<<< Terug
| 1939 | 1940 | 1941 | 1942 | 1943 | 1944 | 1945 | Algemeen |


1939 top
The Battles of The Winter War
30 November 1939 - 13 Maart 1940 Het episch gevecht van de Finse dwerg tegen de invasie van de Sovjetreus. Deze website is een bron van informatie, over de strijd van de Finse natie. Hij verhaalt hoe het kleine Finse leger dapper stand hield tegen de goed uitgeruste Russische legers, en hoe ze er zelfs in slaagden deze aanzienlijke verliezen toe te brengen. Ze waren in de minderheid, hadden onvoldoende munitie, maar wisten toch hun terrein te behouden.

1940 top
Battle of Britain
Website over de luchtoorlog boven Engeland, met de verschillende vliegtuigen, de codenamen, de top-piloten ...

De slag om de Grebbeberg
Beschrijft de strijd om de Grebbeberg alsmede de strijd om de Betuwestelling in mei 1940. Meer dan 600 verslagen en rapporten van militairen en deskundigen over de strijd. Eveneens een database met gegevens over personen, gebeurtenissen en bewapening van het Nederlandse leger anno 1940. De best bezochte website van Nederland over de meidagen 1940. Vele honderden foto's en kaarten illustreren de gebeurtenissen.

Norway during WW II
Gedetailleerde website, o.m. met een tijdslijn van de bezetting, met een bespreking van enkele van de belangrijkste personen uit WOII en enkele goede boekrecensies.

Reconstructie gevechten rond vliegveld Valkenburg
Uitgebreide website met de deelnemende eenheden, de bevelvoering, het vliegveld, de verliezen....

Dordt Open Stad
Coproductie van familie vd Vorm en Stichting de Greb, waarbij de strijd in Dordrecht in mei 1940 wordt beschreven. Dordrecht lag van de eerste tot de laatste minuut van de strijd in de frontzone, waarbij de stad samen met Rotterdam de ernstigste straatgevechten van de meidagen zag, en als enige een ware tankaanval in het centrum van de stad onderging. Een site die opgebouwd is uit verslagen van ooggetuigen en beschrijvingen door Jan vd Vorm zaliger. Honderden foto's van tijdens en na de strijd brengen de strijd in de huiskamer.

War over Holland
Een volledig Engelstalige site over de strijd in Nederland in mei 1940, waarbij ook veel aandacht voor de vergeten strijd in Zeeland van 14 - 27 mei. De site is bedoeld om buitenlandse geÔnteresseerden en familieleden van de vele geÔmmigreerde Nederlanders uitgebreid te informeren omtrent het echte verhaal rond de strijd in Nederland. Het echte verhaal, omdat de buitenlandse pers en publicatie vaak zo slecht geÔnformeerd blijken te zijn over die strijd. De site is ook voor Nederlandse bezoekers zeer interessant gebleken. Honderden foto's van de strijd en er vlak na illustreren de korte maar hevige oorlog op Nederlands grondgebied in mei 1940.

Zuidfront Holland
De nieuwste telg in de mei 1940 websites van Stichting de Greb. De site beschrijft tot in detail de strijd op het zo cruciale zuidfront van Vesting Holland in mei 1940, van Willemstad via Moerdijk tot aan Sliedrecht. Het zuidfront werd tegen alle verwachtingen in op het eerste uur van de Duitse invasie betrokken bij de strijd en zou vijf dagen lang het toneel zijn van de felste en belangrijkste strijd op ons grondgebied. Veel aandacht voor de Geallieerde zaak die onlosmakelijk verbonden was met onze strijd in het zuidwesten des lands. De site is modulair opgebouwd en wordt geleidelijk aan opgebouwd vanaf een uitgebreide proloog met daarin veel informatie over de belligerenten en de status quo op 9 mei 1940 tot aan de capitulatie in Rijsoord op 15 mei.

1941 top
Battle for Leningrad
Deze website is in feite niet meer dan een artikel over de veldslag bij Leningrad, maar het is wel zeer uitgebreid.(Ook in het Russisch)

Battle of Crete, 1941
Een overzicht van de Duitse luchtlandingsoperaties die resulteerden in de verovering van Kreta in mei 1941. Op deze website wordt zeer overzichtelijk een beeld geschetst van het verloop van de gebeurtenissen, ondersteund door gedetailleerde kaarten en foto's.

