Grote Oostaziatische Oorlog, Japanse plannen

Inleiding

Inhoudsopgave

Mede door de, sinds 1937 in alle hevigheid losgebarsten Tweede Chinees-Japanse Oorlog, kwamen de Verenigde Staten en Japan steeds harder tegenover elkaar te staan. De zich uitbreidende invloed van Japan botste met de belangen van de V.S., vooral in China. De uiteindelijke politieke en economische isolatie van het land van de Rijzende Zon, door vooral de Amerikaanse en Nederlandse overheid, dwong Japan tot drastische stappen.

Een gematigde regering had wellicht het tij nog tijdig kunnen keren, maar het Japanse eergevoel en de politieke macht van de Japanse militaire leiders, konden eigenlijk maar tot ťťn ding leiden, een totale oorlog tegen alle Westerse mogendheden in het Verre Oosten.

Japan was een land dat zich in korte tijd van een gesloten samenleving had ontwikkeld tot een supermacht. Toen in 1853 de Amerikaanse Commodore Perry met zijn schepen Yedo baai binnenvoer om Japan te dwingen zich voor het Westen open te stellen, had men niet kunnen voorzien wat voor gevolgen dit uiteindelijk zou hebben (zie Politieke situatie Japan voor Wo2)

Definitielijst

supermacht
Grootmachten zoals de Sovjetunie en de Verenigde Staten.
totale oorlog
Een oorlog waarbij ook de burgerbevolking betrokken is en waarin alles in dienst is gesteld van de oorlogsvoering.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Het gebied waarover Japan haar economische invloed wilde uitoefenen

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
02-04-2005
Laatst gewijzigd:
02-08-2018
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.