<<< Terug
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Z |
 
A-Go Japans plan om de Amerikaanse vloot bij de Palau-eilanden of de Westelijke Carolinen in een hinderlaag te lokken, 15 juni 1944.  
Abbey Amerikaans beleid in 1941 bij eventuele Japanse bezetting van het Kra schiereiland Thailand.  
Abel Geallieerde operatie die plaatsvond ten oosten van Dijon (Frankrijk) van 15 augustus tot 22 September 1944, uitgevoerd door 132 leden van het 3de Franse parachutisten bataljon, met als doel om het verzet te helpen en de Duitse terugtocht tegen te werken.  
Abercrombie Britse commando verkenningsmissie bij de Franse stad Hardelot in de nacht van 21 op 22 april 1942.  
Aberdeen Britse tegenaanval op 4 juni 1942 bij Knightsbridge, tijdens de slag om de Gazala linie in Noord-Afrika.  
Abigail Reeks Britse luchtaanvallen op de Duitse steden, Bremen, DŁsseldorf en Mannheim. In de nacht van 16 op 17 december 1940.  
Abigail-Delilah De Abigail aanval op DŁsseldorf.  
Abigail-Jezebel De Abigail aanval op Bremen.  
Abigail-Rachel De Abigail aanval op Mannheim.  
Abnormal Aanval van Amerikaanse en Chinese troepen op de Birmese stad Yeu in 1944.  
Abstention Britse commando aanval op het Italiaanse eiland Castelorizzo in de nacht van 24-25 februari 1941.  
Accolade Geplande Britse aanval op de Dodekanesos-eilanden (Griekenland) in 1944.  
Accomplish Aanval van het Britse 8ste leger in NW-Afrika op 29 april 1943.  
Achse Duitse bezetting van ItaliŽ op 8 september 1943.  
Acid Drop Britse commando verkenningsmissie bij de Franse stad Hardelot in de nacht van 30 op 31 augustus 1941.  
Acquisition Britse bezetting van olie installaties in Zuid-PersiŽ (Iran) op 23 juli 1941.  
Acrobat Geplande Britse aanval op Tripolitania (LibiŽ) in 1941.  
Acrostic Brits plan om de Belgische kust bij Knaben aan te vallen in juli 1942. Werd niet uitgevoerd vanwege mijnenvelden.  
Addition Evacuatie van Britse troepen uit de Libische stad Bardia, 19-20 april 1941.  
Adler [1942] Duitse anti-partizanen operatie bij Chechevichi in Wit-Rusland op 20 juli 1942.  
Adler [1943] Duitse anti-partizanen operatie aan de Kroatische kust in 1943.  
Adlertag Duitse grootschalige luchtaanval op Engeland op 15 september 1940.  
Adoption Britse marine patrouiles tussen het eiland Adaman en de Birmese kust, om de Japanse terugtrekking te verhinderen in juni 1945.  
Aflame Brits plan om de Duitse luchtmacht in een gevecht te lokken voor de Franse kust in oktober 1942.  
Agreement Britse SAS (Special Air Service) aanval op de Libische havenstad Tobroek rond 13 september 1942 (zie Rosemary). Operatienaam Agreement staat ook bekend als Dafodil.  
Aida Duits offensief juni en juli 1942 tegen het Britse 8ste leger in Noord-Afrika.  
Aimwell Brits plan om de Kanaal eilanden te heroveren in de zomer van 1942. Werd vanaf gezien vanwege de geringe strategische waarde van de eilanden.  
Aintree Het zuiveren van Duitse eenheden in Opsloo, Overloon en Venraij door de Britse 3de divisie in oktober 1944.  
Airthief Brits plan uit augustus 1942 om vanaf een Duitsvliegveld in Noord-Frankrijk een FW-190 (nieuw jachtvliegtuig) te stelen en terug vliegen naar GB voor onderzoek.  
Aktion Reinhard Codenaam voor de geheime operatie van de nazi's om de Joden uit het Generaalgouvernement om te brengen in de vernietigingskampen Belzec, Sobibor en Treblinka in Polen. De operatie wordt soms ook Aktion Reinhardt of Einsatz Reinhard(t) genoemd. artikel
Alabaster Brits troepenkonvooi van de haven Greenoch (Schotland) naar IJsland op 17 mei 1940.  
