Op weg naar Huis (30-05-1945 - 10-06-1945)

Introductie

Inhoudsopgave

Wanneer de Duitse legers zich begin mei 1945 overgeven aan de geallieerden, proberen de vele buitenlandse arbeiders, vrijwilligers of dwangarbeiders, die op Duits grondgebied verblijven de weg naar huis in te slaan. Om allerlei uiteenlopende redenen lukt dat niet iedereen even makkelijk. Er zijn zelfs Nederlanders die pas jaren later vanuit Russische gevangenschap kunnen terugkeren.
Wat Nederlanders zoal meemaakten in die maanden, voor en na de wapenstilstand, is goed te lezen in het verhaal van 'Piet uit Amsterdam'. Hij beschrijft in zijn verhaal heel duidelijk hetgeen hij als dwangarbeider meemaakt ten tijde van de aanvallen op de stad Berlijn en de maanden van wachten op de resultaten van overleg tussen SHAEF (Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force) en het Russisch militair gezag omtrent de mogelijkheden van terugkeer naar Nederland.
Hij schrijft in de laatste pagina's van zijn verhaal over de gang van zaken onder het Russisch militair gezag in o.a. het 'Lager' Wittenberg. Daar schrijft hij ook over het maken van een krantje en zijn rol als hoofdredacteur.

Van een aantal van die krantjes, met de toepasselijke benaming 'Op weg naar Huis', is de tekstuele inhoud in de hierna volgende pagina's weergegeven. Vanwege de slechte staat van het papier was het niet mogelijk er kopieŽn van te maken en de krantjes weer te geven zoals ze er in het origineel uitzagen.
Op verzoek van de familie hebben we van de hoofdredacteur en de administrateur alleen de initialen weergegeven.

Definitielijst

geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Kop van het krantje.

Informatie

Artikel door:
Leo G. Lensen
Geplaatst op:
19-08-2016
Laatst gewijzigd:
22-08-2016
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.