Britse Commissioners for Exercising the Office of Lord High Admiral of the United Kingdom

Geschiedenis

Inhoudsopgave

Inleiding
De Commissioners for Exercising the Office of the Lord High Admiral of the United Kingdom, of kortweg de Admiralty of the United Kingdom, was†de organisatie onder bevel van de†First Lord of the Admiralty. Het orgaan vormde het Britse opperbevel van de Royal Navy en de onder haar bevel opererende marine eenheden van het Britse Gemenebest.

Geschiedenis
Het Office of the Lord High Admiral werd rond 1400 in het leven geroepen om het bevel uit te voeren over de Royal Navy. In deze beginperiode kon dit bevel worden uitgeoefend door een, door de Kroon, aangewezen persoon of door een Board of Admiralty. King Henry VIII vestigde in 1546 het Council of the Marine, wat later de naam Navy Board zou ontvangen. Deze Council of the Marine werd het administratieve orgaan, ressorterend onder toezicht van de Lord High Admiral.

De functie van First Lord of the Admiralty werd aanvankelijk ingevuld door leden van de Koninklijke Familie. Nadat James II of England uit deze functie werd ontheven omdat hij zich tot het katholicisme had bekeerd, werd in 1628 door Charles I besloten de functie politiek in te vullen een hier een commissie rond te formeren.
Toen de functie er ťťn werd die door de regering werd aangewezen, werd er een commissie geformeerd met aan het hoofd daarvan de First Lord of the Admiralty.
De functie van deze First Lord kon worden ingevuld door een marineofficier, maar dit was niet noodzakelijk. Het was vooral een politieke en geen operationele functie. De Lords Commissioners of the Admiralty zoals de formatie kortweg ook wel werd genoemd, maakten deel uit van de Board of Admiralty, het bevelvoerende orgaan over de Royal Navy. Formeel gesproken bestond de Commissioners for Exercising the Office of the Lord High Admiral, alleen op het moment dat een Office of the Lord High Admiral ook officieel in functie was. Tijdens tussenliggende periodes, op het moment dat de Lord High Admiral functioneerde als een individueel persoon en niet als een Office, werd deze bijgestaan door een Council of the Lord High Admiral. In 1831 werd de Navy Board opgeheven en werden de taken direct onder de Admiralty geschoven. De First Lord of the Admiralty, maakte eveneens deel uit van het Britse Cabinet.

De commissie werd in 1964 opgeheven, waarna de inhoudelijke taken werden overgeheveld naar de Admiralty Board, een onderdeel van de Defence Council of the United Kingdom. De ceremoniŽle functie van Lord High Admiral werd vanaf dat moment weer vervuld door iemand van het Koningshuis.

 

Pagina navigatie

Afbeeldingen


De vlag van de First Lord of the Admiralty
(Bron: Wikipedia)


Het oorspronkelijke Admiralty gebouw (ca 1830)
(Bron: Wilco Vermeer collection)


Hetzelfde gebouw tegenwoordig, Cabinet Office 22-26, Whitehall
(Bron: Cabinet Office)

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
27-02-2015
Laatst gewijzigd:
14-03-2015
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.