Duitse Maritieme aanvals- en transportgroepen voor Weserübung

Inleiding

Inhoudsopgave

Operatie Weser (Weserübung), vergde grote inspanningen van de Duitse Kriegsmarine. Een groot deel van de oppervlaktevloot en onderzeevloot moest worden ingezet voor het transport van troepen en de bescherming van vrachtschepen met voorraden, troepen en materieel.

Voor de initiële aanval werden een elftal Kriegsschiffgrupppen geformeerd, bestaande uit schepen van de Kriegsmarine. Zij zouden worden beschermd door een scherm van onderzeeboten, ingedeeld in een negental U-Bootgruppen. Voor de noodzakelijke brandstofvoorziening en het transport van voorraden, materieel en manschappen, werden een Tanker-Staffel en een Ausfuhr-Staffel geformeerd, waarvan de meeste schepen operationeel werden ingedeeld bij één van de Kriegsschiffgruppen.

Het transport van de troepen die na de eerste aanval de verder opmars moesten ondersteunen of uitvoeren en het transport van hun materieel en voorraden, werd uitgevoerd door schepen verdeeld in drie Seetransportstaffel.

Gedurende het verloop van de operatie, gingen diverse schepen verloren en bleken soms niet toereikend te zijn om op die plaatsen aan, met name de Noorse kust te kunnen komen, dat twee eenheden werden geformeerd voor het transporteren van troepen en voorraden. Hiervoor werden verscheidene in beslag genomen viskotters en visloggers ingezet. Deze werden verdeeld over een Kuttertransporte Nord en een Loggereinsatz Nord. Vele van deze schepen zouden later worden ingezet als bewakingsvaartuig bij de diverse Hafenschutzflottillen.

 

Definitielijst

Kriegsmarine
Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Schepen op weg naar Noorwegen
(Bron: Wilco Vermeer collection)

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
01-03-2015
Laatst gewijzigd:
24-03-2015
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.