Amerikaanse 82nd Airborne Division

Inleiding en voorgeschiedenis

Inleiding

Eťn van de Amerikaanse luchtlandingsdivisies die deelnamen aan de strijd in Europa was de 82nd Airborne Division. De divisie kwam op 10 mei 1943 aan in Casablanca ter voorbereiding van de invasie van SiciliŽ en ItaliŽ. Na deze operaties nam de divisie deel aan de landingen in NormandiŽ in juni 1944 en aan operatie Market Garden in september 1944. De 82nd Airborne Division eindigde in december 1945 haar inzet in Europa als onderdeel van de geallieerde bezettingsmacht van Berlijn.

Voorgeschiedenis

De 82nd Airborne Division werd in 1942 geformeerd door omvorming van de 82nd Infantry Division tot een luchtlandingsdivisie. De oorspronkelijke infanteriedivisie werd op 5 augustus 1917 opgericht en op 25 augustus 1917 te Camp Gordon, Georgia, operationeel als 82nd Division. In 1918 kreeg ze de aanduiding 82nd Infantry Division. Ze kreeg de bijnaam "All American" omdat de aanvankelijke leden van de divisie uit alle (destijds 48) Amerikaanse Staten afkomstig waren. De 82nd Divison was opgebouwd uit twee Infantry Brigades: de 163rd Infantry Brigade en de 164th Infantry Brigade. Onder het bevel van de 163rd Infantry Brigade stonden het 325th Infantry Regiment en het 326th Infantry Regiment. De 164th Infantry Brigade voerde het bevel over het 327th Infantry Regiment en het 328th Infantry Regiment. Naast deze basisindeling beschikte de divisie over de 157th Field Artillery Brigade, divisie eenheden en een divisionele vervoerseenheid. In april 1918 trok de divisie naar Europa om tijdens de Eerste Wereldoorlog deel uit te gaan maken van de American Expeditionary Force.

Vanuit Boston, New York en Brooklyn, voer de eenheid naar Liverpool in Engeland, waar ze in mei 1918 compleet was. Hiervandaan werd de divisie via Southampton naar Le Havre in Frankrijk gebracht. De 82nd Division werd in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog ingezet aan het front bij de Somme. Na de eerste gevechtservaringen aldaar, werd de divisie op 16 juni 1918 verplaatst naar Toul in Noordoost Frankrijk en na herbewapening met Franse wapens richting het front gezonden. Vervolgens diende de eenheid aan diverse fronten in dat deel van Frankrijk en nam ze deel aan diverse offensieven waaronder Lagney, Marbache, het St. Mihiel offensief, Meuse-Argonne offensief en Ravin aux Pierres. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden 995 leden van de divisie gedood en raakten er 7082 gewond. In april/mei 1919 keerde de 82nd Infantry Division terug naar de Verenigde Staten, waar ze op 27 mei 1919 werd gedeactiveerd te Camp Mills, New York.

Op 24 juni 1921 werd de 82nd Infantry Division opnieuw ingesteld als deel van de Army Reserves en werd gestationeerd in South Carolina, Georgia en Florida. De hierop volgende 20 jaar bestond de eenheid alleen als reserve en werd ze op 13 februari 1942 als Division Headquarters, 82nd Division opgeroepen en op 25 maart 1942 weer operationeel. De divisie werd vervolgens gereorganiseerd te Camp Claiborne, Louisiana, onder bevel van Major General Omar Bradley. Zijn Chief-of-Staff werd George Van Pope.


Tweede Wereldoorlog en erna

Tweede Wereldoorlog

Op 15 augustus 1942 werd de 82nd Infantry Division omgevormd tot 82nd Airborne Division, de eerste luchtlandingsdivisie waarover de Amerikanen de beschikking kregen. In april 1943 werd zij naar Noord-Afrika gezonden onder bevel van Major General Matthew Ridgway ter voorbereiding op de invasie van ItaliŽ. De divisie stond in Noord-Afrika onder bevel van General Mark Clarkís Fifth U.S. Army. Na aankomst op 10 mei 1943 in Casablanca werd de divisie per trein vervoerd naar Oujda in het noordoosten van Marokko. In Noord-Afrika werd voornamelijk getraind voor de aankomende inzet in ItaliŽ. Voor de inzet op SiciliŽ werd het Regimental Combat Team ingezet dat zou opereren onder bevel van de 1st Infantry Division. De uitvallocatie voor de landing op SiciliŽ, operatie Husky genoemd, werd Kairouan in TunesiŽ. De eenheden van het Regimental Combat Team zouden een parachute landing uitvoeren op het vliegveld Ponte Olivio, bij Gela in het zuiden van SiciliŽ.

