<<< Terug
| Historische instellingen | Organisaties m.b.t. oorlogsgraven | Overige organisaties (NGO) |


Historische instellingen top
Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij
Het Belgische centrum voor de studie van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Je kan er op de site de databank met de aanwezige archieven en boeken raadplegen. Je kan ook heel wat foto's bezichtigen. (Ook Engelse en Franse versie)

US Army Center of Military History
Op de site van US Army Center of Military History (CMH) vind je uitgebreide informatie over de betrokkenheid van het Amerikaanse leger bij de Tweede Wereldoorlog. Op de website kun je o.a. boeken/brochures over campagnes downloaden (on-line bookshelves) en vind je overzichten van de ontvangers van de Medal of Honor, diverse fotocollecties en informatie over de organisatie van het Amerikaanse Leger.

Dutch Airwar Study Group 1939-1945
The Dutch Airwar Study Group 1939-1945 ook bekend als Studie Groep Luchtoorlog is actief in alle facetten van research naar de luchtoorlog gedurende de periode 1939-1945 over Nederland. Dit doen ze nu al 25 jaar.

Nationaal Comitť 4 en 5 mei
De startpagina van het Nationaal Comitť 4 en 5 mei. Hier vindt u een overzicht van alle websites van deze organisatie.

Herdenken en vieren
Informatie over de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Handreikingen voor het organiseren van een herdenking en/of een viering.

Stichting Herdenking 15 Augustus 1945
Deze stichting houdt zich bezig met het organiseren van de jaarlijkse herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het hele Koninkrijk der Nederlanden op 15 augustus 1945 en van alle slachtoffers die tijdens die oorlog in het voormalig Nederlands-IndiŽ zijn omgekomen. Tevens wil men meer bekendheid heven aan de herdenking van deze historische dag, de in voormalig Nederlands-IndiŽ gevoerde strijd tegen Japan, het gepleegde verzet en de ondergane vervolging tijdens de bezetting door Japan en de gevolgen daarvan voor de mensen die daar toen woonden. Op de website is onder meer informatie te vinden over de herdenking, het Indisch Monument en erevelden in AziŽ. Via de website kun u zich ook aanmelden als donateur.

Historisch Centrum Overijssel
Het HCO is ontstaan uit een samengaan van het Rijksarchief in Overijssel en het Gemeentearchief Zwolle. Op de website en in de studiezalen kunt u archieven, kaarten, tekeningen, fotoīs en boeken raadplegen. Maar er worden ook cursussen, lezingen, rondleidingen en tentoonstellingen aangeboden.

Aircrew Remembrance Society
Website van een Britse instelling die zich bezighoudt met met het helpen van nabestaanden van tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa gesneuvelde en vermiste vliegeniers van alle deelnemende nationaliteiten. Foto's, documenten en persoonlijke herinneringen worden bewaard voor het nageslacht.

Organisaties m.b.t. oorlogsgraven top
Oorlogsgravenstichting
De Oorlogsgravenstichting zet zich in voor het Nederlandse oorlogsgraf, waar ook ter wereld. De belangrijkste gegevens zoals personalia, grafligging en grafinrichting zijn vastgelegd in het Slachtofferregister van de Stichting. Deze gegevens zijn beschikbaar en te raadplegen via de website.

CWCG - Commonwealth War Graves Commission
De Commonwealth War Graves Commission verzorgt de graven van 1,7 miljoen slachtoffers uit de legers van de Britse Commonwealth landen. Mogelijkheid om register te doorzoeken.

The American Battle Monuments Commission (ABMC)
Amerikaanse organisatie die zich, middels begraafplaatsen en monumenten, inzet voor de herinnering aan de Amerikaanse gesneuvelden in beide wereldoorlogen, .

Canadian Virtual War Memorial
Register met meer dan 100.000 Canadezen die zijn gesneuveld.

Volksbund Deutsche KriegsgršberfŁrsorge e.V.
Duitse organisatie die zich inzet voor de graven van Duitse gevallenen en slachtoffers in de beide Wereldoorlogen. Register met ruim 4 miljoenen namen.

Brunssum War Cemetery
Website over de Britse oorlogsbegraafplaats in Brunssum, waar 328 soldaten hun laatste rustplaats vonden.

Overige organisaties (NGO) top
Welcome Again Veterans
De stichting 'Welcome Again Veterans' organiseert programma's voor Canadese Veteranen en Regimenten die een bezoek aan ons land willen brengen. Daarnaast is de stichting betrokken bij de financiering en organisatie van de jaarlijkse herdenking voor en door schoolkinderen op 4 mei en de Kerstplechtigheid, waarbij de schoolkinderen op Kerstavond een brandende kaars plaatsen op de graven van de gevallen Canadese soldaten.

Oorlogskind
Kinderen laten leren van de herinneringen van 'kinderen in oorlog'? De tentoonstelling Oorlogskind is daarvoor bij uitstek geschikt. De persoonlijke verhalen raken bij kinderen een gevoelige snaar, is onze ervaring. Informatie over het hoe en waarom van oorlog blijft daardoor beter 'hangen'. Bij de tentoonstelling is in samenwerking met de Anne Frank Stichting en het NIOD een educatief programma ontwikkeld. Meer informatie over dit programma vindt u op de gelijknamige website.

Werkgroep Kriegsmarine
Dit is de site van een kleine, jonge club van mensen die dezelfde interesse hebben, namelijk de maritieme oorlogvoering in WO II. Zij doen hierover onderzoek en publiceren driemaal per jaar een tijdschrift. Je kan lid worden, gewoon uit interesse, maar ook om effectief aan onderzoek te doen.

Erepeleton Waalsdorp
Op deze website vindt u informatie over het heden en verleden van de Waalsdorpervlakte en de Vereniging Erepeleton Waalsdorp. Op de Waalsdorpervlakte vindt jaarlijks de dodenherdenking plaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich op deze locatie een fusilladeplaats waar vele Nederlandse verzetsleden geexecuteerd werden. Op de website is ook informatie te vinden over de Nederlandse vlag en het gebruik daarvan.

Dutch Airwar Research & Excavation
Stichting DARE is een onafhankelijke organisatie die zich ten doel heeft gesteld, het verrichten van onderzoek naar de geschiedenis van de Luchtslag boven Nederlands grondgebied. Op deze website vindt u onder andere informatie over hun doelstellingen, onderzoeken en exposities. Vooral het fotoalbum met daarin fotoreportages van verschillende onderzoeken is erg interessant.

Wilt u uw website opgeven, doe dit dan via het contact formulier.
 

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.