<<< Terug
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Z |
 
Cadillac Het afwerpen door de geallieerde luchtmacht van een enorme hoeveelheid wapens en voorraden bestemd voor de Franse Resistance boven Zuidwest-Frankrijk, 14 Juli 1944.  
Caesar Codenaam voor de mislukte Duitse poging om in februari 1945 met de U-864 geavanceerde technologie en strategische materialen naar Japan over te brengen.  
Calendar Het mijnenvrij maken van de Westerschelde, zodat Antwerpen als bevoorradingshaven gebruikt kon worden door de geallieerden, 2-25 november 1944. artikel
Campus Plan voor de bezetting van Japan opgesteld door Admiraal Nimitz.  
Cannonshot Canadese operatie met als doel het vormen van een bruggehoofd over de IJssel nabij Gorssel, op 11 april 1945.  
Capital Codenaam voor de Geallieerde herovering van Noord-Burma in 1944.  
Capri Duitse tegenaanval bij Medenine (TunesiŽ) ter voorkoming/vertraging van de aanval van het Britse 8e Leger op de Mareth Linie. Ook wel de slag om Medenine genoemd, 6 maart 1943.  
Caravan Britse LRDG (Long Range Desert Group) aanval op de Libische luchthaven Barce (zie Rosemary), rond 13 september 1942. Operatienaam Caravan staat ook bekend als Hyacinth.  
Carthage Brits precisiebombardement op 21 maart 1945, uitgevoerd door Mosquitos, op het Shellhus te Kopenhagen, waarin het hoofdkwartier van de Gestapo in Denemarken was gevestigd.  
Cartoon Commandoraid op de pyrietmijn op het eiland Stord, nabij Leirvik, Noorwegen op 23 en 24 januari 1943.  
Cartwheel Amerikaans/Australische actie ter isolering van de Japanse basis te Rabaul op New Britain in 1943.  
Catapult Operatie ter vernietiging van de Franse vloot in Noord-Afrika door de Britse marine in juli 1940.  
Catchpole Geallieerde operatie tegen Eniwetok en Ujelang, de Marshall Eilanden in 1944.  
Catechism Codenaam van de Britse operatie waarbij het Duitse slagschip Tirpitz definitief uitgeschakeld werd door 30 Avro Lancaster bommenwerpers op 12 november 1944.  
Cauldron Geslaagde Britse raid van No 3 Commando op Varenville, ten zuidwesten van Dieppe, op 19 augustus 1942. Doel was het uitschakelen van de Duitse zware kustbatterij "Hess". Deel van operatie Jubilee. Zie ook: operatie Flodden.  
Cavalcade Aanval op Ravenna (ItaliŽ) door Nieuw-Zeelandse troepen in september 1944.  
Cedar Het in het kader van de Lend-Lease Bill leveren van Amerikaanse vliegtuigen aan de Sovjet-Unie, via Abadan in Iran.  
Cerberus Uitbraak van de Duitse schepen Scharnhorst, Gneisenau en Prinz Eugen uit de haven van Brest met als eindbestemming havens in Duitsland en Denemarken. van 11 februari t/m 13 februari 1942.  
Champion Codenaam voor een geallieerde aanval op Burma, 1943.  
Chariot Codenaam voor de raid op St. Nazaire. artikel
Charnwood Brits-Canadese aanval op de Franse stad Caen, van 7 t/m 11 juli 1944. artikel
Chastise Codenaam voor de zogenaamde "Dam Buster-raid" in mei 1943. Britse bommenwerpers vallen de Mohne, Eder en Sorpe dam aan in Roergebied in Duitsland.  
Chattanooga Choo Choo Codenaam voor grootschalige geallieerde bombardementen voorafgaand aan D-day op spoorwegnetten, treinen, bruggen, stations en rangeeremplacementen in Frankrijk, Duitsland en Noord-Europa, 22 mei 1944.  
Chaucer Zie operatie Bunyan.  
Cherry Blossom Geallieerde aanval ter herovering van het eiland Bougainville op Japan, 1 november 1943.  
Chicago Luchtlanding van zweefvliegtuigen van de Amerikaanse 101ste airborne divisie in NormandiŽ in de vroege ochtend van 6 juni 1944.  
Choker II Operatie die uitgevoerd had moeten worden door de 13e Amerikaanse Airborne divisie in maart 1945. Zij hadden de opdracht om Patton's 7de Leger te ondersteunen bij de oversteek van de Rijn tussen Mainz en Mannheim. De operatie werd afgelast op 4 april 1945.  
Chowhound Voedseldroppings boven Nederland door de USAAF van 1 mei t/m 8 mei 1945.  
Chronicle De geallieerde invasie van de eilanden Woodlark en Kiriwina in Zuid-West Pacific, 20- 30 juni 1943. Deel van operatie Cartwheel.  
Chuckle Aanval door het 1st Canadese legerkorps over de rivier Lamone richting de Italiaanse stad Bologna, van 1 december 1944 tot 16 januari 1945.  
Clarion Geallieerde luchtaanval op Duitse communicatiesystemen, 22-23 februari 1945.  
Clawhammer Geplande commandoraid op een rada en communicatie installatie bij Cherbourg, Frankrijk. De operatie werd in oktober 1942 afgeblazen.  