Op 9 juli 1943 landde een deel van de 82nd Airborne Division als para-eenheid op SiciliŽ en een ander deel met landingsvaartuigen vanuit zee. De landing verliep niet als gepland. De parachutisten kwamen veel te verspreid van elkaar terecht en de meesten te ver van de geplande dropzones. Desondanks wisten ze zich succesvol een weg te banen naar de hen opgedragen aanvalslocaties en veroverden ze het vliegveld in samenwerking met vanuit zee gelande Rangers en Sherman-tanks. Na operatie Husky keerde de 82nd Airborne Division terug naar Noord-Afrika om zich voor te bereiden op de invasie van het vaste land van ItaliŽ.

Op 13 september 1943 nam de divisie deel aan operatie Avalanche door te landen bij Salerno in het zuiden van het Italiaanse vasteland. De divisie zou eigenlijk een luchtlanding uitvoeren bij Avellino, maar was daar tijdens het opstijgen van teruggeroepen omdat de landingen vanuit zee bij Salerno niet best verliepen. De eerste nacht werden 600 parachutisten precies op de aangewezen locatie gedropt en de dag erna nog eens 1900.

In juni 1944 nam de 82nd Airborne Division deel aan operatie Overlord, de invasie in NormandiŽ. De divisie voerde hier operatie Boston uit waarbij ze met parachutes landden bij Sainte-MŤre-…glise, Amfreville en Picauville en Operation Detroit†met zweefvliegtuigen bij Sainte-MŤre-…glise en Les Forges. Het was voor het eerst dat divisie ook zweefvliegtuigen gebruikte. De landingen in NormandiŽ werden chaotisch uitgevoerd. Veel parachutisten kwamen te ver van elkaar verspreid en te ver van de dropzones af terecht. Toch wist men de meeste van de geplande doelen te bereiken en veroveren.

In september 1944 werd de luchtlandingsdivisie weer ingezet, dit keer bij operatie Market Garden. Ten tijde van Market Garden was het bevel over de divisie overgegaan naar Brigadier General James Gavin. De 82nd Airborne Division landde bij Groesbeek en rond Nijmegen met de opdracht de bruggen over de Maas, het Maas-Waalkanaal en de Waal te veroveren. Hoewel nagenoeg alle opdrachten uiteindelijk werden uitgevoerd, moest de divisie zware strijd leveren met de in de omgeving gelegen Duitse eenheden. Eťn van de belangrijkste te veroveren objecten, de verkeersbrug de Waalbrug bij Nijmegen, kon pas na vier dagen, met hulp van de Britse Guards Armoured Division worden veroverd. De 82nd Airborne Division bleef in de buurt van Nijmegen tot ze op 13 november 1944 door Canadese troepen werd afgelost.

In december 1944 en januari 1945 was de eenheid betrokken bij de Slag om de Ardennen. Na de Duitse capitulatie was de divisie onderdeel van de bezettingsmacht van Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 1619 manschappen van de 82nd Airborne Division gedood en raakten er 6560 gewond, waarvan er 332 overleden aan hun verwondingen.

Voor haar aandeel aan de Tweede Wereldoorlog werd de 82nd Airborne Division onderscheiden met zes campagnevanen (vergelijkbaar met de campagnesterren voor individuele militairen) voor: "Sicily", "Naples-Foggia", "Normandy" (met bronzen pijlpunt voor operatie Detroit), "Rhineland" (met bronzen pijlpunt voor operatie Market-Garden), "Ardennes-Alsace" en "Central Europe". Daarnaast ontving de divisie drie Distinguished Unit Citations (later Presidential Unit Citations genaamd, voor Chiunzi Pass/Naples/Foggia, Sainte-MŤre-Eglise en Market Garden), twee keer het Franse Croix de Guerre (voor Sainte-MŤre-Eglise en Cotentin), de Fourragere (erekoord) bij het Franse Croix de Guerre, de Fourragere bij het Belgische Oorlogskruis, twee maal een vermelding in de Belgische Dagorders ("Ardennes" en "BelgiŽ/Duitsland") en de Militaire Willemsorde 4e Klasse met Oranje erekoord (voor Market Garden).