The Moskow battle
Deze website is eigenlijk een gedetailleerd verslag van de slag om Moskou. Niet meer, maar zeker ook niet minder. (ook in Russisch)

1942 top
The battle for Stalingrad
19 Augustus 1942 - 2 Februari 1943 Hier wordt het relaas van de slag om Stalingrad verhaald. Deze slag wordt algemeen gezien als keerpunt in de Tweede Wereldoorlog, omdat de machtige Duitse legers hier voor het eerst een serieuze nederlaag te verwerken kregen en 300.000 van hun beste soldaten verloren. Een gedetailleerde website.

Stalingradbattle.nl
Met informatie over de Slag om Stalingrad en daarmee samenhangende eenheden, personen en slagordes. Tevens is bijvoorbeeld ook een aardige collectie foto's van de slag opgenomen. Alhoewel het design vrij eenvoudig is, toont de website absoluut niet amateuristisch. De inhoud is nog beperkt, maar kwalitatief gezien uitstekend. Regelmatig wordt er nieuwe informatie op deze website geplaatst. Een aanrader voor elke geÔnteresseerde in de Slag om Stalingrad.

1943 top
Guy Gibson en de Dambusters
Interessante en goed uitgewerkte site over Guy Gibson en de Dambusters, die de dammen in het Ruhrgebied in 1943 aanvielen.

Kursk page
Website over de veldslag bij Koersk, waar de Duitsers de Sovjetsaillant wilden afknijpen en er niet in slaagden. Deze operatie is beter bekend als operatie Citadel. We krijgen een 'order of battle', een overzicht van de sterkte van beide legers, van hun uitrusting, en nog meer....

1944 top
Battle of the Huertgen Forest
Gedetailleerd verslag over de slag bij het Hurtgenwald (van september 1944 tot februari 1945).

Market Garden september 1944
Zeer uitgebreide website over operatie Market Garden. Met onder andere informatie over de diverse betrokken legers, de Nederlandse bijdrage aan de operatie en verhalen van veteranen.

Military.com remembers D-Day
Een Amerikaanse kijk op D-day.

Operatie Market Garden
Website over Market Garden, de operatie om Duitsland via Nederland binnen te vallen. Men ging echter ťťn brug te ver... (Ook in Het Engels beschikbaar)

Operatie Market Garden in de provincies Brabant en Gelderland
Market Garden, en hoe die operatie verliep en beleefd werd in Brabant en Gelderland.

Remember September '44
Operatie Market-Garden, waar de geallieerden bij Arnhem een brug te ver gingen. Zeer knappe website, met musea, monumenten, vliegtuigen, awards...

The National D-Day Museum
"The National D-Day Museum preserves the stories of the American men and women who prevailed in an epic struggle against tyranny. You will learn how they lived, fought and died for your freedom in the most titanic war in world history." - Dr. Stephen Ambrose.

Marketgarden.com
Een heel goede en betrouwbare website over operatie Market Garden

Ardennes44
Zeer uitgebreide website m.b.t. de Slag om de Ardennen. De website bevat veel foto's, links en informatie over musea, begraafplaatsen en monumenten

Battle of the Bulge Northern Shoulder
Een reis langs de plaatsen waar de Slag om de Ardennen werd uitgevochten, verhalen van veteranen die vochten aan de zogenaamde "Northern Shoulder".

The battle of Arnhem
Uitstekende en grondig uitgewerkte website m.b.t. Market Garden. Heel wat uitleg over de betrokken eenheden en veel biografiŽn van personen (ook de onbekende) die erbij waren.

The battle of the Huertgen Forest
Uitgebreide site over het gevecht bij Hurtgen Forest: de geschiedenis, de betrokken troepen, een tijdslijn, foto's,... Alles erop en eraan. Er zijn zelfs gedichten over deze slag te vinden.

Juno Beach - The Canadians On D-Day
Een site over D-day vanuit Canadees oogpunt! Een zeer informatieve informatie. De verschillende eenheden worden per stuk behandeld. Eveneens is er veel te vinden over de wapens die er gebruikt werden. Er staan verschillende kaarten op. Ook wordt het Duitse defensief behandeld. Erg goede en mooie site!

