<<< Terug
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Z |
 
Sabre Het succesvol saboteren (doorknippen) van onderzeese Japanse communicatiekabels tussen Saigon en Singapore en tussen Saigon en Hong Kong. De operatie werd uitgevoerd door de Britse miniduikboot XE 4 op 31 juli 1945.  
Saturnus Codenaam voor het Russische offensief op 16 december 1942 welke de bedoeling had om de ontsnappingsroute van de Duitse troepen in de Kaukasus te blokkeren.  
Screwdriver Een commando-aanval op het dorp Alethangyaw in Myanmar en omringende gebieden uitgevoerd op 11 maart 1944. De operatie duurt tot april dat jaar.  
Seaslug Geallieerd offensief in juli 1943 gericht tegen uit- en thuisvarende Duitse U-boten in de Golf van Biskaje, in ťťn maand werden hierdoor 13 U-boten vernietigd.  
SeelŲwe Codenaam voor de nooit uitgevoerde Duitse invasie van Groot-BrittanniŽ.  
Sextant Cairo-conferentie van Churchill, Roosevelt en Tsjang Kai-shek van 23 tot en met 26 november 1943.  
Seydlitz Duitse operatie van 2 t/m 21 juli 1942 ter vernietiging van het Russische 39ste leger, enkele kavalerie divisies en partisanen in de rug van het Duitse 9de leger tussen Rshew en Beloy.  
Shingle Geallieerde landing bij Anzio op 22 januari 1944.  
Sho Japanse vlootaanval in oktober 1944, met als doel het vernietigen van de Amerikaanse invasievloot voor de Filipijnen in de golf van Leyte. Sho is Japans voor overwinning.  
Silberfuchs Mislukt Duits offensief vanuit Noord-Finland, dat van start ging op 29 juni 1941 met de bedoeling om Moermansk te veroveren.  
Silbertanne Serie van meer dan 50 moordaanslagen in Nederland op anti-Duits gezinde Nederlanders,door de Duitsers "Deutschfeindlichen Personen" genoemd. De aanslagen werden uitgevoerd door Nederlandse SS 'ers en Nederlandse Oostfrontveteranen. September 1943 - september 1944.  
Sizilien Codenaam van de Duitse actie tegen een geallieerd weerstation op Spitsbergen, 6 september 1943. De aanval werd ingeleid door het slagschip Tirpitz, de slagkruiser Scharnhorst en negen torpedobootjagers.  
Slapstick Succesvolle Britse landing vanuit zee op de Italiaanse havenstad Taranto, uitgevoerd door de Britse 1st Airborne Division, 9 september 1943.  
Sledgehammer De voorgenomen invasie van Britse en AMerikaanse troepen in Noord-Frankrijk die gepland was om eind 1942 te worden uitgevoerd. Deze operatie werd afgeblazen.  
Soevoerov Codenaam voor het Russische offensief tegen de Duitse troepen bij Smolensk, uitgevoerd door eenheden van het Westelijke Front op 7 augustus 1943.  
Solo Britse misleidingsactie t.b.v. operatie Torch, het moest de Duitsers doen geloven dat de geallieerde landingen in Noorwegen zouden plaatsvinden.  
Sommernachtsraum Duitse aanval op vermeende Britse bevooradingsdepots nabij Bir Khirreigat (Egypte), begin september 1941. De Duitse generaal Rommel ontsnapte tijdens deze actie aan gevangenschap.  
Sonnenblume Aankomst van Duitse troepen in LibiŽ in maart 1941, met als doel het Italiaanse leger behoeden van totale vernietiging in Noord-Afrika .  
Source Codenaam van een Britse poging om met behulp van minionderzeeboten het Duitse slagschip Tirpitz uit te schakelen dat in de Noorse Kafjord lag, september 1943.  
Speedy Codenaam voor het Amerikaanse tweede korps.  
Sportpalast Mislukte Duitse poging om de Arctic convoys PQ-12 en QP-8 op te sporen en aan te vallen door het slagschip Tirpitz en drie torpedobootjagers.  
Spring Canadese aanval op de Verrieres heuvelrug in NormandiŽ op 25 juli 1944  
Stack Britse aanval op Colombelles, een dorp ten noordoosten van Caen in NormandiŽ, Frankrijk. Doel was het vernietigen van de hoge schoorstenen van de plaatselijke staalfabriek, die door de Duitsers als observatieposten werden gebruikt. 11 juli 1944.  
Stalemate II De Amerikaanse verovering van het koraaleiland Peleliu van 15 september tot 27 november 1944.  
