Duitse Onderzeeboten van het Type Biber

Biber-klasse mini ondereeboten

Inhoudsopgave

Inleiding
De Biber was een éénpersoons onderzeeboot van de Duitse Kriegsmarine, in staat tot het meenemen van twee externe torpedo's. Aanvankelijk zouden deze onderzeeboten worden aangeduid als Type XXVIIc, maar deze typering werd officieel nooit toegewezen.
Er werden 324 schepen gebouwd tussen mei en november 1944 die alle dienden bij de Kleinkampfverbände der Kriegsmarine. Er werden nog opvolgers ontworpen volgens de aanduiding Biber II en Biber III. De opleiding van het personeel vond plaats bij Lehrkommando 250 te Lübeck-Schlutup.
Verdeeld over acht flottieljes en één reserve flottielje werden de onderzeeboten vooral ingezet bij sabotageacties, waarbij tussen de 60 en 70% van de 'piloten' om het leven kwamen.

Geschiedenis
De Biber was begin 1944 ontworpen door Korvettenkapitän Hans Bartels. Het ontwerp was gebaseerd op de Britse Welman W46 Midget, waarvan een exemplaar op 22 november 1943 bij Bergen in Noorwegen in Duitse handen was gevallen. Het 8,85 meter lange en 1,57 brede schip werd aangedreven door een 2,5 liter Opel Blitz vrachtwagenmotor van 32 Pk. Het vaartuig kon buiten aan de romp twee 53,3 cm G7e torpedo’s meevoeren.

De Biber was ontworpen voor eenpersoonsbediening. De ontwikkeling vond plaats aan de Flender-Werke te Lübeck onder de leiding van Direktor Hermann Bunte. Op 23 februari 1944 was het ontwerp gereed en kreeg de werknaam Adam. Het prototype was op 15 maart 1944 gereed. Op 29 maart 1944 konden de eerste testvaarten plaatsvinden. Bij de eerste duikvaart liep het vaartuig aan de grond en zonk. De bestuurder kon gered worden en het vaartuig werd geborgen. Op basis van dit ongeval werden diverse specificaties gewijzigd en konden de vervolgtesten met goed gevolg worden afgelegd. Een demonstratie voor Karl Dönitz resulteerde in de bestelling van vier volgende prototypen, waarna een productieopdracht voor 300 vaartuigen werd afgegeven.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


De Biber
(Bron: Wilco Vermeer)


Korvettenkapitän Hans Bartels
(Bron: Wilco Vermeer collection)

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
06-03-2015
Laatst gewijzigd:
09-05-2016
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.