Britse Onderzeeboten van de T-klasse

T-klasse onderzeeboten

Inhoudsopgave

Inleiding
De Britse T-klasse onderzeeboten was een klasse bestaande uit 55 onderzeeboten. De klasse werd ook wel aangeduid met Triton-klasse. Van deze klasse Britse submarines,†deden vier schepen dienst bij de Koninklijke Marine als Zwaardvisch-klasse. Drie schepen deden na de Tweede Wereldoorlog dienst bij de IsraŽlische marine.
Gebaseerd op de bewapening, konden de schepen in drie groepen worden verdeeld. De eerste groep telde 10 torpedolanceerbuizen, de tweede en derde groep 11. De derde groep onderscheidde zich van de eerste en tweede groep voorst door middel van een aanvullend 20 mm luchtafweergeschut.

Omschrijving
De T-klasse onderzeeboten waren ontworpen ter vervanging van de oudere onderzeeboten uit de O-klasse, P-klasse en R-klasse. Het ontwerp was in dusdanig dat door besparing van het gewicht, meer schepen gebouwd konden worden in overeenstemming met het London Treaty over beperkingen in de marinebouw.

Op basis van de bewapening konden drie groepen worden onderscheiden. De eerste groep kreeg een bewapening van 1 stuks geschut van 10 cm, drie machinegeweren voor luchtafweer en tien 53,34 cm torpedolanceerbuizen. Van deze buizen waren er zes in de boeg van drukromp ingebouwd en twee in de boeg van de†buitenromp. Midscheeps waren eveneens twee voorwaarts vurende torpedolanceerbuizen in de buitenromp aangebracht. Deze schepen hadden een bemanning van 59 koppen.
Van deze eerste groep is van twee schepen, HMS Tigris (N63) en HMS Torbay (N79) bekend dat zij een elfde naar achter vurende torpedolanceerbuis in de†hek van het schip†gemonteerd hebben gekregen.

De tweede groep schepen, had een bemanning van 61 koppen aan boord en had eveneens aan de achterzijde een naar achter vurende torpedolanceerbuis er bij gemonteerd gekregen. Voor het overige was de bewapening hetzelfde als de eerste groep.

De derde groep had dezelfde combinatie aan bewapening als de tweede groep, maar had een aanvullend 20 mm luchtafweergeschut gekregen.

Einde gebruik
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden de meeste nog in dienst zijnde schepen gesloopt of omgebouwd tot anti-onderzeeboot vaartuig. Bij de Royal Navy ging het laatste schip in 1969 uit de operationele dienst. Enkele werden nog tot 1974 als trainingsschip gebruikt. Het laatste exemplaar werd in 1977 bij de IsraŽlische marine uit de vaart genomen.

Technische gegevens

Klasse:
T-klasse
Type:
Onderzeeboten
Land:
Groot-BrittanniŽ
Nederland
IsraŽl (na Wo2)
Waterverplaatsing:
Bovenwater: 1.290 BRT
onderwater: 1.560 BRT
Afmetingen:
Lengte over alles: 84,28 meter
Breedte: 7,77 meter
Diepgang: 4,45 meter
Aandrijving:
Vermogen:
Dieselmotoren: 2.500 pk
Elektromotoren: 1.450 pk
Max. Snelheid:
15,5 knopen bovenwater
9 knopen onderwater
2 dieselmotoren
2 elektromotoren
Bereik: 15.000 km (10 knopen)
131 ton brandstof
Duikdiepte: 91 m
Bewapening:
6 x 53,34 cm Boegbuizen binnen de drukhuid
4 x 53,34 cm Boegbuizen buiten de drukhuid
2 x 53,34 cm Torpedolanceerbuizen
midscheeps buiten de drukhuid voorwaarts vurend
1 x 100mm kanon
3 x 0.303 inch machinegeweren
Bemanning:
48 - 58
Aantal schepen:
55 besteld
53 afgebouwd

Definitielijst

kanon
ook bekend als Kanone (Du) en Gun (En). Wordt vaak gebruikt om allerlei geschut aan te duiden. Eigenlijk slaat de term op vlakbaan geschut. Wordt gekenmerkt door een langere loop en grotere dracht.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Diverse versies van de T-klasse, onderste zoals na Wo2 verbouwd
(Bron: Shipbucket.com)


Een T-klasse schip op de werf
(Bron: Wilco Vermeer collection)


Het dekgeschut van de T-klasse
(Bron: Wilco Vermeer collection)


HMS Triton, het eerste schip uit de klasse
(Bron: Wilco Vermeer collection)

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
23-02-2015
Laatst gewijzigd:
16-03-2015
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.