Starvation Amerikaanse operatie in april 1945 uitgevoerd door B 29 bommenwerpers met als doel het verstoren van Japanse scheepvaartbewegingen door het leggen van mijnen in vitale Japanse wateren zoals bij havens, op konvooiroutes etc.  
Steinbock Duits bombardement offensief met als hoofddoel London, de 1ste luchtaanval vond plaats in de nacht van 21 op 22 januari 1944.  
Stone age Konvooi MW13 met 32.000 ton aan goederen aan boord breekt het beleg van Malta op 20 november 1942.  
Storch Duitse codenaam voor de onderwaterzetting van de Betuwe (grofweg het gedeelte tussen Rijn en Waal) op 2 December 1944 (17:00 uur).  
Strangle Een reeks van luchtoperaties boven ItaliŽ (24/03/43 - lente 1944) door de Amerikaanse luchtmacht om Duitse bevoorradingsroutes ten noorden van Rome te bombarderen.  
Streamline Jane De geallieerde verovering van het nog resterende deel van het door Vichy Frankrijk bezette eiland Madagaskar, 10 september tot 8 november 1942. Deel van de slag om Madagaskar.  
Strike De Duitsers en Italianen werden met deze Geallieerde aanval in mei 1943 verslagen in Tunesie. De As-landen verloren hiermee de slag om Noord-Afrika.  
Struggle Succesvolle Britse aanval op 31 juli 1945 op de zware Japanse kruisers Takao en Myoko in de haven van Singapore, uitgevoerd door de miniduikboten XE1 en XE 3. De Takao werd hierbij onherstelbaar zwaar beschadigd en zou nooit meer uitvaren.  
Substance Grote succesvolle Britse marine-operatie met als doel het escorteren van een bevoorradingskonvooi van Gibraltar naar Malta, 21-24 juli 1941.  
Suitcase Overkoepelende naam voor de Geallieerde aanval in oktober 1944 richting het Hollandsdiep. Met als doel het isoleren van de op Walcheren gelegen Duitse troepen.  
Sunflower I SAS missie in de nacht van 5 op 6 juni 1944 in het Franse departement Bretagne. De missie bestond uit sabotage acties en het trainen, bewapenen en coŲrdineren van het Franse verzet.  
Sunflower II SAS missie in de nacht van 7 op 8 juni 1944 in het Franse departement Limousin. De missie bestond uit sabotage acties en het trainen, bewapenen en coŲrdineren van het Franse verzet.  
Sunflower III SAS missie in de nacht van 9 op 10 juni 1944 in het forÍt de Duault (Frankrijk). De missie bestond uit sabotage acties en het trainen, bewapenen en coŲrdineren van het Franse verzet.  
Sunflower IV SAS missie in de nacht van 10 op 11 juni 1944 bij Lormes, Fetigny (Frankrijk). De missie bestond uit sabotage acties en het trainen, bewapenen en coŲrdineren van het Franse verzet.  
Sunstar Britse commandoraid in de nacht van 22 op 23 november 1941 op Houlgate ten oosten van Ouistreham in NormandiŽ met als doel het uitschakelen van de Duitse kustbatterij Tournebride aldaar. De aanval liep uit op een mislukking: geen van de gestelde doelen werd behaald.  
Super-Gymnast Aangepast Gymnast plan voor de Geallieerde landingen in Marokko en Algerije (begin 1942). De operatie is uitgevoerd onder de naam (zie) Torch.  
Supercharge De uitbraak van eenheden van de Britse Gemenebest in november 1942 na operatie Lightfoot.  
Sweater Amerikaanse misleidingsactie t.b.v. operatie Torch, het moest de Duitsers doen geloven dat de Amerikaanse troepen bedoeld voor operatie Torch, naar Haiti zouden worden verscheept voor training.  
Switchback Canadese aanval over het Leopold kanaal met als doel de zgn. "Breskens Pocket" op de Duitse 64e Division te veroveren. Voorloper van Infatuate I & II.  
Sword Sectie van het landingsgebied in NormandiŽ t.b.v. operatie Overlord. artikel
Swordhilt Onuitgevoerde operatie. Deze operatie was gepland voor eind juli, begin augustus 1944. Doel was om een strategisch belangrijk viaduct nabij Morlaix, in de omgeving van Brest te vernietigen, om zo de stad van de buitenwereld af te sluiten. Nadat de RAF niet in staat bleek te zijn deze taak te volbrengen, werd de hulp van de Britse 1ste Airborne divisie ingeroepen.  
Symbol Casablanca-conferentie van Churchill en Roosevelt van 14 tot en met 24 januari 1943.  
 

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.