Britse Vliegdekschip HMS Hermes (95)

HMS Hermes, Britse vliegdekschip

Inleiding
De HMS Hermes was Groot-BrittanniŽ's eerste, speciaal voor dat doel, gebouwde vliegdekschip. Het ontwerp werd gebaseerd op een kruiserontwerp van rond 1917. Het was vooral als een patrouilleschip ontworpen, met ongeveer hetzelfde doel als een kruiser. Hierdoor was het een relatief klein vliegdekschip, met een kleine hoeveelheid vliegtuigen aan boord.

Werf:
Kiellegging:
Tewaterlating:
Indienststelling:
Einde:
Armstrong Whitworth

15 januari
1918
11 september
1919
18 februari
1924
9 april
1942

Geschiedenis

De kiel werd op 15 januari 1918 gelegd bij Armstrong Whitworth en bijna twee jaar later, op 11 september 1919 werd het te water gelaten. Het duurde echter nog ruim vijf jaar alvorens de HMS Hermes operationeel werd. Dit was vooral te danken aan de nodige aanpassingen die, op basis van de ervaringen uit de Eerste Wereldoorlog, werden gepleegd.

Het schip was oorspronkelijk ingericht om zowel landvliegtuigen als drijvervliegtuigen te herbergen. De hangar had benedendeks een uitgang naar het achterdek, alwaar, met behulp van kranen, drijvervliegtuigen in en uit konden worden geladen. In 1933 werd het schip onderworpen aan een modernisering. Nadat het op 1 november 1934 weer gereed was, vertrok de HMS Hermes naar het Verre Oosten alwaar het werd ingedeeld bij China Station. In 1937 werd het schip korte tijd uit dienst genomen en in reserve gehouden. Tot augustus 1939 diende de oude dame voornamelijk als trainingsschip.

Technische gegevens

Naam:
HMS Hermes
Type:
Vliegdekschip
Land:
Groot-BrittanniŽ
Waterverplaatsing:
Standaard: 10.850 BRT
Maximaal: 13.700 BRT
Afmetingen:
Lengte: 182,90 meter
Breedte: 21,40 meter
Diepgang: 6,90 meter
Aandrijving:
Vermogen: 40.000 shp
2 Parsons stoom turbines, 2 schachten
6 Yarrow boilers van het 3-drum type
Prestaties:
Snelheid: 25 knopen
Bepantsering:
Pantsergordel 7,62 cm
Vliegdek: 2,54 cm
Bewapening:
6 x 140 mm enkelloops kanonnen
4 x 102 mm enkelloops luchtafweer
2 x 12,7 mm vierloops luchtafweer
6 x 20 mm luchtafweer
12 vliegtuigen (meestal Fairey Swordfish)
Bemanning:
566 (exclusief vliegbemanning)
ca. 700 (inclusief vliegbemanning)

Tweede Wereldoorlog
Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de HMS Hermes weer in dienst gesteld. Vanaf 3 september 1939 diend het schip bij de Britse Home Fleet in een smaldeel samen met de HMS Couragious. Toen deze laatste op 17 september 1939 door een torpedo tot zinken werd gebracht, spoedde de HMS Hermes naar de haven. Doordat ook de HMS Glorious verloren ging, was de HMS Hermes voor korte tijd het enige vliegdekschip in de Britse thuiswateren.

Vanaf oktober 1939 opereerde het schip, samen met de HMS Neptune en het Franse slagschip Strassbourg in West-Indische wateren, om een maand later samen met de Franse kruisers Foch en Dupleix in de wateren rond Dakar te patrouilleren.

Het schip had een groot aantal tekortkomingen. Het was slecht beschermd tegen luchtaanvallen, was relatief langzaam en had, vanwege de grote opbouw, problemen met de stabiliteit. De HMS Hermes werd daarom onbruikbaar geacht voor de strijd in Europa en zou naar het Verre Oosten worden gestuurd. De HMS Hermes keeg als thuisbasis Ceylon. Tijdelijk werd het schip echter eerst gestationeerd in Brest om de Fransen te ondersteunen in hun strijd tegen de Duitsers. Vervolgens ging de HMS Hermes naar Dakar. Bij de wapenstilstand tussen Duitsland en Vichy-Frankrijk, werd het schip haastig buitengaats gebracht om de Franse Vichy-vloot in de gaten te houden. In deze rol werden haar Swordfish torpedovliegtuigen op 8 juli 1940 er opuit gestuurd om het Franse slagschip Richelieu aan te vallen. Hierbij trof ťťn torpedo doel.

De rest van 1940 wordt doorgebracht als beschermer van diverse konvooien, waarna de HMS Hermes in februari 1941 naar de Indische Oceaan werd gestuurd ter versterking van Force T. Het is hier voornamelijk betrokken bij patrouille- en konvooidiensten.

Tijdens konvooidienst richting Zuid-Afrika kwam de HMS Hermes in aanvaring met een ander schip en moest het voor reparaties een Zuid-Afrikaanse haven binnenlopen. Het volgende operatiegebied was de Perzische Golf, waarbij manschappen van de HMS Hermes in april 1941 betrokken waren bij de Britse invasie van Irak.

Commanding Officer:


Captain Captain James Douglas Campbell
(1928 - 1930)Captain Fitzroy Evelyn Patrick Hutton
(25 augustus 1939)

Captain Richard Francis John Onslow
(7 mei 1940 - 9 april 1940

Einde
Halverwege 1942 was de HMS Hermes betrokken bij konvooidiensen in het Verre Oosten. Tijdens een tocht van Trincomalee naar de Malediven werd het konvooi aangevallen door duikbommenwerpers van de Japanse vliegdekschepen Akagi, Hiryu en Soryu. Bij deze aanval op 6 april 1942 werden een torpedobootjager, een korvet, twee tankers en de HMS Hermes tot zinken gebracht.

Vliegtuigeskaders
Van september 1939 tot en met het einde was No. 814 Squadron aan boord gestationeerd met Fairey Swordfish Mk II toestellen. In mei 1940 was voor korte tijd ook een detachement van No. 710 Squadron aan boord met Supermarine Walrus Mk I toestellen.


Definitielijst

Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
invasie
Gewapende inval.
kruiser
Snelvarend oorlogsschip van 8000-15000 ton, geschikt voor diverse taken als verkenning, verkenningsafweer en konvooibescherming.
slagschip
Zwaar gepantserd oorlogsschip met geschut van zeer zwaar kaliber.
smaldeel
Deel van een oorlogsvloot die zelfstandig opereert.
torpedo
Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.
torpedobootjager
(Engels=destroyer) Zeer lichtgebouwd, snel en wendbaar oorlogsschip, bestemd om door verrassingsaanvallen grote vijandelijke schepen met de torpedo tot zinken te brengen.

Afbeeldingen


HMS Hermes
(Bron: Shipbucket.com)


Overzichtstekening HMS Hermes
(Bron: Wilco Vermeer collection)


HMS Hermes in 1924
(Bron: Wilco Vermeer collection)


HMS Hermes (1931)
(Bron: Wilco Vermeer collection)


De ondergang van HMS Hermes
(Bron: Wilco Vermeer collection)

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
13-03-2015
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.