Collaboratie in WalloniŽ: het Rexisme

De jaren dertig

Inhoudsopgave

De collaboratie in WalloniŽ kunnen we vrijwel volledig laten samenvallen met de Rexistische beweging van Lťon Degrelle. Oorspronkelijk gestart als een beweging van katholieke studenten en intellectuelen, radicaliseerde Rex tijdens de jaren dertig om uiteindelijk de grootste Waalse collaboratiebeweging te worden.

Lťon Degrelle studeerde aan de universiteit van Leuven, waar hij gauw de aandacht van de katholieke hiŽrarchie trok. Hij kreeg in 1930 de kans een kleine katholieke uitgeverij, Christus Rex, te leiden. Onder zijn leiding kwamen er publicaties die duidelijk maakten dat Degrelle politieke ambities koesterde en dat Rex meer dan een uitgeverij aan het worden was. De katholieke leiding kon zich niet met de gewijzigde koers verzoenen en distantieerde zich van de organisatie. In 1936 kwam het tot een definitieve breuk met de Katholieke Partij, toen Degrelle besliste om als onafhankelijke partij deel te nemen aan de verkiezingen van datzelfde jaar. Tijdens die verkiezingen behaalde de Rex-partij ruim tien procent van de stemmen, waardoor de partij eenentwintig zetels in het parlement bemachtigde. De reden voor dit succes lag in de grote politieke instabiliteit. De bevolking was zeer ontevreden over de traditionele politieke partijen die er niet in slaagden de slecht draaiende economie aan te zwengelen. De mensen stemden niet zozeer voor (het nagenoeg onbestaande programma van) Rex, dan wel tťgen het bestaande falende politieke establishment. Degrelles populistische, ongenuanceerde oneliners, zijn beschuldigingen aan het adres van de klassieke partijen (katholieken, socialisten en liberalen) maakten hem heel populair. Zijn grootspraak vormde de dekmantel voor het gebrek aan echte oplossingen voor de economische en sociale problemen. De uiterlijke schijn primeerde, zoals vaak bij populistische partijen, op de inhoud.

Het succes begon al gauw te tanen. Degrelle en zijn aanhangers kregen een reputatie van oproerkraaiers na hun mislukte Mars op Brussel, die werd gehouden naar het voorbeeld van de Mars op Rome waarmee Mussolini aan de macht was gekomen. Die negatieve reputatie werd nog versterkt toen bekend raakte dat Rex nauwe contacten onderhield met het fascistische regime in ItaliŽ en met nazi-Duitsland. Bovendien werd een regering van nationale eenheid gevormd (socialisten, katholieken en liberalen samen) die maatregelen nam om het "gevaar-Rex" in te dijken. Zo mochten Rex-leden bijvoorbeeld niet meer voor de radio spreken. Degrelle en de zijnen werd zoveel mogelijk de kans ontnomen om het grote publiek te beÔnvloeden. Tegen het einde van de jaren dertig was Rex teruggevallen tot een marginale randgroepering die geen enkele politieke bedreiging meer vormde.

Definitielijst

collaboratie
Medewerking vanuit de bevolking aan de bezetters, meer in het algemeen samenwerking verleend aan de vijand door zogeheten collaborateurs.
nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


De vlag van Rex, de voornaamste Waalse collaboratiegroepering


Lťon Degrelle, de leider van Rex
(Bron: WW2Awards.com)

Informatie

Artikel door:
Gerd Van der Auwera
Geplaatst op:
26-10-2003
Laatst gewijzigd:
03-07-2013
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.