Vele militairen van de 82nd Airborne Division ontvingen voor acties tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonlijke onderscheidingen waaronder drie keer de Medal of Honor (Private First Class Charles DeGlopper, Private John Towle en First Sergeant Leonard Funk), 78 Distinguished Service Crosses, 1 Distinguished Service Medal, 32 Legions of Merit, 894 Silver Stars en 2478 Bronze Stars.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog werd de 82nd Airborne Division ingezet tijdens nagenoeg alle militaire conflicten waar de Verenigde Staten bij betrokken was. Het zou echter tot 1989 duren alvorens zij voor het eerst weer een luchtlandingsoperatie zou uitvoeren, namelijk tijdens operatie Just Cause, de Amerikaanse Invasie van Panama. Sinds 1990 werd de divisie ingezet in de Perzische Golf en bij diverse humanitaire operaties. Daarnaast fungeert de eenheid als "Presidential bodyguard division".


Commandanten en Order of Battle tot juni 1944

82nd Airborne Division

Commanding Officers:
Omar N. Bradley
(23 maart 1942 Ė 25 juni 1942)
Matthew B. Ridgway
(26 juni 1942 Ė 27 augustus 1944)
James Gavin
(28 augustus 1944 Ė 26 maart 1948)


Camp Claiborne, 15 augustus 1942:

Commanding General:
Major General Omar N. Bradley
Chief of Staff:
George VanPope


Noord-Afrika, april 1943:

Commanding General:
Major General Matthew B. Ridgway
Regimental Combat Team:
504th Parachute Infantry Regiment
505th Parachute Infantry Regiment
325th Glider Infantry Regiment


SiciliŽ, operatie Husky, 9 juli 1943:
Commanding General:
Major General Matthew B. Ridgway
Samenstelling:
504th Parachute Infantry Regiment
505th Parachute Infantry Regiment
307th Airborne Engineer Battalion
376th Parachute Field Artillery Battalion
456th Parachute Field Artillery Battalion
319th Glider Field Artillery Battalion
320th Glider Field Artillery Battalion
307th Airborne Engineer Battalion
80th Airborne Antiaircraft Battalion


Salerno, ItaliŽ, 13 september 1943:
Commanding General:
Major General Matthew B. Ridgway


29 september 1943:
Commanding General:
Major General Matthew B. Ridgway
Samenstelling:
Headquarters and HQ Company
325th Glider Infantry Regiment
504th Parachute Infantry Regiment
505th Parachute Infantry Regiment
307th Airborne Engineer Battalion
82nd Airborne Division Artillery
    - Headquarters and Headquarters Battery
    - 319th Glider Field Artillery Battalion (75mm Pack Howitzer) 
    - 320th Glider Field Artillery Battalion (75mm Pack Howitzer)
80th Airborne Antiaircraft Battalion
307th Airborne Medical Battalion
782nd Airborne Ordnance Maintenance Company 
407th Airborne Quartermaster Company
82nd Airborne Signal Company
Military Police Platoon 
Toegewezen eenheden:
    - 1st Ranger Battalion
    - 3rd Ranger Battalion
    - 4th Ranger Battalion
    - 1st Battalion, 143rd Infantry Regiment
    - Detachment, 813th Tank Destroyer Battalion
    - A Battery, 133rd Field Artillery Battalion (105mm Howitzer) 
    - A Battery, 155th Field Artillery Battalion (155mm Howitzer) 
    - C Battery, 155th Field Artillery Battalion (155mm Howitzer)
    - F Company, 540th Engineer Shore Regiment
    - C Company, 83rd Chemical Battalion (Motorized) 
    - Company, 83rd Chemical Battalion (Motorized) 
    - 405th Medical Collecting Company 
    - 2nd Platoon, 602nd Medical Clearing Company 
    - 1st Platoon, 90th Quartermaster Company (Railhead) 
    - H Company, 36th Engineer Combat Regiment
    - Detachment, 63rd Signal Battalion 
    - C Detachment, 72nd Signal Company (Special) 
    - Detachment, 180th Signal Repair Company
    - Detachment, 286th Signal Company


