Sikorski, Wladyslaw

Inleiding

Inhoudsopgave

"God kijkt naar mijn hart. Hij ziet en kent mijn intenties en bedoelingen die schoon en betrouwbaar zijn. Mijn enige doel is een vrij, eerlijk en verenigd Polen." Ė Wladyslaw Sikorski, 1943 te Buzuluk (in de voormalige Sovjet-Unie).

Wladyslaw Sikorski, een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, de Pools-OekraÔense Oorlog (1918-1919) en de Poolse-Sovjet Oorlog (1919-1921), was tussen september 1939 en juli 1943 de minister-president van de Poolse regering in ballingschap in Londen en opperbevelhebber van de Poolse strijdkrachten in het Westen. Hij heeft het Poolse leger, dat na september 1939 in duigen lag, een nieuw leven ingeblazen en ook heeft hij zich ingezet om de Poolse positie binnen de geallieerde mogendheden te versterken. Wladyslaw Sikorski kwam op 4 juli 1943 om het leven bij een vliegtuigongeluk te Gibraltar. Tot op de dag van vandaag bestaan er nog veel vraagtekens over de achtergrond en oorzaak van dit ongeluk.

Definitielijst

Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Luitenant-generaal Wladyslaw Sikorski, circa 1942.
(Bron: Wikipedia)

Informatie

Artikel door:
Kaj Metz
Geplaatst op:
29-11-2013
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.