M4 Sherman

Inleiding

Inhoudsopgave

De M4 Sherman was op de Sovjet T-34 na de meest geproduceerde tank in de Tweede Wereldoorlog. De Sherman was de officiŽle opvolger van de M3 Grant middelzware tank. De M4 was genoemd naar generaal Sherman. De M4 werd niet alleen gebruikt door het Amerikaanse leger en het Amerikaanse Korps Mariniers, maar door middel van de lend-lease regeling ook door de Britten, Canadezen en de vrije Fransen. Ook werden er Shermans naar het oostfront getransporteerd om daar voor de Sovjet-Unie in actie te komen tegen de Duitsers. De tank kwam verder in actie op de slagvelden van Noord-Afrika, Zuid-Europa en natuurlijk in AziŽ voor het Amerikaanse Korps Mariniers tegen de Japanners.

Van de M4 Sherman werden maar liefst 49.324 stuks gefabriceerd in een grote verscheidenheid aan versies in 11 verschillende fabrieken tussen 1942 en 1946. Toen de Sherman in El Alamein zijn debuut maakte op het slagveld voor de Britten, waren er maar enkele beschikbaar. De tanks die de Duitsers in 1942 gebruikten, waren wel de mindere van de Sherman. In Noord-Afrika bleek de Sherman dan ook een zeer succesvol wapen. Toen de oorlog vorderde ontwikkelden de Duitsers zwaarder bepantserde en bewapende tanks. Daardoor werd de Sherman kwalitatief de mindere van de latere generaties Duitse tanks. Doordat de geallieerden de Sherman in zulke grote aantallen konden inzetten, werd dit gebrek aan kwaliteit ruimschoots goedgemaakt. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de Sherman toch ťťn van de belangrijke wapens was die de oorlog in het voordeel van de geallieerden beslisten.

Definitielijst

El Alamein
Stad in Noord-Afrika. De Slag bij El Alamein van oktober tot november 1942, vormde een keerpunt in de oorlog. De Duits/Italiaanse opmars in Noord-Afrika werd definitief gestopt door geallieerden.
geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Amerikaanse Sherman tanks
(Bron: www.ww2incolor.com)

Informatie

Artikel door:
Tom Notten
Geplaatst op:
04-03-2003
Laatst gewijzigd:
17-04-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.