Alacrity Geheime Britse operatie met als doel het opzetten van zee- en luchtbasis op de Azoren, behorend tot het neutrale Portugal, 8 oktober 1943.  
Aladdin Britse operaties in Zuid-Noorwegen van 3 t/m 31 mei 1945.  
Alamo Codenaam voor de taskforce voor operaties in Nieuw-Guinea.  
Alarich Duits aanvankelijk plan uit 1943 om bij Italiaanse overgave, ItaliŽ te bezetten. Op 8 augustus 1943 werd de naam gewijzigd in Achse.  
Albany Luchtlanding van de Amerikaanse 101ste airborne divisie in NormandiŽ in de nacht van 5 op 6 juni 1944.  
Albumen Britse SBS (Special Boat Squadron) aanval op verschillende Duitse vliegvelden, op het eiland Kreta in 1943. (SBS is een speciale eenheid)  
Alfa Duitse anti-partizanen operatie in JoegoslaviŽ van 5 tot 11 oktober 1942, uitgevoerd door Italiaanse en Kroatische (Chetnik) troepen.  
Alloy Brits plan om de eilandengroep de Azoren te bezetten in het najaar van 1940, bij een eventuele Duitse dreiging. Later werd dit plan Brisk genaamd.  
Aloes Het samenvoegen van alle verzetsgroepen in het Bretagne schiereiland (Frankrijk), onder ťťn Franse commandant. Najaar van 1944 .  
Alpenveilchen Duitse plan om het belegerde Italiaanse leger te hulp te schieten in de Italiaans-Griekse oorlog op de Balkan in 1941.  
Alpha Amerikaans plan om de Chinese steden Kunming en Chungking te verdedigen tegen aanvallen van het Japanse leger in november 1944.  
Alphabet [1940] Evacuatie van Britse troepen uit de Noorse havenstad Narvik op 5 juni 1940.  
Alphabet [1944] Geallieerde operatie tegen V-1 lanceerinstallaties en E-boten bases in NW-Europa op 3 december 1944.  
Alsos Brits-Amerikaanse operatie aan het eind van de oorlog. Dit bestond uit het verzamelen van Duits nucleaire materiaal, personeel en informatie wat betrekking had op het Duits nucleaire project. Doel was te onderzoeken hoever de Duitsers waren met de ontwikkeling van de atoombom en om te verkomen dat deze informatie in Sovjet handen viel.  
Ambassador Britse commando actie op het bezette Kanaaleiland Guernsey, in de nacht van 15 op 16 juli 1940.  
Amherst Geallieerde operatie in Noord Nederland die plaatsvond in april 1945 en uitgevoerd werd door SAS troepen, het Franse 2de en 3de regiment Chasseurs de Parachutistes en een Special Forces Liaison team. De operatie bestond uit parachutelandingen nabij Groningen, Meppel en Emmen. artikel
Amsterdam De Geallieerde bevoorradingsoperatie aan Slowaakse- en Sovjet-Partizanen te Tri Duby in september 1944.  
Anakim Eerste plan voor de herovering van Birma in 1944.  
Anchorage Amerikaans plan uit 1943 voor een amfibischeaanval in de baai van Hansa (Nieuw Guinea).  
Andreas Geheim Duits project met als doel het ontwrichten van de Britse economie door het vervalsen van pondbiljetten en deze boven Engeland uit te strooien. Werd niet uitgevoerd, maar kreeg wel een vervolg in operatie Bernard.  
Anfa Soms gebruikt door OPD officieren als een codenaam voor de Casablanca conferentie in januari 1943.  
Anger Gecombineerde Brits/Canadese operatie van 12-16 april 1945 met als doel de bevrijding van Arnhem. Ook wel Quick Anger en de tweede Slag om Arnhem genoemd.  
Anglo Britse commando aanval op Duitse vliegvelden, gelegen op het Griekse eiland Rhodos, van 4 t/m 17 september 1942.  
