Fins-Russische Winteroorlog 1939-1940

Index

Inhoudsopgave

In december 1939 stonden de geallieerden en de Asmogendheden tegenover elkaar in West-Europa, wachtend op een onvermijdelijke confrontatie. Deze periode werd bekend als de zogenaamde 'schemeroorlog'. Maar in het hoge noorden vond er een onverwachte afleiding plaats van het voornaamste strijdtoneel. Toen Stalin het Rode Leger inzette tegen de kleine en onvoldoende uitgeruste Finse strijdkrachten, scheen deze veldtocht even kort en beslissend te zullen worden als Hitlers ĎBlitzkriegí in Polen. Maar de enorme ongelijkheid in mensen en materieel werd aanvankelijk in evenwicht gebracht door het Finse moreel en de terreingesteldheid.

De wereld zag 105 dagen lang met verbazing en sympathie toe hoe Finland, een land met nog geen vier miljoen inwoners, standhield tegen de machtige Sovjet-Unie. De strijd in het hoge noorden gaf Adolf Hitler stof tot nadenken. De Winteroorlog had niet alleen gevolgen voor de verdere politieke en militaire ontwikkelingen in ScandinaviŽ, maar creŽerde tevens de misvatting dat het Rode Leger een tweederangs militaire macht was. Een dodelijke misvatting, naar later zou blijken.

Definitielijst

Blitzkrieg
De Nederlandse betekenis van dit Duitse woord is 'bliksemoorlog'. Zeer snel verlopende veldtocht. In tegenstelling tot een loopgravenoorlog is de Blitzkrieg erg snel en beweeglijk. Lucht- en grondstrijdkrachten werken nauw samen. Voor het eerst toegepast door de Duitsers (september 1939 in Polen)
geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
Rode Leger
Leger van de Sovjetunie.
Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Finse soldaten met een Maxim-machinegeweer in een verdedigende stelling

Informatie

Artikel door:
Tom Notten
Geplaatst op:
03-05-2003
Laatst gewijzigd:
08-03-2016
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.