<<< Terug
| Spionage | Collaboratie | Verzet |


Spionage top
Englandspiel
Site gewijd aan het Englandspiel: hebben de Duitsers de Britten beetgenomen, of was het toch andersom? Hadden de Britten doelbewust bijna zestig agenten opgeofferd in een misleidingsoperatie om de Duitsers in de waan te brengen dat de invasie in Nederland zou plaatsvinden? Deze site tracht een antwoord te bieden.

Collaboratie top
Nederlanders in de Waffen SS [1940-1945]
Deze site behandelt de geschiedenis van de Nederlandse vrijwilligers in de Duitse Waffen-SS. Ook de geschiedenis van de Nederlanders in Waffen-SS eenheden die niet primair als gevechtseenheid dienden, namelijk SS-Wachbataillon Nordwest, het IJsselmeerflottielje, de Nederlandse Ambulance, komt op deze site aan bod. Verder wordt uitgebreid stilgestaan bij de voorgeschiedenis en de rol die de NSB heeft gespeeld bij de werving van Nederlanders voor de Waffen-SS. (Ook Engelse versie)

Hagespraak NSB Lunteren
Website over openluchtbijeenkomsten van de NSB die tussen 1936 tot 1940 werden gehouden op de Goudsberg in Lunteren onder de naam 'Hagespraak'. Op de website is ook algemene informatie te vinden over de NSB en afbeeldingen van de verzameling van de beheerder van deze website.

Landstorm Nederland
Website over de geschiedenis van de 34. SS Freiwilligen Grenadier Division "Landstorm Nederland".

Christiaan Lindemans alias King Kong: De dubbelspion
Informatieve website gaat over de rol, die ChrŪstiaan AntonŪus Lindemans, alias King Kong, gespeeld heeft, bijvoorbeeld zijn aandeel in de arrestatie van de M.V.T. agenten Van der Giessen en Van Rietschoten en in de van de B.B.O. agenten Celosse en Seyben.

Verzet top
Het verzet in BelgiŽ
Het hele Belgische verzet wordt in deze site belicht: zowel de inlichtingendiensten, de ontsnappingslijnen, de clandestiene pers als het gewapende verzet komen aan bod. Er moet nog heel wat aangevuld worden, maar een site om in de gaten te houden!

Hannie Schaft
Het meisje met het rode haar is de bekendste Nederlandse verzetsstrijdster. Aan het einde van de oorlog werd ze door de Duitse bezetters opgepakt en kort daarna vermoord. Deze is helemaal aan haar gewijd.

Verzetsliteratuur
Uitgebreide database van liederen, rijmen en gedichten die door de Nederlandse bevolking gezongen werden tijdens de Duitse bezetting.

Duits Verzet
Op deze website/weblog wordt aandacht besteed aan de bekende, maar vooral onbekende Duitse mannen en vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog een rol hebben gespeeld bij het verzet in nazi-Duitsland. Er is aandacht voor onder meer voor de verzetsgroepen Die Weisse Rose en de kring Kreisau en individuele verzetsmensen als Dietrich Bonhoeffer en Herbert Baum.

Zuidelijke Engelandvaarders
Deze website vertelt het verhaal van de zuidelijke Engelandvaarders: Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog een gevaarlijke reis dwars door bezet Europa maakten om zich in Engeland aan te sluiten bij de geallieerden. De website toont de afgelegde routes en presenteert via interviews de bijbehorende reisverhalen en persoonlijke ervaringen onderweg. Ook stelt de website een aantal niet eerder gepubliceerde unieke egodocumenten, zoals fotoís, dagboeken en verslagen, beschikbaar voor het grote publiek.

Verzet in en om Dordrecht
Website van Documentatiegroep Bureau J.O.T. (Juist op tijd). Het hoofddoel van de website is bekendheid te geven aan de Dordtse verzetsgroepen en verzetsmensen die tijdens de Duitse bezetting actief waren.

Wilt u uw website opgeven, doe dit dan via het contact formulier.
 

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.