The Normandy Campaign
Erg mooi vormgegeven website waarop in flash het geallieerde front in Frankrijk van D-day (6 juni 1944) tot de bevrijding van Parijs (25 augustus 1944) te volgen is.

The Battle of Pointe du Hoc
Flashsite over de landing bij Point du Hoc in NormandiŽ. Stap voor stap kan de operatie gevolgd worden, van 6 tot 8 juni 1944.

De Slag om Grandmenil
Grandmenil is een klein dorp in de Ardennen. Alhoewel er weinig ruchtbaarheid aan wordt gegeven, werd er in dit dorp een belangrijke slag uitgevochten tijdens het Ardennenoffensief. Deze site brengt de slag om Grandmenil uitgebreid in kaart en geeft deze strijd een plek in de geschiedenis, zodat deze niet vergeten wordt.

1945 top
Iwo Jima, a look back
Een boek over de verovering van Iwo Jima in februari 1945, geschreven in internetformaat.

More than food, the Manna-Chowhound food drops
Hier doet men de hongerwinter in Nederland, in '45, uit de doeken. Daarna krijg je een verslag van de eigenlijke operatie en de voedseldroppings over Nederland.

Operation Blackcock
Deze site is helemaal gewijd aan Operation Blackcock, de strijd om de Roerdriehoek. Zowel de Britse, als Duitse troepen worden toegelicht. Uiteraard wordt de hele veldslag ook uitgebreid uitgelegd.

The Battle of Iwo Jima
Interessante Amreikaanse website over de slag om Iwo Jima in februari 1945.

Ooggetuigenverslagen van Operatie Veritable
Deze site beschrijft enkele ooggetuigenverslagen over deze slag zowel aan Duitse als geallieerde kant en aan de kant van de burgers. Verder is deze site aangevuld met diverse foto's en andere documenten over deze slag die op 8 februari 1945 begon.

Bevrijding Noord-Nederland
Een zeer interessante tekst met betrekking tot de bevrijding van Hollandscheveld, Elim, Noordscheut en Hoogeveen

Algemeen top
Comando Supremo: Italy at war
Mooie website, met een schat aan informatie over de Italiaanse strijdmachten, hun bevelhebbers, hun 'Duce' en hun campagnes. Deze campagnes worden chronologisch behandeld en daarbovenop krijgt de bezoeker nog enkele speciale artikels, zoals over de Italiaanse kikvorsmannen.

Italy and the Pacific - The forgotten campaigns of WWII
Op deze website wordt aandacht besteed aan de Italiaanse en Pacifische campagne, campagnes die langer en bloediger waren dan de campagne in Frankrijk. Toch werden ze als achterhoedeoperaties beschouwd door het geallieerde oppercommando. Zonder de lessen geleerd in de Italiaanse campagne en de ervaring die er opgedaan werd, zou de invasie in Frankrijk niet zo succesvol geweest zijn.

Panzer Battles
De verslagen van gevechten met tanks, zowel op het Europese terrein, als in Noord-Afrika en op de continentalre Russische steppen. Van de Blitzkrieg in Polen, over mei 1940 in BelgiŽ Nederland en Frankrijk, tot operatie Zitadelle enzoverder...

World War II in Ukraine
Zeer uitgebreide website over OekraÔne tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze website is opgedragen aan de 10 miljoen OekraÔense slachtoffers.

The War Room
The War Room biedt bepaalde informatie over met name militaire aspecten van de Tweede Wereldoorlog. Op de website staat onder andere een uitgebreide lijst van militaire codenamen.

Strijdbewijs
Persoonlijke website van iemand met een grote interesse in de Tweede Wereldoorlog. Op de website vindt u een tour langs de landingsstranden van NormandiŽ en een vervolg hierop over het Ardennen Offensief. Daarnaast ook informatie over de Maginot Linie, de havenstad Saint-Nazaire, objecten in het noorden van Frankrijk en de militaire luchtvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog. De website is een klein beetje onoverzichtelijk, maar bevat veel informatie die door een enthousiaste webmaster aan het internet toevertrouwd is.

Weg naar Belijn
Website van een geschiedenisstudent over D-day, Market Garden en de Slag om de Ardennen. De hier te vonden artikelen geven een beknopt, maar informatief beeld van deze veldslagen.

Wilt u uw website opgeven, doe dit dan via het contact formulier.
 

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.