Patton, George

Jeugdjaren en vorming

Inhoudsopgave

George Smith Patton jr. werd op 11 november 1885 in San GabriŽl geboren en was een telg van een rijke Californische familie. Al op vrij jonge leeftijd had hij de intentie om op een of andere manier een held te worden. Hij luisterde vaak naar de verhalen over zijn grootouders die in diverse oorlogen hadden gevochten en las vanaf 12-jarige leeftijd menig boek over klassieke oorlogvoering en veldslagen. Tijdens zijn schooljaren op de Stephen Cutter Clarkís Classical School in Pasadena ontplooide hij zich ook tot een atleet en won voor zijn school dan ook menige prijs. Na zijn schooljaren was het de bedoeling dat hij naar West Point zou gaan, maar omdat er op dat moment geen plaats meer was, ging hij naar het Militaire Instituut van Virginia. In 1904 kreeg hij echter alsnog een schrijven van West Point dat hij werd toegelaten. In 1909 behaalde hij met de rang van 2e luitenant op de militaire academie van West Point uiteindelijk zijn diploma. In 26 mei 1910 trouwde hij met Beatrice Ayer, die hij op West Point had leren kennen en een jaar later komt hun dochter ter wereld, Beatrice Patton jr.

Hij was een enthousiast sportbeoefenaar en op de Olympische Spelen in Stockholm van 1912 was hij de eerste Amerikaan die zijn land in de moderne vijfkamp, die bestond uit pistoolschieten vanaf 25 meter, schermen, 300 meter zwemmen vrije stijl, paardrijden en een cross-country met een afstand van 4 kilometer, vertegenwoordigde. Uiteindelijk eindigde hij op dit mondiale evenement op de vijfde plaats. Na de Olympische Spelen bezocht hij de Franse Cavalerie School en specialiseerde zich in het schermen. In de zomer van 1913 kreeg Patton het bevel om zich te melden bij de commandant van de Mounted Service School in Fort Riley, Kansas, waar hij werd benoemd tot de eerste Amerikaanse 'First Master of the Sword'. Zijn eerste oorlogservaring deed hij op in 1915 toen hij als staflid diende bij generaal John Pershing bij diens expeditie naar Mexico. Hij had Pershing eerder leren kennen in Fort Bliss, Texas. In ditzelfde jaar werd zijn tweede dochter geboren, Ruth Ellen Patton. Een jaar later reed hij aan de zijde van Pershing in diens strijd tegen de Mexicaanse rebellenleider "Pancho" Villa. Patton onderscheidde zich in de strijd en kreeg veel waardering tijdens deze gevechten. Veel opzien baarde hij door het doodschieten van generaal Cardenas, een van de trouwste medewerkers van "Pancho" met zijn Colt.45 revolver. Ook Pershing was ondertussen erg onder de indruk geraakt van Pattons optreden en promoveerde hem hiervoor tot 1e luitenant.

Definitielijst

Cavalerie
In het Engels Calvary. Oorspronkelijk een aanduiding voor bereden troepen. In de Tweede Wereldoorlog de aanduiding voor gepantserde eenheden. Belangrijkste taken zijn verkenning, aanval en ondersteuning van infanterie.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Patton in 1943.

Informatie

Artikel door:
Hans Molier
Geplaatst op:
26-02-2004
Laatst gewijzigd:
05-08-2015
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.