Razzia op Putten, 1-2 oktober 1944

De aanslag

Inhoudsopgave

In de nacht van zaterdag 30 september op zondag 1 oktober 1944 vond een aanslag van een verzetsploeg plaats op een Duitse militaire auto in de buurt van de Oldenallersebrug, tussen Nijkerk en Putten. Hoofd van deze verzetsgroep die onderdeel was van de Raad van Verzet (RVV), die bestond uit acht personen en al geruime tijd een schuilplaats had gevonden in de bossen tussen Putten en Voorthuizen, was opperwachtmeester van de politie Ab Witvoet. De andere leden die hadden deelgenomen aan deze aanslag, waren de ondergedoken student Frans Slotboom, de Puttenaar Piet Oosterbroek, landarbeider Chris Helsdingen, jurist mr. W. Rengers Hora Siccama, de Britse para Keith Banwell, een instructeur-brenschutter die na de nederlaag tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 in de omgeving was achtergebleven en in de dagen daarna uit Duitse gevangenschap was weten te ontsnappen, de ondergedoken Amsterdammer Piet Dankaart die mitrailleurschutter was, en Willem van Heesen, een ondergedoken controleur van de economische dienst.

Het oorspronkelijke plan was om een Duits militair voertuig aan te houden, de Duitsers die er in zaten met koplampen te verblinden en vervolgens de auto te doorzeven met kogels maar tijdens deze aanslag ging er echter van alles mis. De vier Duitse personen die in de auto zaten, waren de luitenants Eggert en Sommer en de korporaals Hedrich en HŁttebreuker van het reserve- en opleidingsregiment Hermann GŲring. Zij waren op deze late zaterdagavond op weg van Utrecht naar hun regiment in Harderwijk. Plotseling zagen zij voor zich de felle koplampen oplichten van een tegenligger en vrij snel daarna werd hun auto onder mitrailleurvuur genomen, waardoor het voertuig met horten en stoten uiteindelijk tegen een telefoonmast tot stilstand kwam. Al vurend sprongen de inzittenden uit de auto. Beide korporaals zochten dekking en wisten zich vervolgens in veiligheid te brengen, en uiteindelijk te vluchten. Luitenant Sommer raakte gewond in zijn buik, maar wist vervolgens ook te ontsnappen en het verzet kon de vierde Duitser, die bij deze actie gewond was geraakt aan zijn knie, gevangen nemen. Een van de leden van de verzetsgroep, Frans Slotboom, werd bij deze actie geraakt in zijn lever en hij zou, ondanks medische hulp, de volgende dag alsnog overlijden aan zijn verwondingen. Hij werd vervolgens begraven op het terrein van een in de buurt gelegen hoeve. Er waren ondertussen alweer enkele autoís langsgekomen en ze moesten nu snel maken dat ze wegkwamen. In de loop van de nacht waarschuwden de twee ontsnapte Duitse korporaals de Wehrmacht in Harderwijk en meldde de zwaargewonde Duitser zich bij een nabijgelegen boerderij, waar hij door de bewoners werd geholpen. De boer hield vervolgens een toevallig passerende Duitse vrachtauto aan, waarvan de inzittenden hun gewonde landgenoot meenamen, maar de officier zou toch nog in de loop van de nacht overlijden.

Definitielijst

regiment
Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Piet Dankaart

Informatie

Artikel door:
Hans Molier
Geplaatst op:
27-09-2004
Laatst gewijzigd:
22-02-2018
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.