Maisy Battery

Proloog

Inhoudsopgave

Hoe een onbekende Duitse artilleriebatterij tot drie dagen na D-Day Omaha Beach kon beschieten.

Op D-Day veroverden de Amerikaanse Rangers, speciaal getrainde elitesoldaten, op spectaculaire wijze Pointe du Hoc, een klif van ruim dertig meter hoog tussen Omaha Beach en Utah Beach. Pointe du Hoc was door de geallieerde opperbevelhebber, General of the Army Dwight Eisenhower, aangewezen als ťťn van de hoofddoelen van de eerste dag van de landing in NormandiŽ, op 6 juni 1944. Volgens de geallieerde inlichtingenbronnen zouden zich op het klif zes 155mm houwitsers bevinden, maar toen de Rangers Pointe du Hoc veroverd hadden, bleek de Duitse artillerie niet aanwezig te zijn. Toch werden Omaha Beach en in mindere mate Utah Beach, nog dagenlang door vijandelijk artillerievuur bestookt. De Amerikaanse aanvallers hadden aanvankelijk geen idee waar de granaten vandaan kwamen.

Op een regenachtige dag in januari 2004 was de Britse amateurhistoricus Gary Sterne, een verwoed verzamelaar van militaire relikwieŽn uit de Tweede Wereldoorlog, vlakbij het dorpje Grandcamp-Maisy aan de Normandische kust, op zoek naar een geschikte plek om een museum te kunnen stichten. Hij bezat inmiddels een grote verzameling Amerikaanse en Duitse militaire spullen die allemaal betrekking hadden op D-Day. Hij beschikte onder andere over een onofficiŽle kaart van de omgeving van Omaha Beach, die hij gevonden had in een kist waarin zich een, door hem gekocht, US Army uniform bevond. Op de kaart, die verder niet erg interessant was, stond een punt aangegeven met de woorden: "area of high resistance". Tijdens de zoektocht in NormandiŽ stuitte Sterne op de plek die op de kaart stond aangegeven. Hij vond er betonnen platformen, maar hij had geen idee wat die betekenden. Bij nader onderzoek bleken het daken van bunkers te zijn.

Gary Sterne wist nog niet precies wat hij ontdekt had, maar hij wist wel dat het om een groot complex ging omdat rond de bunkers een braakliggend, verwilderd en overwoekerd terrein lag van minstens 15 hectaren. Hij begon in de maanden en jaren daarna de grond, die niet minder dan 27 verschillende eigenaren kende, stukje bij beetje op te kopen en liet in 2006 de gebouwen en loopgraven vrijmaken van de struiken en de aarde. Het bleek dat Gary Sterne de redelijk goed geconserveerde resten van de Duitse Widerstandsnester 83 en 84, of WN83 en WN84, had ontdekt. Ze werden ook wel La Martiniere en Les Perruques genoemd naar de weggetjes waaraan ze gelegen waren. De twee batterijen samen zouden bij de Amerikanen bekend komen te staan als Maisy Battery en bij de Fransen als Batterie de Maisy.

Gary Sterne kreeg van de internationale pers de erkenning van het herontdekken van de historisch zeer interessante locatie, maar doordat WN83 en WN 84 jarenlang verborgen hadden gelegen was het complex ook vrij onbekend. Desondanks opende Sterne Maisy Battery in 2007 voor het publiek. In dat jaar kreeg de plaats nog veel internationale aandacht die door de toevoeging van enkele Duitse 150mm houwitsers in 2008 nog even voortduurde, maar daarna nam de belangstelling snel af.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in het tijdschrift Wereld in Oorlog. Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. Het accent ligt daarbij op de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Definitielijst

D-Day
De dag dat de invasie van West-Europa plaatsvond op 6 juni 1944. Na een lange misleidingsoperatie vielen de geallieerden op vijf plaatsen op de Normandische kust de stranden binnen om zo hun opmars naar Nazi-Duitsland te beginnen. Hoewel D-Day vaak als Decision Day wordt gezien, is dit niet geheel correct. De D staat in dit geval gewoon voor Day, in het militaire jargon wordt namelijk gesproken van een operatie op Dag D, beginnend op Uur U.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Eťn van de Tjechische 150mm houwitsers die in 2008 in de opgegraven stellingen van Maisy Battery geplaatst werden.
(Bron: P. Kimenai)


Luchtfoto van Maisy Battery.
(Bron: Maisy Battery)


Gary Sterne schreef een boek over Maisy Battery en zijn visie op de rol die de batterij speelde tijdens de strijd op Omaha Beach.
(Bron: P. Kimenai)


Locatie van Maisy Battery ten opzichte van de landingsstranden.
(Bron: Bert Heesen / TracesOfWar.com)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
01-08-2015
Laatst gewijzigd:
25-10-2016
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.