M26 Pershing

Inleiding en voorgeschiedenis

Inhoudsopgave

Inleiding

De M26 Pershing vormt het hoogtepunt van de Amerikaanse tankontwikkeling die in de jaren dertig begon. De tank was het Amerikaanse antwoord op krachtige Duitse tanks zoals de verbeterde Panzerkampfwagen IV/PzKpfw IV met 75mm KwK 40 L/48 kanon (Kampfwagen Kanone 40), de Panzerkampfwagen V Panther / PzKpfw V Panther met 75mm KwK 42 L/70 kanon en de Panzerkampfwagen VI Tiger / Pzkpfw VI Tiger met 88mm KwK 36 L/56 kanon. De M26 Pershing kon alle genoemde tanks tot op een afstand van twee kilometer uitschakelen. Het 90mm kanon van de Pershing was zeer krachtig en beschikte over een groot aantal uiteenlopende munitiesoorten.

De M26 Pershing werd vanaf januari 1945 ingezet. De tank werd ook na de oorlog nog gebruikt door Amerikaanse troepen tijdens de Koreaoorlog (1950-1953) waarbij het voertuig aantoonde dat het met gemak middelzware, door Noord-Koreaanse troepen gebruikte T-34-85 tanks kon vernietigen.

Voorgeschiedenis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerden de Verenigde Staten verschillende soorten tanks. De meest geproduceerde tank is de middelzware M4 Sherman. In totaal zijn ongeveer 50.000 Sherman tanks geproduceerd. Ondanks de grote productieaantallen van de M4 Sherman waren de bepantsering en de bewapening van het voertuig niet erg goed. De maximale bepantsering van de meeste M4 Sherman modellen bedroeg 89mm aan de voorkant van de koepel en 38mm aan de zijkanten van de romp. Tussen 1942 en 1945 zijn honderden Sherman-tanks door Duitse tanks vernietigd. Met name de Duitse middelzware Panzerkampfwagen IV (F2, G, H en J), Panzerkampfwagen V Panther (D, A en G) / PzKpfw V Panther en de zware Panzerkampfwagen VI Ausf. H Tiger (Tiger I) / PzKpfw VI Tiger konden Sherman tanks tot op lange afstand uitschakelen.

De zwakheden van de M4 Sherman tanks lagen met name in de bepantsering die door Duitse kanonnen relatief eenvoudig kon worden doorboord (zelfs de frontale bepantsering van Sherman tanks was kwetsbaar). In 1944 werd de situatie voor het Amerikaanse leger zo ernstig dat de Amerikaanse legertop eigenlijk een nieuwe, krachtige tank wilde die het wat betreft prestaties op kon nemen tegen de sterkste Duitse tanks: de middelzware Panzerkampfwagen V Panther en de zware Panzerkampfwagen VI Tiger I. De nieuw te ontwikkelen Amerikaanse tank zou een 90mm kanon krijgen met dikke en goed vormgegeven bepantsering (plusminus 102-114mm) waarbij het kanon in staat zou moeten zijn om het frontale pantser van de Panther en Tiger-tanks te penetreren.

Definitielijst

kanon
ook bekend als Kanone (Du) en Gun (En). Wordt vaak gebruikt om allerlei geschut aan te duiden. Eigenlijk slaat de term op vlakbaan geschut. Wordt gekenmerkt door een langere loop en grotere dracht.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


M26 Pershing in Duitsland, maart 1945.
(Bron: National Archives)


M26 Pershing in Korea, 4 september 1950.
(Bron: Sgt. Frank C. Kerr / U.S. Army)

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
13-02-2018
Laatst gewijzigd:
16-02-2018
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.