Hudson, Lockheed

Inleiding

Inhoudsopgave

Toen bij de RAF bleek dat de Avro Anson bij Coastal Command niet voldeed aan de voor haar bedachte taak, was er snel behoefte aan een vliegtuig dat de taken van de Anson kon overnemen.

In het kader van het Britse herbewapeningsprogramma in 1938 ging een delegatie van de British Purchasing Commission in de Verenigde Staten op zoek naar een toestel, het liefst op basis van een bestaand ontwerp, dat snel geproduceerd kon worden.
Bij de firma Lockheed stootte de delegatie op een ontwerp op basis van het Model 14 Super Electra passagiersvliegtuig.
De Super Electra was een jaar daarvoor in productie gekomen en vond al gretig aftrek in vele landen.
De verdere ontwikkeling van de militaire versie resulteerde uiteindelijk in de Lockheed Hudson zoals hij bij de RAF bekend werd. In de VS zou het toestel bekend worden als de Lockheed A-28 en A-29.

De ontwikkeling vanuit de Super Electra tot de Hudson zou uiteindelijk leiden tot een hele familie met opeenvolgend de Lockheed model 10- Lockheed model 12, Lockheed model 14, Lockheed Hudson, Lockheed Lodestar, Lockheed Ventura en ten slotte de Lockheed Harpoon. Uiteindelijk zouden er van de Lockheed Hudson alleen al 2941 exemplaren uit de fabrieken rollen.
Vele landen en vele militaire onderdelen zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruik gaan maken van dit type. Naast Groot BrittanniŽ (1970) en de Verenigde Staten (508) zelf werden dit onder andere Ierland (1), Nederland (in RAF dienst), AustraliŽ (272), Nieuw Zeeland (101), Zuid Afrika (2), Canada (248), China (26), BraziliŽ (28) en Portugal (1). Naast deze Hudsons hebben, met name in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog vele Super Electra's, al dan niet gevorderd, ook militaire vluchten gemaakt. Japan kocht 30 Super Electra's en ging er vele zelf produceren.

Na het gebruik van de Avro Anson door de Nederlandse marinevliegers bij het RAF 320 squadron werd de Lockheed Hudson in verschillende versies het standaardtoestel voor de Nederlanders, alvorens men overstapte op de North American B-25 Mitchell.
Totaal zouden er 2.522 Hudsons worden gebouwd.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
12-02-2003
Laatst gewijzigd:
12-03-2009
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.