<<< Terug
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Z |
 
Backchat Britse SSRF aanval op het strand van Anse de St Martin (NormandiŽ), op 1 maart 1943. SSRF (Small Scale Raiding Force) is een speciale eenheid.  
Backhander Amerikaanse amfibische landing op kaap Gloucester (New Britain) door de 1st Mariniers divisie, op 26 december 1943.  
Baer Duitse aanval op de Franse Maginot Linie, op 15 juni 1940.  
Bagration Het zomeroffensief van het Rode Leger in 1944 in Wit-Rusland, waarbij de Duitse Legergroep Midden zo goed als vernietigd werd en het Rode Leger oprukte tot aan de poorten van Warschau.  
Bailiff Het demilitariseren van Duitse Kriegsmarine-installaties in Bremen. Hiertoe bliezen de Britse Royal Engineers de complete haven op met alle sluizen, dokken, U-bootbunkers etc.  
Baker george Amerikaans plan voor de onderschepping en tot zinken brengen van drie Duitse 'Blockade runners' op de Atlantische oceaan in januari 1944. Blockade runner = een snel bevooradingsschip, die door een blokkade heen tracht te breken.  
Balsam Britse fotoverkennings operatie in MaleisiŽ ter voorbereiding op operatie (zie) Zipper, van 18 t/m 20 juni 1945.  
Balsam Amerikaanse amfibische landing op het eiland New Georgia (Solomon eilanden), op 14 juli 1943.  
Bamberg Duitse anti-partizanen operatie in het Bobruisk district (Wit-Rusland), op 19 maart 1942.  
Bamboo Britse operatie in 1945 rond de Birmese stad Hastings Harbour.  
BAN-GO Japanse defensieve operaties aan de Birmese rivier Irawaddy, in oktober 1944.  
Banc SAS missie in de nacht van 8 op 9 juni 1944 ten zuid westen van Aurillac(Frankrijk). De missie bestond uit sabotage aktie's en het trainen, bewapenen en coŲrdineren van het Franse verzet.  
Banknote Het oversteken van de rivier de Rijn in Duitsland door geallieerde eenheden, op 24 maart 1945.  
Bankrate Campagne naam voor de Amerikaanse herovering van de Marshall eilanden, van februari t/m maart 1943  
Baptism Geallieerde luchtverkennings missie in Noorwegen met doel het lokaliseren van het Duitse slagschip Tirpitz, op 6 mei 1944  
Barbaric Geallieerd plan om met commando's langs de Franse kust (Calais - Duinkerken) Duitse soldaten gevangen te nemen, in de nacht van 20 op 21 maart 1941.  
Barbarossa De Duitse invasie van de Sovjetunie die van start ging op 22 juni 1941. artikel
Barclay Geallieerd plan in 1944 om de Duitsers te misleiden, dat de eerst volgende Geallieerde invasie in de Balkan of de Franse Riviera zou plaats vinden.  
Baritone Brits bevoorradingskonvooi op 17 augustus 1942, bestaande uit een vliegdekschip met Spitfire jagers voor de verdediging van het eiland Malta.  
Barker Franse SAS missie nabij Salorney (Oost-Frankrijk) om terugtrekkende Duitse troepen aan te vallen, op 13 augustus 1944.  
Barney Amerikaans onderzeeboot offensief in de straat van Tsushima (Japanse-Zee), van 27 mei t/m 30 juni 1945.  
Barracuda Geallieerd plan uit 1943 om de haven van Napels direct aan te vallen. Werd geannuleerd vanwege de Italiaanse overgave.  
Barrage Britse operatie om Japanse duikboten op weg van Duitsland naar Singapore (met hoog geplaatste Duitse ambtenaren aan boord) te onderscheppen in de Indische oceaan, 11 t/m 13 november 1943.  
Barricade Britse SSRF aanval nabij de Franse stad St. Vaast (NormandiŽ), in de nacht van 8 op 9 augustus 1942. SSRF (Small Scale Raiding Force) is een speciale eenheid.  
Barrister Geallieerde operatie voor de inname van Dakar in 1942 (Senegal).  
Basalt Geallieerde SSRF (Small Scale Raiding Force) aanval op het bezette Kanaal eiland Sark, op 4 oktober 1942.  
Baseball Amerikaanse luchtbrug tussen Groot-BrittanniŽ en Rusland in 1944.  
