<<< Terug
| Nederland |


Nederland top
De Tweede Wereldoorlog in Midden-Brabant
De afgelopen vijf jaar zijn gegevens verzameld over de oorlogsslachtoffers van de gemeente Tilburg. Het heeft geleid tot een publicatie van een Gedenkboek 1940-1950. Naast personalia van de slachtoffers wordt gestreefd om meer achtergrondinformatie vast te leggen en eventueel een foto van deze personen te krijgen. Met betrekking tot de achtergrondinformatie en fotoīs zullen de nabestaanden bereikt moeten worden. Hiervoor zullen deze paginaīs gebruikt worden. De lijst zal in delen worden gepresenteerd en steeds worden geactualiseerd.

Documentatiegroep 40-45
Kleinere site, maar met goede artikels. Er is ook aandacht voor Market Garden, de dwangarbeid, foto's,... Er is ook een uitgebreide linkafdeling en ruilrubriek.

Het Nederlandse leger 1939-1940
Site over vele aspecten van het Nederlandse leger gedurende de mobilisatie.

Soldaten van Oranje
Uitgebreide website over - de Nr2 Dutch Troop - Interallied Commando's; het Korps Insulinde en de Nederlandse Inlichtingendienst met haar agenten". Heel overzichtelijk, mooie foto's, duidelijke teksten. Er wordt ook gewerkt aan een artikel rond de Prinses Irene Brigade.

The Dutch East Indies 1941-1942
Gewijd aan de studie van de Japanse invasie van Nederlands Oost-IndiŽ in 1941-1942. Deze website behandelt deze - vaak vergeten - campagne zeer uitgebreid, en geeft heel veel diepgang over het onderwerp. Zeer aan te raden voor bezoekers die zich willen verdiepen in deze campagne.

Oorlogsdagboek Petronella Dozy
Deze site is gewijd aan het oorlogsdagboek van Petronella Dozy. (1883 - 1979) Het dagboek beschrijft de periode mei 1940 - mei 1945 en speelt zich in voor een groot gedeelte af in het dorp Groesbeek.

Nederlanders in Japanse interneringskampen
Op deze website maak je kennis met een aantal mensen die de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-IndiŽ hebben meegemaakt. Aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Museon vertellen ze over hun ervaring. Naar aanleiding van deze persoonlijke verhalen kun je je aan de hand van bronnenmateriaal, zoals tekeningen, fotoís, dagboekfragmenten, brieven en affiches op interactieve wijze verder in het onderwerp verdiepen. De toepassing is gericht op leerlingen in de Tweede Fase van het Voortgezet Onderwijs, de klassen 4, 5 en 6 van HAVO en VWO met het profiel Cultuur en Maatschappij of Economie en Maatschappij.

Oorlogsdagboek van Pieter Oostervink
Het dagboek van Pieter Oostervink over de laatste vijf maanden tijdens de tweede wereldoorlog, wonende 1e Disteldwarsstraat 2, Amsterdam-Noord.

Nederlandse illegale strijders tegen de bezetter
Vijf jaar lang hebben illegale strijders dapper en met inzet van eigen leven het gevecht tegen de bezetter gestreden. Ze deden alles wat mogelijk was om het grote doel te bereiken, vrijheid. En eindelijk kwam die bevrijding. Kijk op deze website voor fragmenten (beeld en geluid) van de Tweede Wereldoorlog in het jaar 1945.

Nederland in de Tweede Wereldoorlog
Op deze website treft u informatie over Nederland in de Tweede Wereldoorlog aan. Doelstelling van de website is belangrijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland een plaats te geven op het internet, zodat deze zaken niet vergeten worden. Bondige informatie wordt afgewisseld met foto's, documenten, reacties en verhalen.

Wereldoorlog2.com
Online herinneringmonument van omgekomen KNIL militairen in Zuid Oost AziŽ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bevat onder meer een lijst met de namen en andere relevante gegevens van de slachtoffers.

Letters laten zich niet knechten
In de digitale tentoonstelling ĎLetters laten zich niet knechtení over de Utrechtse universiteit en het verzet worden belangrijke documenten en gedrukte teksten getoond. De samenstellers hadden het geluk dat zij aan het gescande materiaal filmfragmenten konden toevoegen, waarin tien oud-studenten aan het woord komen die zich in het verzet van de jaren 1940-1945 onderscheiden hebben. De interviews zijn van 24 januari tot en met 1 maart 2007 opgenomen.

Slagveld Sloedam
Website met informatie over de strijd om de Sloedam. U vindt hier ook databanken van militaire verliezen, burgerslachtoffers en neergestorte vliegtuigen in Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Russenoorlog
Deze site gaat over de Georgische opstand op Texel tijdens de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog. Ooggetuigen vertellen op filmpjes hun verhalen over deze opstand. Op de site staan verschillende educatieve programma's die in samenwerking met het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel ontwikkeld zijn. Ze geschikt voor groep 8 van de basisschool en klas 1 t/m 5 van de middelbare school, verdeeld over alle niveaus.

Rijckheyt regionale geschiedenis
Website van Rijckheyt, het centrum voor regionale geschiedenis van Brunssum, Gulpen-Wittem, Heerlen, Nuth, Simpelveld en Voerendaal. Bevat artikelen over de Tweede Wereldoorlog, o.a. over de bezetting en bevrijding van Heerlen en de Jodenvervolging te Heerlen. Voorzien van bronvermelding en interverwijzingen.

Wilt u uw website opgeven, doe dit dan via het contact formulier.
 

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.