Britse Onderzeeboot HMS Oxley (55P)

HMS Oxley (55 P)

Inhoudsopgave

Inleiding
HMS Oxley, een onderzeeboot van de Britse Odin-klasse, , werd op 10 september 1939 per abuis door de Britse onderzeeboot HMS Triton (N15) getorpedeerd. Bij de torpedering kwam, behalve twee mensen op de brug, de gehele bemanning om het leven.

Werf:
Kiellegging:
Tewaterlating:
Indienststelling:
Einde:
Vickers Armstrong
Barrow-in-Furness
24 augustus
1925
29 juni
1926
1 april
1927
10 september
1939


Voorgeschiedenis

HMS Oxley werd op 19 mei 1925 besteld als de onderzeeboot OA 1. Het schip was bedoeld voor de Australische Marine en was een enigszins aangepaste variant van de Britse Odin-klasse. Samen met haar zusterschip HMAS Otway, werd het dan ook wel aangeduid als Oxley-klasse.†De bouw begon op 24 augustus 1925 aan de werf van Vickers-Amrstrong in Barrow-in-Furness, Groot-BrittanniŽ. Op 1 april 1927 werd het als HMAS Oxley in dienst genomen onder bevel van Commander Hugh R. Marrack. Het was vernoemd naar John Oxley, de Australische ontdekkingsreiziger.

Na indienststelling werd het schip opgenomen bij de 5th Submarine Flotilla van de Royal Navy. Op 8 februari 1928 vertrok HMAS Oxley samen met haar zusterschip HMAS Otway, voor een reis via de Middellandse Zee en het Suezkanaal naar AustraliŽ. Aangekomen bij Malta, bleken er zowel bij HMAS Otway als bij HMAS Oxley haarscheuren in de motoren te bevinden. Beide schepen werden te Malta gerepareerd en vervolgden hun weg om op 14 februari 1929 in Sydney aan te komen. Door de internationale crisis, was AustraliŽ gedwongen beide schepen op reserve te plaatsen. Pas begin 1931 werd HMAS Oxley aan duikproeven onderworpen en vervolgens werd het schip, samen met HMAS Otway,†uit bezuinigingsoverwegingen op 10 april 1931†overgedragen aan de Britse Royal Navy. Op 29 april 1931 vertrokken beide schepen vanuit Sydney naar Malta. HMS Oxley werd vervolgens naar Portsmouth overgebracht, waar het schip wederom aan de 5th Submarine Flotilla werd toegevoegd. Tijdens de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in september 1939, diende HMS Oxley bij de 2nd Submarine Flotilla voor patrouilles langs de Noorse kust.

Een noodlottig einde
Op 10 september 1939 bevond HMS Oxley zich per ongeluk binnen het operatiegebied van HMS Triton. Aan boord van HMS Triton lukte het niet de gesignaleerde onderzeeboot te identificeren. Evenmin werd door HMS Oxley op signalen vanaf HMS Triton gereageerd. Aan boord van HMS Triton kon men niet anders dan concluderen dat men met een vijandelijke onderzeeboot te maken had. Het voorval leidde tragischer wijze tot de torpedering van HMS Oxley.

Het schip zonk voor de Noorse kust op 58.30N/05.30E. Na het voorval pikte HMS Triton twee overlevenden op, Lieutenant Commander Harold Godfrey Bowerman en Able Seaman Guckes. Hiermee was HMS Oxley het eerste verlies voor de Royal Navy tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Pagina navigatie

Afbeeldingen


Embleem HMS Oxley
(Bron: Wikipedia)


HMAS Oxley inMalta
(Bron: Wilco Vermeer collection)


HMS Oxley
(Bron: Wilco Vermeer collection)

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
23-02-2015
Laatst gewijzigd:
16-03-2015
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.