Batman Geannuleerde Britse SSRF (Small Scale Raiding Force) aanval op Cherbourg schiereiland, op 15 november 1942.  
Battleaxe Britse operatie met als doel het doorbreken van de Duits-Italiaanse verdediging op de grens met LibiŽ-Egypte. Daarna door stoten naar, Derna, Mechili en het belegerde Tobruk, van 15 t/m 19 juni 1941.  
Baytown Geallieerde amfibische landingen in Reggio del Calabria (Zuid-ItaliŽ), op 3 september 1943.  
Bearskin Het verstrekken van informatie (aan de partizanen leider Tito) over Duitse aanvoerlijnen in SloveniŽ. Met deze informatie aanvallen uitvoeren op de toevoerlijnen in mei 1944.  
Beaver Grootschalige oefening voor operatie Overlord bij Slapton Sands, gehouden van 27 tot 31 maart 1944.  
Beck SAS missie in de nacht van 8 op 9 juni 1944 bij Grenoble Frankrijk). De missie bestond uit sabotage aktie's en het trainen, bewapenen en coŲrdineren van het Franse verzet.  
Begger Britse luchtoperatie op 3 juni 1943, het slepen van 40 Horsa zweefvliegtuigen van Groot-BrittanniŽ naar Marokko, ter voorbereiding op de landingen in SiciliŽ.  
Beguile Amerikaanse luchtoperaties in 1945, tegen het noordelijk gelegen Japanse eiland Hokkaido.  
Bellicose Strategische RAF luchtaanvallen op de zeppelinfabrieken te Friedrichshafen en de Italiaanse marinebasis La Spezia, 20-24 juni 1943.  
Bellows Brits bevoorradingskonvooi op 11 augustus 1942. Bestaande uit een vliegdekschip geladen met Spitfire jagers, bestemd voor de verdediging van Malta.  
Beneficiary Onuitgevoerde geallieerde luchtlandingsoperatie die was gepland in juni of begin juli 1944. Deze luchtlandingsoperatie zou uitgevoerd worden door de Britse 1ste Airborne divisie, de 1ste Poolse onafhankelijke parachute brigade, de SAS en enkele amerikaanse Airborne eenheden. Deze luchtlanding was ter ondersteuning van het Amerikaanse 20ste legerkorps . Het 20ste legerkorps zou de plaats St. Malo in NormandiŽ (Frankrijk) veroveren en hierbij ondersteund worden door de luchtstrijdkrachten en de marine. De operatie werd niet uigevoerd doordat er geen overeenstemming tussen alle partijen kon worden bereikt omtrent de inzet van de marine.  
Benson Operatie die plaatsvond van 28 augustus tot 1 september 1944 ten noord-oosten van Parijs. De operatie werd uitgevoerd door zes man van de Belgische onafhankelijke parachute compagnie en had als doel om inlichtingen in te winnen over Duitse posities en troepenbewegingen. Een Duitse order waarop hun posities aan de Seine stonden aangegeven werd buitgemaakt.  
Beowulf I Duitse invasie van de Estse eilanden in de Oostzee vanaf het Letse schiereiland Kolkasrags, in september 1941  
Beowulf II Duits plan om de Estse eilanden te bezetten vanaf de Estlandse kust, in geval van snelle verovering van dat land.  
Beresford Geallieerde aanval vanuit Munassib op de Duits-Italiaanse verdedigingslinie bij El Alamein, op 3 september 1942.  
Bergbang Operatie die plaatsvond van 2 tot 12 september 1944 ten zuid-oosten van Luik (BelgiŽ). De operatie werd uitgevoerd door 40 man van de Belgische onafhankelijke parachute compagnie en had als doel het aanvallen van Duitse radarposten ten oosten van de Maas in de Ardennen. De operatie werd geen succes door problemen met de plaatselijke bevolking en radio's.  
Berlin Het tot zinken brengen van geallieerde koopvaardijschepen in de Atlantische oceaan, door de Duitse slagschepen Scharnhorst en Gneisenau in begin 1941.  
Berlin Terugtocht/evacuatie van de 1st Britse Airborne Divisie over de river de Rijn te Oosterbeek in de nacht van 25 op 26 september 1944.  
