Captured Arms (Beutewaffen)

Titel: Captured Arms (Beutewaffen)
Schrijver: Guus de Vries
Uitgever: S.I. Publicaties BV
Uitgebracht: 2017
Pagina's: 152
ISBN: 97890785210698
Omschrijving:

Drs. Guus de Vries, militair historicus, is gespecialiseerd in de historie van vuurwapens. In 2017 verscheen zijn boek 'Captured Arms (Beutewaffen)'. De publicatie behandelt alle vuurwapens (pistolen, geweren, karabijnen, machinegeweren en machinepistolen) die het Duitse leger tijdens haar veldtochten tegen vijandelijke mogendheden zoals de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ, Frankrijk en de Sovjet-Unie veroverde. Ook door de Duitsers gebruikte wapens van landen als Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, BelgiŽ, Denemarken, Griekenland, Nederland, Noorwegen en JoegoslaviŽ komen aan bod.

Het boek begint met een introductie en geeft antwoord op de vraag waarom die veroverde wapens een waardevolle aanvulling waren op het wapenarsenaal van het Heer, de Luftwaffe, de Kriegsmarine en de Waffen-SS. Sommige geweren werden in zeer grote aantallen buitgemaakt (bijvoorbeeld de Russische Mosin-Nagant 1891 en Mosin-Nagant 91/30). Duitse troepen noemden die veroverde wapens 'Beutewaffen' (buitgemaakte of veroverde vuurwapens). Problematisch was het gegeven dat die vijandelijke wapens specifieke munitie gebruikten (bijvoorbeeld 6.5mm of 7.62mm). Het Duitse standaardkaliber (van het geweer Mauser K98k) was 7.92 bij 57mm (7.92x57 Mauser). Sommige vijandelijke wapens werden gemodificeerd om Duitse munitie af te kunnen vuren.

Soms lieten vijandelijke soldaten honderden patronen achter. Die werden vervolgens gretig door Wehrmacht of andere Duitse eenheden gebruikt. Op pagina vijf is Russische munitie te zien voor machinegeweren. Sommige wapens en bijbehorende munitie stamden nog uit de Eerste Wereldoorlog. In totaal veroverden Duitse troepen ongeveer 18 miljoen vijandelijke vuurwapens (18.135.000), exclusief pistolen. Verschillende Duitse pamfletten en informatiebladen werden uitgegeven om die vijandelijke wapens te herkennen (Kenblštter fremden Geršts & Merkblštter Łber auslšndisches Geršt). Al die wapens kregen een nummer. Het boek geeft een goed overzicht van die wapens met mooie afbeeldingen. Vaak werden de beste Wehrmacht eenheden uitgerust met het beste materiaal (Mauser K98k, MP 'Maschinenpistole' 40, StG 'Sturmgewehr' 44, MG 34 'Maschinengewehr', MG 42). Geregeld gingen veroverde wapens naar 'tweederangs' eenheden zoals die van de Volkssturm of van de RAD ('Reichsarbeitdienst'). Ondanks het feit dat Duitse wapenfabrieken miljoenen vuurwapens produceerden (alleen al 12 miljoen Mauser K98k geweren), vormden Beutewaffen een essentieel onderdeel van het Duitse leger.

De zwart-wit afbeeldingen in het boek zijn erg interessant om te zien. Op pagina 133 zien we bijvoorbeeld Duitse troepen te Arnhem met een Stengun (Mk V). Ook Amerikaanse wapens werden soms buitgemaakt, denk aan het M1919A4 (Browning M1919) machinegeweer (pagina 142). Ook de M1 Bazooka (Rocket Launcher, M1 'Bazooka') was gewild bij Duitse troepen. Met dat wapen konden gepantserde doelen zoals voertuigen of tanks worden uitgeschakeld. Al met al is het boek een zeer interessante aanvulling op de collectie oorlogsboeken. Het eenvoudige taalgebruik zorgt ervoor dat de publicatie toegankelijk is voor een brede doelgroep: van amateurhistorici tot 'leken'. Voor iedereen die interesse heeft in de vuurwapens van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog is de publicatie het aanschaffen waard!

Beoordeling: Zeer goed

Definitielijst

Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
Kriegsmarine
Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.
Luftwaffe
Duitse luchtmacht.
Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

Afbeeldingen


Bestel nu bij bol.com

Bestel nu bij amazon.com

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
02-10-2017
Laatst gewijzigd:
04-10-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.