Bastogne - De grootste slag om de Ardennen

Titel: Bastogne - De grootste slag om de Ardennen
Schrijver: Peter Schrijvers
Uitgever: Manteau
Uitgebracht: 2014 (vertaling van "Those Who Hold Bastogne" )
Pagina's: 352
ISBN: 9789022330005
Omschrijving:

Het Ardennenoffensief is wel Ďeen van de twee meest kritieke periodes voor het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog in Europaí genoemd (die andere kritieke periode is natuurlijk D-Day en de strijd om NormandiŽ).

Bastogne is een naam die voor veel geÔnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog een welhaast magische klank heeft en symbool staat voor het Ardennenoffensief in de winter van 1944-45.

In de zeer rijke hoeveelheid literatuur die over de slag in de Ardennen is geschreven, heeft tot op heden nog niemand een apart boek gewijd aan de slag om het Belgische stadje Bastogne (Bastenaken). Natuurlijk hebben auteurs als Koskimaki, Barron, Burgett en Marshall goede pogingen gedaan om de strijd rondom Bastogne vanuit een bepaald perspectief te beschrijven, maar nog nooit ging een boek over alle verdedigers, aanvallers en de burgers die er middenin zaten.

Peter Schrijvers (auteur van o.a. "De Margraten Boys" en werkzaam aan de University of New South Wales in Sydney) doet, na hernieuwde onderzoeken, een poging om deze geschiedenis in ťťn boek op te tekenen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hij is daar bijzonder goed in geslaagd.

Door middel van persoonlijke anekdotes van hen die erbij waren, diepere inzichten en analyses beschrijft Schrijvers in duidelijke en toegankelijke taal de belangrijkste, relevante feitelijkheden rondom de strijd om Bastogne. In het boek komen soldaten van beide zijden, geschiedkundigen en ook burgers aan het woord die hun persoonlijke verhaal vertellen.

Schrijvers heeft daarnaast veel brononderzoek gedaan. Al deze informatie heeft hij samengebracht in dit Ďgeschiedenis-schrijvendeí boekwerk.

Deze pageturner over de aanval, verdediging, omsingeling ťn bevrijding van de stad is simpelweg een meesterwerk geworden. De prachtig verwoordde dramatiek, de horror van oorlog, opgetekend uit de monden van hen die erbij waren, geeft een beklemmend beeld van die heroÔsche strijd en het lijden van burgers en soldaten tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog.

Nergens wordt Schrijvers overdreven sentimenteel of sensatiebelust. Hij beschrijft feitelijkheden in al hun confronterende realiteit.

Geschiedenisliefhebbers krijgen met dit boek een helder beeld van ťťn van de beroemdste slagen uit de historie. Voor geÔnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog en het Ardennenoffensief in het bijzonder, is dit boek een must-have.

Beoordeling: Uitstekend

Definitielijst

D-Day
De dag dat de invasie van West-Europa plaatsvond op 6 juni 1944. Na een lange misleidingsoperatie vielen de geallieerden op vijf plaatsen op de Normandische kust de stranden binnen om zo hun opmars naar Nazi-Duitsland te beginnen. Hoewel D-Day vaak als Decision Day wordt gezien, is dit niet geheel correct. De D staat in dit geval gewoon voor Day, in het militaire jargon wordt namelijk gesproken van een operatie op Dag D, beginnend op Uur U.

Afbeeldingen


Bestel nu bij bol.com

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
22-11-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.