Bernard Geheim Duits project waarbij Joodse gevangenen met een grafische kennis in concentratiekamp Sachsenhausen gedwongen werden valse Engelse ponden te produceren. Deze naar later bleek uitstekende vervalsingen werden door de naziís gebruikt om wapens, oorlogsgoederen etc. mee te betalen.  
Bertram Brits misleidingsplan uit 1942 ter voorbereiding op operatie (zie) Lightfoot. Het doel was de Duitsers ervan te overtuigen dat het Britse 8st leger nog niet in staat was om aan te vallen en zo een verrassingsaanval te creŽren.  
Bestrafung Codenaam voor de Duitse luchtaanval op Belgrado in april 1941.  
Beta Italiaanse en Kroatische anti-partizanen operatie nabij de Joegoslavische stad Livno, in oktober 1942  
Beta Geallieerd plan uit 1945 om een haven aan de Chinese kust te veroveren.  
Big Bang Codenaam voor de naoorlogse vernietiging van het Duitse eiland Helgoland op 18 april 1947 door de Royal Navy. Staat bekend als de grootste enkele niet-nucleaire explosie ooit.  
Big Ben Britse codenaam voor de V-2 raket.  
Bigamy Britse SAS (Special Air Service) aanval op Duitse en Italiaanse posities rond de Libische stad Benghazi, rond 13 september 1942 (zie Rosemary). Operatie naam Bigamy staat ook bekend als Snowdrop.  
Bigdrum Geallieerde afleidingsmanoeuvre in de nacht van 5 op 6 juni 1944. Het doel was het misleiden van Duitse radarstations en kustbatterijen op het Cherbourg schiereiland.  
Bigot Amerikaanse luchtsteun tijdens operatie Husky in juli 1943.  
Billet Het overbrengen van Birmese vrijheidsstrijders in 1944 naar India, waar ze tot commando's werden opgeleid, hierna terug te keren naar Birma om daar geheime operaties voor de Geallieerde uit te voeren.  
Birdcage Geallieerde dropping van pamfletten in augustus 1945 op krijgsgevangenen -en interneringskampen door heel ZO-AziŽ, met de mededeling dat de oorlog gewonnen was.  
Birke Duits plan om bij een Finse nederlaag hun troepen uit Finland te evacueren, in september 1944.  
Birkhahn Duits plan om hun troepen in 1945 uit Noord-Noorwegen te evacueren.  
Biting Overval op het Duitse radarpeilstation bij Bruneval te Frankrijk op 27 februari 1942. artikel
Black water Britse aanval op de Franse stad Condť en het vormen van een bruggehoofd over de rivier Noireau in augustus 1944.  
Blackcock Het gebied tussen Sittard, Roermond, Heinsburg en Geilenkirchen zuiveren van Duitse eenheden, van 15 januari t/m 25 januari 1945.  
Blacklist Het bevrijden en beveiligen van de Japanse bezette gebieden na hun capitulatie op 15 augustus 1945.  
Blackout Arrestatie van de complete Duitse Flensburg-regering, waaronder DŲnitz, Jodl, Speer, Von Friedeburg en de aanwezige militaire bevelhebbers van het OKW, 23 mei 1945.  
Blackstone Amerikaanse amfibische landing (Western Task Force) op 9 november 1942 nabij Safi in Marokko, onderdeel van operatie Torch.  
Blanket Oefening van Britse mariniers op de rivier de Swale (Yorkshire) ter voorbereiding op operatie (zie) Frankton, van 10 tot en met 14 oktober 1942.  
Blau Vooroorlogs plan van de Duitse luchtmacht uit 1938-1939 voor operaties tegen Groot-BrittanniŽ.  
Blaufuchs Het sturen van Duitse eenheden naar Finland voor operatie Silberfuchs in juni 1941.  
Blazing Brits plan om de Kanaal eilanden in mei 1942 te heroveren. Werd vanaf gezien vanwege de geringe strategische waarde van de eilanden.  
Blei Duitse steun aan RoemeniŽ in 1944.  
Blissful Amerikaanse nepaanval op het eiland Choiseul (Solomon's eilanden), op 28 oktober 1943.  
Blitzableiter Duits onderzoek naar bacteriologische oorlogsvoering.  
Block Britse zuiveringsacties op het eiland Ramree (Birma), van 9 t/m 22 februari 1945.  
Blockbuster Canadese aanval op de Duitse stad Xanten, van 26 februari t/m 7 maart 1945.  
