1e Poolse Korps

Ontstaan, reorganisaties en trainingen

Inhoudsopgave

Inleiding

Het 1e Poolse Korps was tussen 1940 en 1947 een Pools tactisch legeronderdeel dat oorspronkelijk opgericht was om de Schotse kust te beschermen tegen een mogelijke Duitse invasie. Later is het korps zich steeds meer gaan richten op het trainen en het leveren van strijdbare eenheden aan het westfront. Het heeft echter nooit als een enkele eenheid, een ‘korps’, aan het westfront gevochten. Pas tussen 1945 en 1947 maakte het als een echt legerkorps deel uit van de geallieerde bezettingsmacht in West-Duitsland. In 1947 werd het korps ontbonden.

Ontstaan, reorganisaties en trainingen

In juli 1940 arriveerden grote aantallen Poolse soldaten in Groot-Brittannië. Het geallieerde leger was zojuist in Frankrijk en de Lage Landen verslagen en men verwachtte een Duitse invasie op de stranden van Groot-Brittannië. Bij aankomst van een groep Polen in Schotland werden deze vriendelijk en gastvrij onthaald door de plaatselijke bevolking. Na een tijdje werden de soldaten en rekruten overgebracht naar een militair kamp in Lanarkshire. Zij zouden de basis gaan vormen van een nieuw korps.

Het 1e Poolse Korps (I Korpus Polski) werd in opdracht van de Poolse minister-president in ballingschap en opperbevelhebber van de Poolse Strijdkrachten Wladyslaw Sikorski op 28 september 1940 vlakbij Glasgow opgericht. Het korps kreeg de taak om 200 kilometer Schotse kust tussen de Firth of Forth en Montrose te bewaken en aldaar fortificaties op te zetten. Ook werden de Polen omgeschoold in het hanteren van Britse wapens.

Het korps was ondergeschikt aan het Britse Scottish Command en haar hoofdkwartier werd in Moncreiffe House in Perthshire opgezet. Generaal-majoor Marian Kukiel werd aangesteld als eerste bevelhebber van dit korps. Op het eiland Bute werd een politiek detentiecentrum ingericht om de rekruten te screenen en het kasteel van Inverlochy werd een opleidingscentrum voor de Poolse speciale eenheden, bijgenaamd de ‘Cichociemni’ oftewel de ‘stillen en onzichtbaren’. Daarnaast werden er in Schotland een Poolse School voor Bouwkunde, een Poolse Officiersschool, een Poolse Artillerieschool en een Poolse militair archief opgezet. Militaire ziekenhuizen speciaal voor Poolse soldaten kwamen in Edinburgh, Glasgow te staan en werden ook in de kastelen in Dupplin en Taymouth ingericht.

Toen het korps werd opgericht bestond het uit twee Jager-brigades, vijf ‘en cadre’ Jager-brigades en overige zelfstandige eenheden. In oktober 1940 werd het korps gereorganiseerd. Zo werd op 3 oktober het 2e Jager-regiment omgedoopt tot de 10e Pantserbrigade en op 9 oktober het 4e Jager-regiment tot de Poolse 1ste Onafhankelijke Parachutistenbrigade in Fife. Daarnaast werd in die maand het 1e Tank-regiment (1 Pulk Czolgow) aan het korps toegevoegd. In eind 1940 telde het korps 14.382 manschappen, waarvan 3498 officieren.

Ook tussen 1941 en 1942 maakte het korps reorganisaties mee. Op 1 september 1941 werd het 1e Tank-regiment omgedoopt tot de 16e Pantserbrigade en werden de 3e, 5e en 7e ‘en cadre’ Jager-brigades op 6 december 1941 samengevoegd tot de ‘Training-brigade’. Op 25 februari 1942 werd de Poolse 1e Pantserdivisie (I Dywizja Pancerna) uit de 10e en 16e Pantserbrigade, gelegerd bij Kelso and Dunes, opgericht. Het 1e Poolse Korps werd gelijktijdig omgedoopt tot het ‘1e Poolse Gepantserde-Gemechaniseerde Korps’ (I Korpus Pancerno-Motorowy). In maart 1943 werd Marian Kukiel vervangen door generaal-majoor Jozef Zajac als bevelhebber van het korps om vervolgens later dat jaar weer vervangen te worden door brigadier-generaal Mieczyslaw Boruta-Spiechowicz.

In mei 1943 verliet de Poolse 1e Pantserdivisie Schotland via het Pickering Army Depot en arriveerde in Chippenham, Suffolk, waar het vijf maanden lang een trainingsprogramma met Cromwelltanks onderging. Tussen september en oktober 1943 waren de 10e en 16e Pantserbrigade tijdelijk samengevoegd tot de 10/16 Pantserbrigade. In november van dat jaar werd de 16e Pantserbrigade heropgericht als de 16e (training) Onafhankelijke Pantserbrigade, dat tot februari 1945 onderdeel was van de 2nd (cadre) Armoured Grenadier Division.

Aan het einde van de oorlog bestond het korps uit de Poolse 1e Pantserdivisie, de Poolse 1ste Onafhankelijke Parachutistenbrigade, de Poolse 4e Infanteriedivisie (4. Dywizja Piechoty) en de 16e Onafhankelijke Pantserbrigade. Tussen 1944 en 1945 was het hoofdkwartier van het korps in Falkirk gevestigd. In juli 1945 werd generaal-majoor Stanislaw Maczek aangesteld als de laatste bevelhebber van het korps.

Definitielijst

brigade
Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
invasie
Gewapende inval.
regiment
Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Soldaten van het 1e Poolse Korps in Schotland, 1941.
(Bron: Wikipedia)


Soldaten van het 1e Pools Korps tijdens een training in Perth, Schotland.
(Bron: Wikipedia)


Crusader tank van de Poolse 1e Pantserdivisie in Haddington, 1943.
(Bron: Wikipedia)

Informatie

Artikel door:
Kaj Metz
Geplaatst op:
29-05-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.