Order of Battle tijdens operatie Neptune in NormandiŽ, juni 1944

Hieronder vind u de samenstelling van de 82nd Airborne Division ten tijde van Operatie Neptune, NormandiŽ juni 1944:
Commanding General:
Matthew B. Ridgway
(26 juni 1942 Ė 27 augustus 1944)
Assistant Commanding:
Brigadier General James Gavin†
Brigadier General George P. Howell
Chief of Staff:
Colonel P. Eaton
(WIA 6 juni 1944)
Colonel Edson D. Raff
(8 juni 1944 Ė 15 juni 1944)
Colonel Robert H. Wienecke
(15 juni 1944 Ė 11 juli 1944)
G-1 (Personnel):
Lieutenant Colonel Frederick M. Schellhammer
G-2 (Intelligence):
Lieutenant Colonel George W. Jack
G-3 (Operations):
Lieutenant Colonel Robert H. Wienecke
(tot 15 juni 1944)
Lieutenant Colonel Walter F. Winton
(15 juni 1944 - 19 June 1944)
Lieutenant Colonel Henry E. Adams
(vanaf 19 juni 1944)
G-4 (Supply):
Lieutenant Colonel Bennie A. Zinn
(WIA 7 juni 1944)
Lieutenant Colonel Frank W. Moorman
(vanaf 7 juni 1944)
Inspector General:
Lieutenant Colonel Charles M. Barrett
Signal Officer:
Lieutenant Colonel Frank W. Moorman
Captain Robert E. Furman
(vanaf 7 juni 1944)
Adjutant General:
Lieutenant Colonel Raymond M. Britton
Judge Advocate:
Lieutenant Colonel Casimir D. Moss
Finance Officer:
Lieutenant Colonel Willaim E. Johnson
Chaplain:
Lieutenant Colonel George L. Riddle
Surgeon:
Lieutenant Colonel Wolcott L. Etienne
(WIA 6 juni 1944)
Major William C. Lindstrom
(vanaf 6 juni 1944)
Ordnance Officer:
Lieutenant Colonel Joshua A. Finkle
(WIA 7 juni 1944)
Captain William B. McGuire
(vanaf 7 juni 1944)
Quartermaster Officer:
Lieutenant Colonel John N. Rohrman
HQ Commandant:
Major Don C. Faith
Provost Marshall:
Major Frederick G. McCollum
Military Government Officer:
Captain Peter Shouvaloff
Special Service Officer:
Captain Rudrick R. Otto
Pathfinders Group:
Major Neal L. Roberts
Headquarters Company:
Captain George J. Clausen


Eenheden:
505th Parachute Infantry Regiment
507th Parachute Infantry Reigment
508th Parachute Infantry Regiment†
325th Glider Infantry Regiment
HQ, 82nd Airborne Division Artillery
319th Glider Field Artillery Battalion
320th Glider Field Artillery Battalion
376th Parachute Field Artillery Battalion†
456th Parachute Field Artillery Battalion
80th Airborne Anti-Aircraft Artillery Battalion
82nd Airborne Signal Company
782nd Airborne Ordnance Maintenance Company
307th Airborne Engineer Battalion
307th Airborne Medical Company
82nd Airborne Military Police†
407th Airborne Quartermaster Company
82nd Airborne Reco Platoon
82nd Airborne Parachute Maintenance Company


Order of Battle tijdens operatie Market Garden, september 1944

Hieronder vind u de indeling van de 82nd Airborne Division ten tijde van Operatie Market Garden, September 1944:
Commanding General:
Brigadier General James Gavin
Chief of Staff:
Colonel Robert H. Wienecke


Eenheden:
504th Parachute Infantry Regiment
505th Parachute Infantry Regiment
508th Parachute Infantry Regiment
325th Glider Infantry Regiment
HQ, 82nd Airborne Division Artillery
319th Glider Field Artillery Battalion
320th Glider Field Artillery Battalion
376th Parachute Field Artillery Battalion
456th Parachute Field Artillery Battalion
80th Airborne Anti-Aircraft Artillery Battalion
307th Airborne Engineer Battalion
307th Airborne Medical Company
Divisional Signals Company
Quartermaster Company
Ordnance Company


Order of Battle tijdens de Slag om de Ardennen, december 1944 - januari 1945

Een Order of Battle van de 82nd Airborne Division tijdens het Ardennenoffensief ontbreekt nog. Kunt u ons hiermee helpen of heeft u aanvullende gegevens voor de incomplete slagordes op de vorige paginaís neem dan contact met ons op via het contactformulier.


Ontvangers van de Medal of Honor

Medal of Honor ontvangers: [palist]826,82nd Airborne Division[/palist]

Bronnen

Boeken


Versie: 19-6-2017 Artikel door: Wilco Vermeer

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/2993/Amerikaanse-82nd-Airborne-Division.htm