Blucher Duitse aanval vanuit de Krim (Rusland), via De straat van Kerts naar het Kuban schiereiland, in het najaar van 1942.  
Blucher II Duits-Roemeense aanval vanuit de Krim (Rusland), via De straat van Kerts naar het Taman schiereiland, in het najaar van 1942.  
Bludgeon Brits plan om bij Noordwijk d.m.v. een bliksemaanval Duitse soldaten krijgsgevangen te maken (voor inlichtingen ed.). Stond gepland in het voorjaar van 1942, maar werd geannuleerd vanwege mijnenvelden voor de kust.  
Blue Vooroorlogs plan opgesteld ter verdediging van de Verenigde Staten mocht er een invasie uitbreken.  
Bluebird Amerikaans plan voor amfibische landingen in maart 1945 op Taiwan en de Zuid-Chinese kust. Het plan is niet uitgevoerd, maar gebruikt om de Japaners te misleiden tijdens operatie Detachment.  
Bluecher Duits plan voor een offensief ten zuid westen van de Russische stad Rzhev, najaar van 1942.  
Bluecoat Britse aanval van 30 juli tot 1 augustus 1944 met als doel het bezetten van de berg Pincon en de omliggende hoge grond ten zuiden van Caumont en Villers-Bocage in NormandiŽ (Frankrijk).  
Blues Brits plan om in juni 1944 d.m.v. vliegdekschepen Zuid-Noorwegen aan te vallen .  
Blume I Duitse maatregelen bij een eventuele Geallieerde landing in 1943 op de Franse Kanaal kust.  
Blume II Duitse maatregelen bij een eventuele Geallieerde landing in 1943 op de Franse Middellandsezee kust.  
Blut und Asche Duitse codenaam voor de represaille-aanval door de SS Divisie "Das Reich" op Franse Maquisards in de omgeving van de Auvergne op 10 juni 1944. Bij deze wraakactie werden 642 inwoners (mannen, vrouwen en kinderen) van het dorp Oradour sur Glane op zeer brute wijze om het leven gebracht. Het gehele dorp werd volledig met de grond gelijkgemaakt, slechts 10 dorpelingen overleefden de slachting.  
Bobcat Amerikaanse bezetting van het eiland Bora Bora (Frans-PolynesiŽ) in januari 1942.  
Bodenplatte Massaal offensief door de Duitse luchtmacht tegen de Geallieerde luchtstrijdkrachten in het bevrijde deel van Europa, op 1 januari 1945  
Bodyline Britse geleerden- en inlichtingendienst uit 1943 die als doelstelling had het ontdekken van gegevens over een mogelijke nieuwe Duitse raket.  
Boisterous Geallieerde operaties voor de herovering van MaleisiŽ in 1945.  
Bolero Codenaam voor de Amerikaanse troepenopbouw in Engeland in de periode mei 1942 tot mei 1944.  
Boots Brits plan om een amfibische aanval op Trondheim uit te voeren in april 1940. Stond eerder bekend als operatie Hammer.  
Bosco Telefoonlijst van de Amerikaanse en Britse delegaties tijdens de Internationale conferentie te Quebec, gehouden van 14 tot 24 augustus 1943.  
Boston [1943] Geallieerd plan voor de verovering van het gebied Abau - Mullins Harbour (Nieuw-Guinea) in 1943.  
Boston [1944] Luchtlanding van de Amerikaanse 82ste airborne divisie in de nacht van 5 op 6 juni 1944 op het schiereiland Cotentin (NormandiŽ) ter dekking van de westflank van de grote geallieerde landingen op D-day.  
Bowery Brits bevoorradingskonvooi op 9 mei 1942. Bestaande uit een vliegdekschip geladen met Spitfire jagers, bestemd voor de verdediging van Malta.  
Boxer Operatie die plaats had moeten vinden in augustus 1944. Het 1ste Britse Airborne korps had de opdracht om Boulogne te veroveren, het gebied te zuiveren van V1 installaties en Duitse troepen weg te trekken van het front. De operatie werd afgelast op 26 Augustus door de snelle opmars van geallieerde grondtroepen.  
Brandy Commandoraid op Floroe, Noorwegen, 14 en 15 februari 1943.  
Brassard Codenaam voor de invasie van Elba door de Free French Forces, gesteund door Britse en Amerikaanse schepen en vliegtuigen, 17 juni 1944.  