Animals Geallieerde bevoorradingsoperatie in juni 1943, voor de Griekse verzetsgroepen in hun strijd tegen de Duitse bezetter.  
Aniseed Geplande Britse SBS (Special Boat Service) aanval op Lussin-Piccolo (Adriatische zee) in het najaar van 1944. SBS is een speciale eenheid.  
Anklet Afleidingsaanval door Britse commando's op het eiland Lofoten (Noorwegen), van 26 t/m 28 decemeber 1941 (onderdeel van Archery).  
Annuity Amerikaans vervolgplan na operatie Hotplate in 1944 (zie Hotplate).  
Anthropoid Operatie in december 1941 waarbij zeven Tsjechische agenten gedropt werden in Bohemen (tegenwoordig TsjechiŽ) voor de uiteindelijke aanslag op SS-leider Reinhard Heydrich, uitgevoerd in mei 1942.  
Antimon Duitse militaire steun om de Roemenen bij te staan in hun strijd tegen de Russische invasie van RoemeniŽ in 1944.  
Anton Duitse annexatie van het onbezette Vichy-Frankrijk op 9 november 1942 na de geallieerde landingen in Noord-Afrika. (zie Atilla)  
Antwerp X Het samenbrengen van voornamelijk Amerikaanse luchtafweereenheden in een gordel rond Antwerpen om de haveninstallaties in Antwerpen te vrijwaren van vernietiging door Duitse V-bommen. Deze operatie vond plaats van oktober 1944 tot begin april 1945.  
Anvil Geplande Geallieerde amfibischelanding op de Franse Middellandse zeekust, tegelijk met de D-Day landing in NormandiŽ. Werd uitgesteld vanwege een tekort aan landingsboten. De codenaam Anvil werd op 27 juli 1944 veranderd in Dragoon.  
Aphrodite Codenaam voor een serie geallieerde precisiebombardementen op Duitse V-wapen lanceerplaatsen en U-Boot bunkers door oude, gedeeltelijk op afstand bestuurde bommenwerpers. Bij een van deze acties verongelukte Joseph (Joe) P. Kennedy, de broer van de latere president van de Verenigde Staten op 29-jarige leeftijd.  
Apostle I Geallieerd plan om bij totale Duitse overgave in 1945, troepen te sturen naar Noorwegen.  
Apostle II Geallieerd plan om in 1945 troepen naar Noorwegen te sturen, bij Duitse overgave in dat land.  
Appearance Britse amfibischelandingen op 16 maart 1941, ten oosten en westen van Berbera gelegen in Brits-Somaliland.  
Appease Amerikaanse amfibischelanding op het eiland New Britain (ten oosten van Nieuw-Guinea), op 1 maart 1944  
Apple Geallieerde luchtlandings operatie nabij de Chinese stad Kaiping gelegen achter de Japanse linies, op 12 juli 1945.  
Aquatint Mislukte Britse SSRF aanval op St. Honorine nabij Port-en-Bessin (NormandiŽ), op 12 september 1942. SSRF (Small Scale Raiding Force) is een speciale eenheid.  
Aquila Geallieerd plan uit 1942 om in Birma vliegtuig bases en bevoorradingsdepots te bouwen, met doel de Japanse invasie in China tot staan te brengen.  
Arabian Brits plan uit de zomer van 1943, om de Duitse onderzeeboot bases in het schiereiland Bretagne (Frankrijk) te bezetten. De naam van deze operatie werd later gewijzigd in Lethal.  
Arcadia 1ste Washington-conferentie van Roosevelt en Churchill, van 22 december 1941 tot 1 januari 1942.  
Archery Britse commando aanval op het Noorse eiland Maloy, op 27 december 1941. Tegelijk met deze operatie werd een afleidingsaanval uitgevoerd (zie Anklet).  
Archway SAS operatie in Duitsland op 18 Maart 1945. Het hoofdoel van deze operatie was verkenning, daarnaast waren inlichtingen, het opsporen van Duitse oorlogsmisdadigers en de bezetting van Kiel een onderdeel van deze operatie.  
