Spaanse Burgeroorlog

Inleiding

Inhoudsopgave

Inleiding
Veelal wordt de Duitse inval in Polen in september 1939 aangemerkt als het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel dit algemeen wordt geaccepteerd, ligt het begin van de vijandelijkheden veel eerder. Al voor 1939 werd de wereld geteisterd door militaire en politieke gebeurtenissen die een indicatie waren voor de zwarte periode die de wereld tegemoet zou gaan.
Japan was voor die tijd haar strijd al in China en Mantsjoerije begonnen. Ook Europa werd al eerder geteisterd door een conflict met internationale dimensies: de Spaanse Burgeroorlog.
Deze oorlog had een gigantische impact op politieke en militaire verhoudingen in de wereld. Door middel van militair ingrijpen werd immers een democratisch gekozen regering afgezet en werd een grote slag toegebracht aan de internationale solidariteit. Het was niet alleen een oorlog tussen een regering en een militaire leiding, het was een oorlog tussen vooruitgang en conservatisme.
Militair grepen vooral Duitsland, ItaliŽ en de Sovjet-Unie het conflict aan om hun wapens en tactieken uit te testen voor het grote conflict dat nog moest komen. Duitsland vooral liet door haar ingrijpen aan de wereld zien waar het toe in staat was en tot hoe ver men bereid was met terreur te gaan.

Definitielijst

Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Kunstenaars speelden een belangrijke rol in de propaganda (BG A37/53)
(Bron: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis)


De Republikeinse vlag
(Bron: Digger History)


De Nationalistische vlag
(Bron: Digger History)

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
14-02-2006
Laatst gewijzigd:
22-04-2010
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.