<<< Terug
| Concentratie- en vernietigingskampen | Oorlogsmisdaden | Naoorlogse berechting | Algemeen | Vervolgden |


Concentratie- en vernietigingskampen top
Auschwitz
Hier wordt de geschiedenis van Auschwitz-Birkenau op een sobere manier behandeld: niet zo heel veel info, maar heel duidelijk. Foto's en plattegronden maken het geheel af.

Breendonk
Het fort Breendonk is een vesting in 1906 opgetrokken. Het maakte deel uit van een vestinggordel rond Antwerpen. Het is omringd met een brede watergracht en de gebouwen waren begraven onder de daaruit uitgedolven aarde. Onder de Duitse bezetting werd het spoedig een bastion van de Gestapo, een baken van het schrikbewind dat ernaar streefde ieder verzet in het land te verlammen. Ook beschikbaar in het Engels, Frans en Duits.

Buchenwald
OfficiŽle site over het concentratiekamp Buchenwald . Met veel foto's, een uitgebreide tijdslijn en informatie over tentoonstellingen.Ook beschikbaar in het Engels en Frans

Concentratiekamp Dachau
Website van de Stichting Vriendenkring van Oud-Dachauers met verschillende historische artikelen over concentratiekamp Dachau.

Joods Museum van Deportatie en Verzet
Het Museum van Deportatie en Verzet in BelgiŽ is in een vleugel van de voormalige ďKazerne Dossin de Saint GeorgesĒ gevestigd. Hier, halfweg tussen Brussel en Antwerpen, organiseerden de Naziís het ďSS-Sammellager MechelnĒ, het verzamelkamp voor de deportatie van de Joden van BelgiŽ. Er staat heel wat uitleg op de site, terwijl je ook een virtueel bezoek aan het museum kan brengen. (ook Engelse versie)

Villa Bouchina
Deze website is bedoeld om het verhaal van Villa Bouchina in de openbaarheid te brengen en te voorkomen dat dit interessante stuk geschiedenis in de archiefladen verdwijnt. Villa Bouchina was tijdens de Tweede Wereldoorlog een tehuis voor bevoorrechtte Joden. Zij hadden een speciale betekenis voor de bezetter en werden daarom beschermd door Anton Mussert. Op de website vindt u onder andere informatie over de organisatie hierachter en biografieŽn van de bewoners en andere betrokkenen.

Nederlands Auschwitz Comitť
Het Nederlands Auschwitz Comitť heeft als doelstelling: het realiseren van de zinspreuk "Nooit meer Auschwitz", het ageren tegen alle vormen van fascisme, racisme en antisemitisme, het bevorderen van het welzijn van de in de tweede wereldoorlog vervolgden en hun nabestaanden en het verrichten van alles wat met het voorgaande verband houdt, alles in de ruimste zin.

Kamparchieven.nl
Kamparchieven.nl stelt u in staat snel en gemakkelijk op te zoeken waar in Nederland archieven over de kampen Amersfoort, Vught en Westerbork worden bewaard en wat precies hun inhoud is. Het rijk geschakeerde materiaal loopt uiteen van kampadministraties, transportlijsten, gevangenisregisters en bouwtekeningen tot dagboeken en brieven. Op de site zijn ook foto's en tekeningen te zien.

Gedenkstštte FlossenbŁrg
De officiŽle website van het minder bekende concentratiekamp FlossenbŁrg. Het grootste deel van de site waarin de bouw, geschiedenis, de daders, ... van het kamp worden beschreven, is Duitstalig. Er is echter ook een zeer interessant pdf-bestand, waarin je als het ware een geleid bezoek aan het kamp brengt.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Op deze website vindt u algemene informatie over de geschiedenis van doorgangskampkamp Westerbork. Naast historische informatie vindt u hier ook informatie over de monumenten en het museum van het tegenwoordige Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een vrij sobere website waarop voldoende informatie is te vinden over het betreffende onderwerp.

Nationaal Monument Kamp Vught
Ervaar op deze website de geschiedenis en actuele betekenis van het voormalige SS-concentratiekamp Vught. U vindt hier alle informatie die u nodig heeft om uw bezoek aan het Nationaal Monument Kamp Vught voor te bereiden. Een toegankelijke website met duidelijk geschreven teksten.

Kamp Amersfoort
Op deze website vindt u informatie over Kamp Amersfoort, oftewel het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort. Tevens vindt u hier het laatste nieuws van Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De website bevat veel duidelijke historische informatie, maar is helaas vrij onoverzichtelijk.

KZ-FlossenbŁrg
Mooie, uitgebreide site, Nederlandstalig van opzet rond het Konzentrationslager van FlossenbŁrg. Je vindt er uitgebreide info over de geschiedenis van het kamp en de verschillende kamponderdelen, telkens overzichtelijk geÔllustreerd. Wat het geheel nog extra interessant maakt, zijn de getuigenissen van enkele oud-gevangenen. De site wordt weliswaar binnenkort helemaal vernieuwd, maar is nu ook al een bezoek meer dan waard. (Ook in het Duits en Engels te lezen)

Semlin Judenlager in Serbian Public Memory project website
Website gewijd aan de geschiedenis van het Semlin Judenlager in Belgrado. De site is opgezet door Dr. Jovan Byford, docent aan de Britse Open University en maakt deel uit van een project van de British Academy onder de titel History and politics of Holocaust remembrance: Semlin Judenlager in Serbian public memory. Goed onderhouden en onderbouwde site met ooggetuigenverslagen, foto's en vooroorlogse filmbeelden van het latere kampterrein.