Claymore Britse commando-raid op de Lofoten (Noorwegen) in maart 1941.  
Cleanslate Geallieerde invasie van de Russell Islands, augustus 1945.  
Clipper Geallieerde aanval op de Duitse stad Geilenkirchen, van 18 november t/m 3 december 1944.  
Cobra Codenaam voor de Amerikaanse uitbraak uit NormandiŽ, juli 1944.  
Cockpit Geallieerde luchtaanval vanaf twee vliegdekschepen op Japanse haven- en olie-installaties op het eiland Sabang, Noord Sumatra. Aan deze grote marineactie op 16 april 1944 werd ook deelgenomen door de Koninklijke Marine (Hr. Ms. Tromp en Hr. Ms. van Galen).  
Colin Geallieerde aanval op de Duitse troepen in Brabant, ook wel de Slag om de Maas genoemd, 23 oktober 1944.  
Colossus Operatie die plaatsvond op 10 februari 1941 in Zuid ItaliŽ. Het doel van deze operatie was het veroveren van een aquaduct in de plaats Tragino. De operatie werd uitgevoerd door 39 man van het 11de SAS bataljon.  
Comet Comet was het oorspronkelijke plan dat later gewijzigd werd in operatie Market Garden. In vergelijking met Market Garden was Comet een operatie op kleinere schaal qua troepeninzet. Comet zou alleen worden uitgevoerd door de Britse 1ste Airborne divisie en de 1ste Poolse onafhankelijke parachute brigade. Market Garden had dezelfde strategische doelen, verschil was alleen dat bij Market Garden ook nog twee Amerikaanse Airborne Divisies ingezet werden.  
Compass Aanval van troepen van het Britse Gemenebest op de Italianen in de forten, Nibeiwa, Oost-en West-Tumar en de plaatsen Sidi Barrani en Buq Buq in december 1940.  
Conquer Codenaam voor het Amerikaanse negende leger.  
Cooney SAS missie in de nacht van 7 op 8 juni 1944 in de plaatsen St. Brieuc, Dinan en Redon (Frankrijk). De missie bestond uit sabotage aktie's en het trainen, bewapenen en coŲrdineren van het Franse verzet.  
Corkscrew De Geallieerde bezetting van Pantelleria, een Italiaanse eilandje tussen TunesiŽ en SiciliŽ, in juni 1943.  
Cormorant Britse aanval op de Franse dorpen, Evrecy, Noyers, Missy, Vendes en het Juvigny bos (NormandiŽ), op 14 juli 1944.  
Coronet Onderdeel van operatie Downfall, de geplande geallieerde invasie van Japan. Gericht op het eiland Honshu en Tokyo.  
Cottage Codenaam voor geallieerde landingen (US en Canada) op Kiska, ťťn van Aleoeten-eilanden. Ondanks het feit dat de Japanse bezetting al eerder geŽvacueerd was, vielen er aan geallieerde zijde toch veel slachtoffers.  
Cottbus Unternehmen Cottbus was een Duitse anti-partizanenoperatie gedurende de bezetting van Wit-Rusland van 20 mei-24 juni 1943. Een van de deelnemende eenheden was de beruchte Waffen-SS strafeenheid SS-Sturmbrigade Dirlewanger.  
Countenance Geallieerde invasie van het neutrale Iran, met als doel het veiligstellen van de Iraanse olievelden en de verbindingslijnen met de Sovjet-Unie (Persian Corridor), 25 augustus tot 17 september 1941.  
Crackers Commandoraid waarbij een week lang een observatiepost in de Sognefjord, Noorwegen werd bezet zonder dat deze werd ontdekt. 24 februari tot 1 maart 1943.  
Craftsman Laatste offensief van het 5de Amerikaanse leger in de Po vallei (ItaliŽ), op 14 april 1945  
Cricket De internationale conferentie te Malta, gehouden van 30 januari tot 2 februari 1945.  
Crocker Amerikaans bombardement op een Duits weerstation in mei 1943, gevestigt op het eiland Sabine (Groenland).  
Crofter Het sturen van een klein contingent Noorse troepen naar Noord-Rusland in 1942.  
Crossbow Britse geleerden- en inlichtingendienst uit de periode 1943-1944. Deze dienst was de opvolger van Bodyline en had als doelstelling het ontdekken van gegevens over geheime Duitse wapens, zoals mogelijk nieuwe vliegende bommen en raketten.  
Crossroads Codenaam voor een serie kernproeven bij de Bikini atol in maart 1946.  
Crusader Britse aanval met als doel het zoveel mogelijk vernietigen van Duitse tanks en tegelijk Tobruk (LibiŽ) ontzetten, van november 1941 t/m januari 1942.  
Culverin De geplande Geallieerde aanval tegen het Maleisische schiereiland en West-Sumatera in 1944.  
Cycle Evacuatie van geallieerde troepen uit Le Havre tussen 10-13 juni 1940.  
Cšsar Duitse operatie door XXXIX Panzer-Korps om Legergroepen Noord en Midden opnieuw te herenigen in de Baltische staten. De operatie duurde van 16 september tot 21 september 1944. Zie operatie Doppelkopf.  
 

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.