Arena Grootschalige geallieerde luchtlandingsoperatie in Duitsland door de Engelse en Amerkaanse Airborne divsies, deze operatie is niet uitgevoerd doordat het geallieerde grondleger snel optrok en opperbevelhebber Eisenhower geen nut meer in deze operatie zag.  
Argonaut Yalta-confernetie van Roosevelt, Stalin en Churchill van 4 tot en met 11 februari 1945.  
Argument Grootschalige Geallieerde luchtaanvallen op Duitse industriecomplexen, van 20 t/m 25 februari 1944. Staat ook bekend als 'Big Week'.  
Ariel Evacuatie van Britse en Franse troepen vanuit havens in NW-Frankrijk, van 16 t/m 18 juni 1940.  
Armstrong Geallieerd plan om met commando's de kustbatterij nabij Cayeux aan te vallen, in juli 1942.  
Arthur Duits plan om de IRA te steunen in hun strijd om Ierland in 1941.  
Artus-plan Codenaam voor een Duitse invasie van Ierland in de zomer van 1940. Dit plan zou in samenwerking met de IRA worden uitgevoerd. De IRA was ook verantwoordelijk voor de planning.  
Ascot Britse aanval om de Duitse troepen over de Maas tussen Venlo en Roermond terug te dringen,14 november 1944.  
Aster Evacuatie van inwoners uit Estland door Duitse troepen in september 1941.  
Astonia Britse aanval op het Duitse garnizoen in de Franse havenstad Le Havre, op 10 september 1944.  
Astrakhan Britse commando aanval op Houlgate (NormandiŽ), in de nacht van 12 op 13 november 1941.  
Astrolabe Britse PPA jeep aanval vanuit de monding van de Italiaanse rivier Tenna, in de nacht van 14 op 15 juni 1944. PPA (Popskiís Private Army) is een speciale eenheid.  
Atlantic Canadese deel van de Britse operatie Goodwood, die ten zuid-oosten van de Franse stad Caen in NormandiŽ plaatsvond.  
Atmosphere Britse bezetting van de Eritrese havenstad Massawa op 8 april 1941.  
Attika Duits offensief in de Kaukasus met doel de stad Tuapse op 23 september 1942.  
Attila Duits plan uit 1941 om het onbezette Vichy-Frankrijk te annexeren bij onverwachte situatie's. (zie Anton)  
Audacity Brits plan om met een troepenmacht Vaagso (Noorwegen) te bezetten, om hiermee de Duitse vloot in Noorwegen in een gevecht te lokken met de Britse marine. Werd geannuleerd vanwege de komst van het Duitse slagschip 'Tirpitz'.  
Aufbau Ost Duitse voorbereidingen voor operatie Barbarossa.  
Augsburg A/B Duitse motortorpedoboot operaties voor de kust van Eastbourne (GB), in februari en maart 1941.  
August Storm Codenaam voor de Russische invasie van Mantsjoerije in augustus 1945.  
Ausladung Duitse aanval in de Sedjenine vallei (TunesiŽ) op 26 februari 1943  
Autonomous Britse SOE missie naar RoemeniŽ in december 1943. Om de Roemeense regering te overtuigen, uit de As-landen alliantie te treden. SOE (Special Operation Executive) voorloper van de Britse geheime dienst.  
Avalanche Geallieerde amfibische aanval op Salerno, 9 september 1943.  
Avenger Geallieerde aanval op de Gustavlinie, 15 februari-18 februari 1944. Na zware gevechten en grote verliezen werd de aanval na 3 dagen gestaakt. Ook bekend als de 2e slag om Monte Cassino.  
Avonmouth De Geallieerde expeditie bij Narvik in mei 1940.  
Axehead Operatie op 25 augustus 1944. De Britse 1ste Airborne divisie moest de 21ste Legergroep assisteren tijdens de oversteek van de Seine, de divisie moest een aantal locaties bezetten en een aantal bruggehoofden te vormen.  
Axiom Codenaam voor de missie die naar Londen werd gezonden in februari 1944 met als opdracht vaart te zetten achter de invasie van Sumatra (codenaam Culverin).  
 

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.