Type 95 Lichte Tank

Type 95 Lichte Tank "Ha Go"

Inleiding.
De tankmacht van Japan blonk uit in het gebruik van lichte en middelzware tanks, ideaal voor het gebruik in de jungle. Alhoewel het Japanse leger al vanaf halverwege jaren dertig had aangetoond wat zij met tankondersteuning konden, bij de campagnes in China, was hier door de westerse mogendheden nagenoeg niet op ingespeeld. Zowel Groot-BrittanniŽ als de Verenigde Staten en Nederland vonden het tankwapen ongeschikt voor de jungleoorlog. Dat dit een fatale misvatting zou zijn, bleek al snel. Japan zette bij haar opmars naar het zuiden en de invasies van de vele eilanden het tankwapen volop in. De geallieerden hadden hier geen antwoord op. Tanks had men nagenoeg niet voorhanden en anti-tankwapens dacht men niet nodig te hebben. De op het laatste moment aangevoerde anti-tankwapens bleken echter wel doeltreffend, maar waren onvoldoende aanwezig. Het door de Japanners meest gebruikte type tank gedurende de gehele oorlog werd de Type 95 "Ha-Go".

Ontwikkeling.
De "Ha-Go" was een betrouwbare tank met redelijk hoge snelheid. De bepantsering en bewapening waren echter zeer mager.
Begin jaren dertig had het Japanse leger de specificaties opgesteld voor een lichte tank ter ondersteuning van de infanterie. Mitsubishi kreeg uiteindelijk de opdracht en produceerde in 1934 twee prototypes. Na uitvoerige tests in Japan en aan het front in China werd dit de standaard Type 95 tank, door Mitsubishi "Ha-Go" genoemd. Bij het Japanse leger werd de tank echter aangeduid met "Kyuu-Go", dat niets meer dan "95" betekent.
De koepel werd met de hand bediend en was bewapend met een 37 mm kanon aan de voorzijde en een naar achter vurende mitrailleur.
Het is niet geheel duidelijk wanneer de produktie is beŽindigd. Officiele bronnen spreken van 1943 nadat er meer dan 1100 waren geproduceerd. Niet bevestigde bronnen geven aan dat de produktie, door gebrek aan betere tanks, is doorgegaan tot 1945.

Typen.
Type 95 "Ha-Go"
De type 95 tank zou uitgroeien tot de meest gebruikte Japanse tank. Het is nagenoeg overal in het Verre Oosten in aktie geweest. Dit ondanks het feit dat het als tank, na de introductie van tanks in het Verre Oosten door de geallieerden, weinig waarde had. Het is dan ook vooral als wapenplatform ingezet. De eerste series waren uitgevoerd met een Type 94, 37 mm kanon, welke later werd vervangen door een type 98 kanon van hetzelfde kaliber maar met een hogere vuursnelheid. De tank had een bemanning van drie: een gezagvoerder, bestuurder en kanonnier. Naast het kanon en de mitrailleur in de koepel bevond zich nog een tweede mitrailleur voor in de romp.
Een aantal exemplaren is tegen het eind van de oorlog voorzien van een type 98 kanon met een kaliber van 47mm. Deze is op alle fronten ingezet en een aantal waren er als "bunker" ingegraven op Iwo Jima.

Tabel 1 Technische gegevens "Ha-Go".

Type 95
Lichte Infanterie tank
Mitsubishi Zware Industrie
Mitsubishi NVD 61020 met een vermogen van 120 pk
Hoogte: 2,28 m
Lengte: 4,38 m
Breedte: 2,07 m
Snelheden weg/veld: Max: 48/26 km/u
Bereik: 250 km
7400 kg
Koepel voor: 12 mm
Koepel zijkant: 12 mm
Koepel bovenzijde: 9 mm
Romp voorzijde: 12 mm
Romp zijkant: 12 mm
Romp achterkant: 6-12 mm
Romp bodem: 9 mm
Koepel: 37 mm type 94 L/36.7 of type98 L/37 kanon, en een 7,7 mm Type 97 machinegeweer
Romp: 7,7 mm Typt 97 machinegeweer
3
1161

Type 35 (speciaal)
Vanwege het ruwe terrein in Mantsjoerije, werd bij een groot aantal type 95 tanks de aandrijving verzwaard. Dit werd de Type 35 (speciaal).
Type 3 "Ke-Ri"
In 1943 werd een aantal testexemplaren uitgerust met een 57 mm Model 97 kanon, in een poging de vuurkracht te verhogen.
Type 4 "Ke-Nu"
Na de experimenten met de "Ke-Ri", werden ongeveer honderd exemplaren van de type 95 voorzien van een aangepaste koepel met het type 97 kanon van 57 mm. De produktie vond plaats in 1944, maar de tanks zijn nauwelijks in actie geweest.

Definitielijst

geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
infanterie
Het voetvolk van een leger (infanterist).
kaliber
De inwendige diameter van de loop van een stuk geschut, gemeten bij de monding. De lengte van de loop wordt vaak aangegeven in het aantal kalibers. Zo is bv de loop van het kanon 15/24 24 ◊15 cm lang.
kanon
ook bekend als Kanone (Du) en Gun (En). Wordt vaak gebruikt om allerlei geschut aan te duiden. Eigenlijk slaat de term op vlakbaan geschut. Wordt gekenmerkt door een langere loop en grotere dracht.
mitrailleur
Machinegeweer, een automatisch, zwaar snelvuurwapen.

Bronnen

- TAKI's Homepage
- Mayer S.L., De Japanse Oorlogsmachine, Elsevier, Amsterdam, 1978

Afbeeldingen


Type 95 "Ha-Go"


Type 95 in Malakka

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
05-02-2003
Laatst gewijzigd:
18-03-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.