Operatie Rheinübung, ondergang van de Bismarck

Inleiding

Inhoudsopgave

Tot 1938 had Duitsland nooit rekening gehouden met de mogelijkheid, dat het in een conflict zou kunnen komen met Groot-Brittannië, waarbij de Kriegsmarine een grote rol zou spelen. In de herfst van 1938 werd het plan "Z" gelanceerd dat de bouw omvatte van 10 slagschepen, 12 grote pantserschepen, 4 vliegdekschepen, 5 zware kruisers, 16 lichte kruisers en nog vele andere kleinere schepen.

De vloot zou in 1948 gereed zijn voor operationele dienst met de sterkte van het plan Z. Tevens beloofde Hitler dat hij deze vloot niet voor 1946 zou gebruiken voor politieke doeleinden, want een sterke oorlogsvloot was een belangrijk politiek pressiemiddel. Toen in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak was nog geen 15 % van dit ambitieuze plan voltooid. De Kriegsmarine bezat echter op dat moment wel de volgende elementen van plan Z: 2 slagschepen en 2 in aanbouw (Bismarck en Tirpitz), 3 pantserschepen, 2 zware kruisers plus 3 in aanbouw en 2 vliegdekschepen in aanbouw (Seydlitz en Graf Zeppelin). Verder bezat de Kriegsmarine een behoorlijk aantal kleinere schepen, waarvan ook nog diverse in aanbouw. Deze vloot viel echter compleet in het niet vergeleken met die van de Britse Royal Navy, welke alleen al 12 slagschepen, 3 slagkruisers en 7 vliegdekschepen bezat, plus nog vele in aanbouw.

De Bismarck die de eerste van totaal 2 zware slagschepen (ruim 40.000 ton) was, werd door de Kriegsmarine vol pracht en praal te water gelaten op 14 februari 1939. Na te water te zijn gelaten werd zij op het water afgebouwd, en was uiteindelijk op 24 augustus 1940 gereed. Vanaf dat moment begon men met het testen en de uiteindelijke in gebruikname van het schip.

De Bismarck zou een kort maar zeer krachtig leven beschoren zijn. Haar tocht over de zee was zeer opmerkelijk en stoutmoedig te noemen en had dan ook grote gevolgen voor de rest van de oorlog, zowel aan Britse als aan Duitse zijde.

Definitielijst

Kriegsmarine
Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Admiraal Lütjens


Prinz Eugen

Informatie

Artikel door:
Frank van der Drift
Geplaatst op:
05-08-2004
Laatst gewijzigd:
24-10-2009
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.