<<< Terug
| Kranten en documenten | Foto's | Geluidsfragmenten | Propaganda |


Kranten en documenten top
Documents Related to World War II
Site gemaakt door studenten en hun prof. Het heeft een enorm groot aanbod aan documenten door middel van links, naar andere webpagina's. Alles is chronologisch gerangschikt.

Het 'Illegale Parool'-archief 1940-1945
Via deze pagina heeft u toegang tot afbeeldingen van de uitgaven van Nieuwsbrief van Pieter 't Hoen en Het Parool die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepubliceerd. Stichting het Parool is trots deze dienst kosteloos te kunnen aanbieden, zodat onderzoekers en andere geÔnteresseerden huis of werkplek niet meer hoeven te verlaten om toegang te krijgen tot deze rijke informatiebron.

Trouw 1943-1945
Via deze website zijn alle landelijk verspreide edities van Trouw van 1943 tot en met de bevrijding in 1945 te lezen. Deze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal gedrukt en verspreid. Door middel van een uitgebreide zoekfunctie en een trefwoordenlijst is het mogelijk om specifieke woorden en personen terug te vinden in de teksten. Het archief bestaat uit afbeeldingen van de uitgaven, niet uit de teksten van de individuele kranten. De zoekmogelijkheden reiken tot de koppen van artikelen en een behoorlijk aantal trefwoorden. Hierbij gaat het om zelfstandige naamwoorden, titels, eigennamen en plaatsnamen.

NS-Archiv: Dokumente zum Nationalsozialismus
Duitstalige website met daarop meerdere oorspronkelijke nazi-documenten. Deze zijn overzichtelijk ingedeeld in categorieŽn. De belangrijkste categorieŽn zijn: de weg naar de macht, het nazi-systeem, de oorlog en vervolging en vernietiging. U vindt hier onder andere de tekst van Hitlers Kommissar- en Nero-Befehl, maar bijvoorbeeld ook een uitgebreide verzameling naoorlogse verklaringen over de Einsatzgruppen. Een erg interessante website voor de serieus geÔnteresseerde in het Derde Rijk, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Simon Wiesenthal Special Collections
Digitaal archief van vele interessante documenten van het Institute of Documentation in Israel. Volledige SS-personeelsdossiers van meerdere uitvoerders van de Holocaust zijn hier terug te vinden. Niet echt gebruiksvriendelijk, maar het feit dat deze archiefstukken gratis en zonder registratie raad te plegen zijn, is uniek.

Het Rotterdamsch Nieuwsblad in de Tweede Wereldoorlog
Deze website bevat alle edities van het Rotterdams Nieuwsblad die van 1940 tot en met 1946 zijn verschenen. Met het zoekformulier kunt u daarin zoeken. Gezien de slechte kwaliteit van het papier zijn niet alle krantenpagina's even goed leesbaar. De kranten zijn op microfiche bij het Gemeentearchief Rotterdam in te zien.

Foto's top
Fotogalerij van WOII
Site met enkel foto's over de Tweede Wereldoorlog. De Engelse versie van de site is wel nog onder constructie.

NIOD
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD)is hťt centrum in Nederland voor de kennis en de bestudering van Nederland (inclusief Nederlands-IndiŽ) en de Tweede Wereldoorlog. Bij het NIOD zijn archieven van de Duitse bezetting van Nederland en de Japanse bezetting van Nederlands-IndiŽ bijeengebracht, evenals illegale kranten en pamfletten, affiches en foto's, boeken en artikelen.

The Third Reich in Ruins
Op deze website zijn foto's te vinden van historische gebouwen en locaties die verbonden zijn met het Derde Rijk. Er zijn foto's te zien uit de periode 1933 tot 1945, maar ook zijn er foto's te zien die genomen zijn na de val van het Derde Rijk, zodat de gebouwen en locaties uit deze periode bekeken kunnen worden vanuit een "then en now" perspectief.

World War 2 Multimedia Database
Zeer uitgebreid archief van foto's, chronologisch gerangschikt. Telkens krijg je ook nog een korte inleiding op het geselecteerde jaar.

World War 2 Pictures In Color
Zeer uitgebreide collectie kleurenfoto's van de Tweede Wereldoorlog.

Beeldbank WO2
Alle afbeeldingen van de Tweede Wereldoorlog van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zijn bijeen gebracht in deze databank. Iedereen kan beelden inzien en bestellen.

Beelden Tweede Wereldoorlog
Foto's uit de Tweede Wereldoorlog, gevonden in een oude doos... Voorzien van de orginele bijschriften. Het zijn vooral persfoto's.

Geluidsfragmenten top
Beeld en Geluid
Een schat aan informatie is hier te vinden in de vorm van filmpjes en geluidsmateriaal. Zeker eens de moeite waard!

Back to Normandy
Website opgedragen aan de geallieerde landing in NormandiŽ. Op de website vind je muziek die geÔnspireerd is op D-day. De muziek is gecomponeerd door Fred Vogels.

Reichslieder
Marsmuziek uit de eerste en de tweede wereldoorlog, oorlogssongs en patriottische liederen. Dit alles is te vinden op deze website. Het is een aangename website om te bezoeken, met veel info.

Neuschwabenland-Archiv
Op deze pagina zijn verschillende audio-opnames te downloaden, o.a. van toespraken van Hitler en andere nazikopstukken.

Propaganda top
Propaganda leaflets of WW II
Website over propaganda-strooibriefjes en nog andere propagandamiddelen, natuurlijk uit de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn bv alle pamfletten die in mei 1940 door de Duitsers boven Nederland zijn afgeworpen hier terug te vinden...

Nazi and East German Propaganda Guide Page
Propaganda stond centraal in Nazi Duitsland, en de Duitse Democratische republiek. Het Duits propaganda-archief heeft zowel propaganda zelf als materiaal gebruikt voor de leiding van propagandisten. Bevat heel wat propagandamateriaal: posters, foto's, cartoons, ...

Het geheugen van Nederland
Op deze site zijn heel wat affiches te zien uit oorlogsjaren 1940-1945. Heel uiteenlopende onderwerpen: Duitse propaganda-acties, Mussert en zijn NSB, oproepen voor de Waffen SS, instructies om de bevolking te beschermen tegen luchtaanvallen, ...

History Center W.O.II Cartoons
Website met enorm veel audio- en videofragmenten uit W.O.II. De website bevat ook heel wat die als propagandamateriaal voor het Amerikaanse publiek werden gebruikt.

Wilt u uw website opgeven, doe dit dan via het contact formulier.
 

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.