Objective Saint-Lô

Titel: Objective Saint-Lô - 7 june 1944 – 19 juli 1944
Schrijver: Georges Bernage
Uitgever: Pen & Sword
Uitgebracht: 2017
Taal: Engels
Pagina's: 253
ISBN: 9781473857605
Omschrijving:

Bij het plannen van de landing in Normandië en de invasie van Frankrijk waren een aantal dingen door de geallieerde militaire leiding onderschat. Het effect van de bombardementen op belangrijke plaatsen en vervoersknooppunten in Frankrijk door de geallieerde luchtstrijdkrachten, en de beschietingen door de vloot van de Duitse kuststellingen, hadden niet het gewenste resultaat. Ook had men geen rekening gehouden met de hardnekkigheid en standvastigheid van een deel van de Duitse troepen.

Na de moeilijke en bloedige landing in sector Omaha Beach op 6 juni 1944, kregen de Amerikaanse troepen te maken met ervaren, geharde en vastberaden Duitse troepen. De Amerikaanse opmars stokte bij de stad Saint Lô. Hier kwam het tot één van de grotere veldslagen op Franse bodem.

‘Objective Saint Lô’ is een verslag van de gevechten van dag tot dag, soms zelfs van minuut op minuut, van 7 juni 1944 tot en met de inname van de stad op 18 juli 1944, een periode van tweeënveertig dagen. Het was een zware strijd, vol ontberingen en met zware offers.

De schrijver, Georges Bernage, is een van Frankrijks bekendste oorlogsgeschiedenisschrijvers en heeft vanaf 1978 ruim veertig boeken over de invasie in Normandië geschreven.

Het boek begint met een korte introductie en gaat dan over de "Blauw & Grijs-Divisie", oftewel de Amerikaanse 29e Infanteriedivisie. Het logo van de divisie is een yin en yang-logo in blauw-grijs, vandaar die bijnaam. Een van de militairen die de auteur volgt in de dagen na de landing is de Amerikaanse luitenant John S. Allsup. Je volgt hem in de felle strijd vanaf de landing op 6 juni 1944 tot aan de hevige gevechten in de zeer groene en bosrijke omgeving, totdat hij op 16 juni 1944 gewond raakt. Als lezer ervaar je door de ogen van betrokkenen de impact van (artillerie-)beschietingen, de aanblik van dood en verderf, slaapgebrek en het hebben van weinig tot geen eten. Kortom; de onmenselijke kant van de oorlog wordt erg goed beschreven.

Er worden door de auteur ook Duitse eenheden en acties beschreven. Zo blijken er in de stad geharde troepen te zijn gelegerd, zoals ervaren en door strijd geharde Fallschirmjäger, ervaren infanterie-eenheden van de Wehrmacht en SS-pantsergenadierdivisies. De schrijver volgt hier het verhaal van Fallschirmjäger Erwin Schmieger. Hij verdedigt zich met de andere Duitse militairen met hand en tand tegen de geallieerde invasie. In de ongekend felle strijd geven de Duitse troepen centimeter voor centimeter prijs tegen de hoge prijs van veel mensenlevens en zware vernietiging van de omgeving. Ook zij lijden enorme ontberingen.

Ook is er het verhaal over de strijd om "Bloody Hill", een strijd om een van de strategische en beboste hellingen rondom de stad, Hill 108. Het was een zware strijd met veel verliezen, wat de naam verklaart. Dan volgt een beschrijving van de periode van half juni tot half juli die verliep met wat rustigere dagen aan het front. Enkele andere Amerikaanse infanteriedivisies gaan deel uitmaken van de geallieerde troepenmacht. Als laatste vertelt de schrijver over het slotoffensief, waarbij de stad uiteindelijk wordt ingenomen. Een stad die door bombardementen en beschietingen geheel in puin is gelegd. Honderden inwoners overleven de slag niet. Alle ruimte is met hand en tand verdedigd en ten koste van veel bloedvergieten veroverd.

Het boek telt veel foto’s en geeft een zeer goed beeld van de tot in detail beschreven gevechten. Opgenomen zijn luchtfoto’s, archieffoto’s en hedendaagse foto’s, die een vergelijking van de omstandigheden van toen en nu mogelijk maken. Sommige van de fel bevochten kleine wegen van toen zijn overgroeid en sommige paden zijn onveranderd.

Aangevuld met alle verhalen van veteranen en andere getuigen en militaire verslagen is de Georges Bernage’s beschrijving van de slag heel gedetailleerd. In chronologische volgorde zijn de tweeënveertig dagen van strijd aan beide zijden door hem beschreven. Ook zijn er stafkaarten of tekeningen toegevoegd waarin veel van de troepenbewegingen zijn vastgelegd.

‘Objective Saint-Lô’ is een zeer indrukwekkend en informatief boek over de lange en harde strijd om Saint-Lô, een sleutel tot de zogeheten ‘zak van Falaise’. Gedurende de gevechten werden hier waardevolle Duitse eenheden uitgeschakeld en konden de geallieerden de Duitsers uit Frankrijk verdrijven, omdat ze zich moeten terugtrekken om het Duitse grondgebied te verdedigen. Het verlies van troepen en materieel was voor de Duitsers een behoorlijke aderlating die niet meer aangevuld of vervangen kon worden. Daarmee was de slag om deze Normandische stad een belangrijke stap naar de uiteindelijke overwinning.

Beoordeling: Uitstekend

Definitielijst

artillerie
Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
Divisie
Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
Fallschirmjäger
Duitse parachutisten van de Luftwaffe.
geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, Italië en Japan gedurende WO 2.
infanterie
Het voetvolk van een leger (infanterist).
invasie
Gewapende inval.

Afbeeldingen


Bestel nu bij bol.com

Bestel nu bij amazon.com

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
19-11-2017
Laatst gewijzigd:
20-11-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.