LCT Landing Craft Tank

Inleiding

Inhoudsopgave

De LCT (Landing Craft Tank) bleek een onmisbaar landingsvaartuig voor vrijwel elke geallieerde landing in de Tweede Wereldoorlog. Dit landingsvaartuig was in staat om niet alleen mensen of goederen op een verdedigd strand af te zetten, maar ook middelzware en zelfs zware voertuigen en tanks direct tot op het strand te lossen. Vanaf 1940 ontwikkelden tanks zich zo snel, dat men al snel inzag dat men aan landingsvaartuigen die een tank van 18 ton konden vervoeren zoals de LCM zeker niet genoeg zou hebben, dus werd er in 1940 een specificatie uitgegeven voor het vervoeren tot op het strand van middelzware en zware tanks.
De Britse marine begon met het ontwikkelen van de LCTís en uiteindelijk zouden er acht verschillende versies van gebouwd worden door zowel de Verenigde Staten als Groot-BrittanniŽ. Deze schepen waren vrijwel de grootste in hun soort en konden niet zelfstandig oceanen oversteken. Dit vereiste ondersteuningsschepen zoals onder andere de LSD (Landing Ship Dock).

De LCT was vrij bijzonder als het om transporteren ging. De vaartuigen konden in segmenten van rond de 50 ton uit elkaar worden gehaald en de segmenten werden dan elk afzonderlijk vervoerd. Vlak voor een landing werden de delen (meestal een stuk of vijf zes) weer aan elkaar bevestigd met bouten, desnoods in het water. Verder werden LCTís ook vaak door LSTís vervoerd, die de LCT op het bovendek vervoerden. Deze werd dan te water gelaten door het schip sterk te laten overhellen naar ťťn kant, waardoor de LCT in het water schoof middels het ballastsysteem van de LST (Landing Ship Tank).

Van de LCT zijn er gedurende de oorlog rond de 2780 stuks geproduceerd van model 1 t/m 7 en ze kwamen in actie bij vrijwel elke geallieerde invasie vanaf 1942. Dit vaartuig was onmisbaar voor de grotere geallieerde invasies waarbij voertuigen een rol speelden; ook werden ze wel gebruikt bij het oversteken van grotere rivieren, al kwam dit weinig voor.

Definitielijst

invasie
Gewapende inval.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


LCT(A) 2008 NormandiŽ 1944, zonder boegklep

Informatie

Artikel door:
Frank van der Drift
Geplaatst op:
06-02-2003
Laatst gewijzigd:
13-09-2009
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.