Britse Torpedobootjager HMS Ivanhoe (D16)

HMS Ivanhoe, Britse torpedobootjager

Inleiding
HMS Ivanhoe nam tijdens haar levensloop deel aan diverse operaties die al begonnen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het schip diende in de Middellandse Zee en ten tijde van Operatie Wilfred en de Duitse Operatie Weser (WeserŁbung) voor de kust van Noorwegen.
HMS Ivanhoe zonk uiteindelijk op 1 september 1940, tijdens dezelfde mijnenlegoperatie waarbij HMS Esk (H15)†op een mijn liep en zonk en HMS Express (H61)†door een mijn haar boeg verloor.

Werf:
Kiellegging:
Tewaterlating:
Indienststelling:
Einde:
Yarrow Shipbuilders,
Scotstoun
12 februari
1936
11 februari
1937
24 augustus
1937
1 september
1940


Geschiedenis

Op 30 oktober 1935 werd HMS Ivanhoe besteld en op 24 augustus 1937 in dienst genomen. Na haar indienststelling, werd de torpedobootjager toegevoegd aan de 3rd Destroyer Flotilla in de Middellandse Zee. Na enige reparaties in Malta, trok HMS Ivanhoe naar Gibraltar om deel te nemen aan het toezicht namenshet Non-Intervention Committee tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Technische gegevens

Naam:
HMS Ivanhoe
Klasse:
I-klasse
Type:
Torpedobootjager
Land:
Groot-BrittanniŽ
Waterverplaatsing:
Standaard: 1.370 BRT
Maximaal: 1.888 BRT
Afmetingen:
Lengte: 98,50 meter
Breedte: 10,10 meter
Diepgang: 3,80 meter
Aandrijving:
2 x Parsons Stoomturbines
3 x Admiralty Boilers
Vermogen: 34.000 pk
2 schachten
Prestaties:
Snelheid: 36 knopen
Bereik: 10.240 km (15 knopen)
Bewapening:
4 x 1, QF 120-mm Mk. IX L/45 geschut
2 x 4, 12,7 mm machinegeweren
2 x 5, 533 mm torpedolanceerbuizen
30 dieptebommen
60 mijnen
Bemanning:
145


Tweede Wereldoorlog

Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, was HMS Ivanhoe onderweg van AlexandriŽ naar Malta, maar werd al snel naar Home Fleet in Groot-BrittanniŽ gezonden. Op 14 september 1939, was de gehele 3rd Destroyer Flotilla ter beschikking van Home Fleet en nam het deel aan escortediensten. Hierbij werd door het eskader waar HMS Ivanhoe toe behoorde op 14 oktober 1939 de Duitse onderzeeboot U 45 tot zinken gebracht. Tussen half november en half december, werd de torpedobootjager te Sheerness†omgebouwd om als mijnenlegger dienst te doen, waarna het schip werd ingedeeld bij de 20th Destroyer Flotilla.

In deze hoedanigheid nam HMS Ivanhoe deel aan diverse mijnenlegoperaties, waaronder in april 1940 tijdens Operatie Wilfred voor de Noorse kust. Eind april bracht het schip militairen van de 15th Infantry Brigade naar Andalsnes. In mei 1940 volgde een aantal mijnenlegoperaties langs de Nederlandse kust en nam vanaf eind mei deel aan de evacuatie van troepen uit Duinkerken bij operatie Dynamo. Hierbij werd HMS Ivanhoe op 1 juni 1940 door een Duitse bom getroffen en beschadigd. Hierbij kwamen 21 opvarenden en vier evacuees om het leven. Hoewel beschadigd, wist het schip op eigen kracht Dover te bereiken.

Na reparaties nam HMS Ivanhoe haar plaats bij de 20th Destroyer Flotilla weer in en vertrok in de nacht van 31 augustus 1940 op 1 september 1940 voor opnieuw een mijnenlegoperatie voor de Nederlandse Kust en wel bij Texel. Bij deze operatie liep HMS Express (H61) op een mijn en verloor haar boeg. Toen HMS Esk (H15) het schip wilde assisteren, liep ook HMS Esk op een mijn, brak doormidden en zonk. HMS Ivanhoe wilde beide schepen assisteren, maar liep hierbij ook op een mijn. Ondanks schade, wist HMS Ivanhoe snelheid te maken en probeerde haar beschadigde boeg te ontlasten door achterwaarts te varen. Tijdens deze poging, viel echter alle vermogen plotseling weg. Te hulp geschoten Motor Torpedoboten, namen de bemanning aan boord. In de middag werd het schip, slagzij makend, maar nog drijvend, aangevallen door een Duitse bommenwerper en verder beschadigd. Nog steeds bleef het schip drijven. Uiteindelijk werd de beschadigde romp aan het eind van de middag met een torpedo tot zinken gebracht door de torpedobootjager HMS Kelvin (F37), waarna het schip zonk op 53į26′42″N/03į45′24″E.

 

Definitielijst

Brigade
Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
torpedo
Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.
torpedobootjager
(Engels=destroyer) Zeer lichtgebouwd, snel en wendbaar oorlogsschip, bestemd om door verrassingsaanvallen grote vijandelijke schepen met de torpedo tot zinken te brengen.

Afbeeldingen


HMS Ivanhoe
(Bron: Imperial War Museum)(Bron: Wilco Vermeer collection)

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
10-03-2015
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.