen 1922 en 1924 bezocht Philippe de Ecole spéciale militaire de Saint-Cyr in Bretagne. In 1925 volgde hij ook nog een studie aan de Ecole d'application de la cavalerie de Saumur. Hierna trad hij in actieve dienst bij het Franse leger in de rang van sous-lieutenant. Op 10 augustus 1925 trouwde hij met Theresa Gargan; het echtpaar zou in totaal zes kinderen krijgen. Op 26 oktober 1926 werd hij bevorderd tot lieutenant.

De Hauteclocque diende eerst in het 5e régiment de cuirassiers, dat in Trier was gestationeerd in het door het Franse leger bezette Saarland. Na een jaar gediend te hebben in deze eenheid werd hij overgeplaatst naar het 8e régiment de spahis marocains in Marokko (een koloniale cavalerie-eenheid), waar hij vocht in de Rifoorlog (1920-1926). Tijdens dit conflict probeerden de stammen van het Rifgebergte, onder leiding van Mohammed Abdelkrim El Khattabi, een onafhankelijke staat te stichten, wat door Spanje en Frankrijk, onder meer door de inzet van chemische wapens, werd verhinderd. In 1929 werd hij aangesteld als commandant van de 38e Goum, een lichte infanteriecompagnie van Marokkaanse soldaten.

In de periode 1931-1932 was De Hauteclocque docent aan de militaire school Saint-Cyr. Hier brak hij tijdens een paardrijles zijn been, waardoor hij de rest van zijn leven genoodzaakt was om met een stok te lopen. Na zijn tijd als docent diende hij weer een aantal jaren in Marokko. Hier werd hij op 25 december 1934 gepromoveerd tot capitaine. Voor zijn daden in Noord-Afrika werd hij tevens onderscheiden met het Légion d'honneur.

Van 1938 tot 1939 volgde De Hauteclocque met succes een opleiding aan de Ecole de Guerre in Parijs. Halverwege de jaren 30 werd hij lid van de Action Française, een conservatief-nationalistische beweging, die onder leiding stond van de antisemitische schrijver Charles Maurras. De Hauteclocque koesterde zelf waarschijnlijk geen wrok tegen de Joden, maar met de andere ideeën van de politieke partij was hij het wel eens. Hij verfoeide dan ook de Volksfrontregering die vanaf 1936 aan de macht was in Frankrijk en die bestond uit socialisten en communisten.

Definitielijst

cavalerie
In het Engels Calvary. Oorspronkelijk een aanduiding voor bereden troepen. In de Tweede Wereldoorlog de aanduiding voor gepantserde eenheden. Belangrijkste taken zijn verkenning, aanval en ondersteuning van infanterie.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Jacques-Philippe Leclerc de Hauteclocque, hier in de rang van général d’armée.

Informatie

Artikel door:
Wesley Dankers
Geplaatst op:
14-10-2013
Laatst gewijzigd:
31-07-2018
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.