Braun Duitse troepen opbouw in TunesiŽ op 9 november 1942, als reactie op de geallieerde operatie (zie) Torch.  
Braun Duitse anti-partizanen operatie in het gebied Psunj-Papuk (JoegoslaviŽ), van 20 maart t/m 8 april 1943.  
Braunschweig Aanpassing van operatie (Fall) Blau op 23 juli 1942. Toevoeging van de aanvalsdoelen Stalingrad en de Kaukasus.  
Brawn Codenaam voor een op 15 mei 1944 geplande, maar afgelaste Britse luchtaanval op het Duitse slagschip Tirpitz in Noorwegen.  
Brevity Britse aanval op de Halfaya Pas, fort Capuzzo en de plaats Sollum op de grens met LibiŽ-Egypte, van 15 t/m 27 mei 1941.  
Brewer Amerikaanse aanval/landing op de door de Japanners bezette Admiraliteitseilanden, 29 februari tot 18 mei 1944.  
Brimstone Codenaam voor de Geallieerde aanval op SardiniŽ in 1944.  
Brisk Brits plan om de eilandengroep de Azoren te bezetten in het najaar van 1940, bij een eventuele Duitse dreiging. Dit plan stond eerder bekend onder de codenaam Alloy.  
Broadaxe Geallieerd deceptieplan uit juni 1945, om de indruk te wekken dat er een invasie opkomst was tegen Taiwan, Sumatra, Indo-china en Hokkaido, in plaats van de Japanse hoofdeilanden.  
Broadsword Geallieerde operatie voor de bevrijding van MaleisiŽ en de heropening van "de Straat van Malacca" in 1944.  
Broomstick Het onderscheppen van Duitse U-boten in Het Kanaal en de Noord-Zee, om aanvallen op konvooien in Atlantische oceaan tegen te gaan.  
Brueckenschlag Duitse operatie om de Russische omsingeling van Duitse troepen in de Vesting Demjansk te doorbreken, in het voorjaar van 1942.  
Brutus Operatie die plaatsvond op 2 september 1944 ten zuid-oosten van Namen (BelgiŽ). 20 man van de Belgische onafhankelijke parachute compagnie hadden de opdracht om het Belgische verzet te trainen en te bewapenen.  
Buccaneer Geplande Geallieerde aanval op de Andamanen (in de Baai van Bengalen) in 1944.  
Buckshot Geplande Britse aanval om Benhazi te heroveren, maar werden zelf aangevallen in de slag om de Gazala linie (LibiŽ), van 26 mei t/m 14 juni 1942.  
Bueffel Evacuatie van Duitse troepen uit de Rzhev saillant (Rusland), op 2 maart 1943.  
Bullbasket Operatie die op 6 en 7 Augustus 1944 plaatsvond ten zuiden van Chateauroux (Frankrijk). 56 man van het 1ste SAS regiment hadden de opdracht een aanval uit te voeren op een spoorlijn tussen Limoges-Vierzon-Piotiers-Tours, 11 tankwagons met brandstof en 35 locomotieven werden vernield. Tijdens deze opdracht werden de SAS eenheden aangevallen door Duitse SS troepen, na afloop van de operatie waren er 34 vermisten, 1 gesneuvelde en 1 gewonde. Een groot deel van de vermisten is later vermoord door de Duitsers.  
Bullforg Geplande aanval op Akyab (nu Sittwe) in Burma, 1945.  
Bunyan Operatie die van 3 tot 15 Augustus 1944 plaatsvond ten westen van Parijs, ten noorden van rivier de Loire. 31 man van de Belgische onafhankelijke parachute compagnie hadden de opdracht om Duitse troepen aan te vallen die zich terugtrokken. Het resultaat van deze operatie was 30 Duitse gesneuvelden, dit ging ten koste van 4 gewonden.  
Burdock Duitse anti-partizanen operatie nabij de Russische stad, in januari 1943  
Bustard Duitse herovering van de Kerts landengte (Krim) ter voorbereiding op het Kaukasus offensief, van 8 t/m 18 Mei 1942.  
Buttress De Geallieerde aanval op Reggio (ItaliŽ) in 1943.  
BŁrkl Liquidatie van SS-OberscharfŁhrer Franz BŁrkl door het Poolse verzet in Warschau op 7 september 1944, onderdeel van Operation Heads.  
 

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.