T-34

Inleiding

Inhoudsopgave

De T-34 is een middelzware Sovjettank uit de Tweede Wereldoorlog. Waarschijnlijk is het één van de meest bekende tanks uit de oorlog, samen met de Amerikaanse M4 Sherman en de Duitse zware 'Tiger'. Zoals de M4 het ‘werkpaard’ van de Verenigde Staten was en de Panzerkampfwagen IV de standaardtank van Hitler-Duitsland, zo was de T-34 de belangrijkste tank van de Sovjet-Unie. De T-34 was een tank die grote mobiliteit, vuurkracht en sterke bepantsering combineerde. De tank wordt ook wel omschreven als een ‘universele tank’ omdat het voertuig voor verschillende doelen ingezet werd. De tank heeft een iconische status omdat het voertuig een grote bijdrage leverde aan de Sovjetoverwinning op Hitler-Duitsland. Twee 'basismodellen' van de T-34 werden geproduceerd: de T-34-76 en de T-34-85. Eerstgenoemd model had een 76.2mm kanon, het tweede model een 85mm kanon.

Het ontwerp van de T-34 inspireerde een hele generatie naoorlogse Sovjet-tankmodellen zoals de T54/T55. De T-34 was tevens de eerste in grote aantallen geproduceerde tank die aan alle kanten schuine bepantsering had (enkele Franse tanks met gedeeltelijk schuin pantser bestonden al). In 1940 was de T-34 een van de beste, zo niet de beste middelzware tank ter wereld. Het is tevens de meest geproduceerde tank van de Tweede Wereldoorlog: tienduizenden T-34 tanks werden gebouwd. De T-34 werd op nagenoeg alle slagvelden van de Tweede Wereldoorlog ingezet en diende na de overwinning op Hitler-Duitsland tot ver in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Zelfs tot in de jaren negentig werd de T-34 (T-34-85) door sommige landen gebruikt. In 1996 hadden zevenentwintig landen de T-34 nog in dienst. De T-34 tank werd onder andere gebouwd in de Sovjetfabriek KhPZ N.183 (voertuigfabriek nr. 183) en in de Tractorfabriek Stalingrad (STZ). De tank werd ontworpen door KMDB in Oekraïne (Ontwerpbureau Morozov) en aanvankelijk in de Kharkov locomotieffabriek geproduceerd. Later werd de tank in ‘Tankograd’ ('Танкоград', ‘tankstad) te Chelyabinsk gefabriceerd. Pas twee jaar na operatie ‘Barbarossa’ (de Duitse inval in de Sovjet-Unie op 22 juni 1941) kwamen Duitse troepen met hun eigen middelzware tankmodel dat kwalitatief beter was dan T-34. Duitse ingenieurs ontwikkelden toen de uitstekende ‘Panther’ tank.

Enkele Duitse hoge officieren omschreven de T-34 als volgt: ‘Zeer verontrustend’ (pantsergeneraal Heinz Guderian), ‘De beste tank ter wereld’ (veldmaarschalk Ewald von Kleist), ‘We hadden niets vergelijkbaars’ (generaal-majoor Friedrich Wilhelm von Mellenthin). Duitse soldaten omschreven de T-34 als een snelle, goed gepantserde en bewapende tank.

Definitielijst

kanon
ook bekend als Kanone (Du) en Gun (En). Wordt vaak gebruikt om allerlei geschut aan te duiden. Eigenlijk slaat de term op vlakbaan geschut. Wordt gekenmerkt door een langere loop en grotere dracht.
Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


T-34-76-tank in Kharkov.
(Bron: Publiek domein)


T-34-85 in Berlijn bij de Brandenburger Tor.
(Bron: Publiek domein)

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
08-11-2016
Laatst gewijzigd:
19-08-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.