Oorlogsmisdaden top
Oradour-sur-glane
Het verschrikkelijke verhaal over de uitroeiing van het Franse doprpje Oradour-sur-Glane.

Naoorlogse berechting top
Nuremberg Trials Project
Zeer uitgebreide database met meer dan 6500 digitale foto's van documenten die zijn vervaardigd gedurende het proces van Neurenberg. Deze database is een initiatief van de Harvard Law School.

Algemeen top
De Wannseeconferentie
Website van het Huis van de Wannseeconferentie met informatie over de permanente tentoonstelling en de geschiedenis van het huis. Daarnaast is veel informatie te vinden over de Wannseeconferentie, waaronder een digitale weergave van de notulen van de conferentie, informatie over de deelnemers en publicaties en links die verband hebben met dit onderwerp.

Yad Vashem Holocaust Resource Centrum
Yad Vashem, the Holocaust Martyrs' and Heroes' Remembrance Authority, is het nationale project van IsraŽl ter herinnering aan de Holocaust. Op deze website vind je onder andere een tijdslijn, officiŽle documenten, foto's en historische artikelen over de Holocaust. Een zeer uitgebreide website die gericht is op de joodse slachtoffers van de Holocaust.(ook in Franse, Hongaarse en Roemeense versie)

The Holocaust, Crimes, Heroes and Vilains
Mooie website met onderwerpen gaande van Oscar Schindler, over biografieen tot foto's en tijdslijnen.

The Nizkor Holocaust Educational Project
Het holocaust project, getiteld Nizkor (Joods voor: "wij zullen herdenken"). Dit project heeft een mooie collectie van documenten en foto's over de holocaust.

The United States holocaust memorial museum
Mooi site over ťťn van meest weerzinwekkende thema's van WOII. Heel wat artikelen over de kampen, de hoofdrolspelers. Je kan een deel van de museumcollectie online bekijken. Er is ook een hele educatieve sectie, zowel voor studenten als leerkrachten en een uitgebreide foto-afdeling.

Holocaust history
Project dat de hele geschiedenis van de holocaust tracht te omvatten. Heel uiteenlopende artikels en documenten.

Oorlogsschriften
Op deze website staan de tien Oorlogsschriften van To Hofstra. De Oorlogsschriften gaan over de Tweede Wereldoorlog in haar woonplaats Sneek. Als de oorlog uitbreekt, is To 16 jaar oud. Ze beschrijft in haar schriften de dagelijkse gang van zaken en bewaart allerlei materialen die te maken hebben met de oorlog.

Techniker der EndlŲsung: Topf & SŲhne
Website ter ondersteuning van een expositie over de firma J. A. Topf und SŲhne, verantwoordelijk voor de bouw van crematoria in Auschwitz-Birkenau en andere concentratiekampen. Op deze website vindt u onder andere informatie over de expositie en over de geschiedenis van deze firma. De website is ook beschikbaar in het Engels.

Aktion Reinhard Camps
Website die gericht is op de vernietigingskampen van Aktion Reinhard (Belzec, Sobibor en Treblinka), maar die ook veel informatie bevat over andere vernietigingskampen. Naast de vernietigingskampen worden onder andere ook de uitvoerders van Aktion Reinhard beschreven. Tevens is er ook aandacht voor de Holocaust in meer algemene zin. De artikelen op deze website zijn uitstekend onderbouwd en uitgebreid geÔllustreerd. De hoofdtaal is Engels, maar sommige artikelen zijn vertaald in andere talen, waaronder in het Nederlands. Dit is ťťn van de meest uitgebreide en inhoudelijke websites over de Holocaust.

Sobibor - The Forgotten Revolt
Website van Holocaust-overlevende Thomas Blatt die ontsnapte uit vernietigingskamp Sobibor tijdens de opstand op 14 oktober 1943. Op de website is o.a. informatie over deze opstand te vinden.

Vervolgden top
Olijf met peren
Deze website is gemaakt ter ondersteuning van het gelijknamige project waarin twee Portugees-joodse families (Rodrigues Pereira & Jessurun d'Oliveira) hun vooroorlogse leven, de beperkte oorlogsoverleving en de periode na de oorlog in een familiekroniek gaan vastleggen. In 2011 zal hierover een boek worden gepubliceerd. Op de website is niet bijzonder veel informatie te vinden over de oorlogsgeschiedenis, maar o.a. wel over Nino Kotting die door Yad Vashem onderscheiden werd vanwege zijn hulp aan Joden tijdens de oorlog. Eťn van de mensen die hij redde was Els díOliveira.

Andere Achterhuizen
Op deze website zijn tot nu toe 30 herinneringen verzameld van 18 Joden die waren ondergedoken in de Tweede Wereldoorlog. De site zal nog verder uitgroeien tot ongeveer 60 herinneringen van 25 onderduikers. Al deze herinneringen zijn fragmenten van verhalen die zijn opgenomen in het boek, ĎAndere Achterhuizení, dat een geheel vormt met deze website.

Wilt u uw website opgeven, doe dit dan via het contact formulier.
 

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.