Tanks of the Second World War

Titel: Tanks of the Second World War
Schrijver: Thomas Anderson
Uitgever: Pen and Sword Military
Uitgebracht: 2017
Pagina's: 217
ISBN: 1473859328
Omschrijving:

De geschiedenis van de tank is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de twintigste eeuw. De tank verscheen op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en beleefde haar grootste inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). 'Tanks of the Second World War' van auteur Thomas Anderson omschrijft in detail de ontwikkeling en inzet van tanks vanaf de Eerste Wereldoorlog tot en met de jaren vijftig (anders dan de titel suggereert). De belangrijkste tankproducerende landen zoals Hitler-Duitsland, Groot-BrittanniŽ, de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en Japan komen aan bod. De meest belangrijke tanks worden besproken zoals de Panzerkampfwagen I tot en met VI, de M4 Sherman, de M26 Pershing, de Cromwell, de Crusader, de Matilda Mk II, de Churchill, de T-34 tank, de KV-1, de IS-2 model 1944, de Type 89 'I-Go' en de Type 95 'Ha-Go'. Ook komen minder bekende tanks aan bod zoals de Japanse Type 3 'Chi-Nu' en de Fiat 3000 lichte tank van ItaliŽ. De politiek-maatschappelijke achtergrond van de diverse besproken landen vormt de context.

Het boek is een fotografisch document met redelijk uitgebreide tekstbeschrijvingen en geen complex vakjargon. Bij elk tankmodel zijn technische gegevens vermeld die vergelijking met andere tanks mogelijk maken (armament, crew, armour, weight, motor efficiency, top speed, engine/weight ratio, pressure on ground, range, number built). Ook worden vergelijkingen gemaakt tussen tanks met behulp van overzichten (penetrative power, armour, speed, engine/weight ratio). Opvallend zijn de zeer mooie foto's die in dit boek zijn afgebeeld. Archieven en privťcollecties zijn geraadpleegd bij het selecteren van het fotomateriaal. Anderson hanteert een chronologische aanpak wat betreft tankhistorie waarbij eerst de tanks van de Eerste Wereldoorlog behandeld worden (onder andere de Britse 'Mark' series en de Duitse A7V Sturmpanzerwagen). Uiteraard komt de meest bekende Franse tank van de 'Grote Oorlog', de FT-17, aan bod. Dat tankmodel had een tweekoppige bemanning en een roterende koepel.

Het eenvoudige taalgebruik zorgt voor veel leesgemak. Zodoende heeft iedereen die kennis op wil doen van gemechaniseerde oorlogsvoering daar profijt van. Vergeleken met andere boeken over tanks, die inzoomen op ťťn land zoals de Sovjet-Unie of nazi-Duitsland, geeft dit boek een totaaloverzicht. Wat betreft technische gegevens ontbreekt soms informatie of is de gepresenteerde informatie wel eens onjuist (bij de PzKpfw IV Ausf. D staat bijvoorbeeld dat de tank niet met een 75mm, maar met een 37mm kanon was bewapend). Tekstfouten zijn in het boek aanwezig maar hun relatief kleine aantal doet geenszins afbreuk aan het geheel. Het boek is niet compleet in die zin dat de publicatie niet alle geproduceerde tanks tussen 1914 en 1945 behandeld. Dat is ook niet de bedoeling van het boek, gezien de omschrijving: 'this book lists all the important tanks used in the Second World War, both by the Allied (England, France, Russia and the USA) and Axis Powers (Germany, Italy and Japan)'. Tanks die bijvoorbeeld niet worden behandeld zijn de Duitse superzware tanks ĎPzKpfw VIII Mausí, 'PzKpfw E-100' en de Italiaanse M14/41 en P26/40 tanks.

Concluderend kunnen we stellen dat deze nieuwe publicatie over tanks echt de moeite waard is om te lezen. Niet alleen vanwege het totaaloverzicht en de informatieve teksten, maar ook vanwege de grote kwaliteit van de gebruikte foto's. Net zoals andere publicaties van Pen and Sword Military zijn het de foto's die bijdragen aan de kwaliteit!

Beoordeling: Zeer goed

Definitielijst

Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
kanon
ook bekend als Kanone (Du) en Gun (En). Wordt vaak gebruikt om allerlei geschut aan te duiden. Eigenlijk slaat de term op vlakbaan geschut. Wordt gekenmerkt door een langere loop en grotere dracht.
nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.
Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

Afbeeldingen


Bestel nu bij bol.com

Bestel nu bij amazon.com

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
08-04-2017
Laatst gewijzigd:
09-04-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.