De IJssalon

De IJssalon

Titel: De IJssalon (Nederland 1985) 92 min
Ook bekend als: The Ice-Cream Parlour / Private Resistance
Acteurs: Gerard Thoolen, Renée Soutendijk, Bruno Ganz, Kees Hulst, Frits Lambrechts, Carol van Herwijnen, Gijs de Lange, Karin Bloemen, Michiel Kerkbosch, Felix Jan Kuipers, Alexander von Heteren, Johan Ooms, Jos van de Ven, Jon Bluming e.v.a.
Regisseur: Dimitri Frenkel Frank
Uitgebracht: 1985
Bijzonderheden: Drie jaar na het uitbrengen van deze film overleed Frenkel Frank.
Verscheen internationaal onder diverse titels.
Er werd op locatie gefilmd in Amsterdam, Wassenaar en Noordwijk.
Omschrijving:

Het is begin 1941 en de Duitse bezetter houdt zich nog rustig in Nederland.
De antipathie jegens de Joden komt echter steeds meer naar voren.
In de buurt rond de ijssalon van Otto Schneeweiss (Gerard Thoolen) worden de botsingen tussen de fanatieke NSB-ers en een knokploeg steeds heftiger.
Het verzet tegen de met Duitsers samenwerkende NSB groeit.

Schneeweiss is een Oostenrijkse Jood die uit Duitsland naar Nederland is geëmigreerd.
Op een dag krijgt Otto bezoek van zijn vroegere Duitse vriend Gustav die inmiddels majoor in het bezettingsleger is. Otto en Gustav kennen elkaar uit Berlijn.
Trudi (René Soutendijk), de vriendin van Otto en tevens de zuster van de leider van de knokploeg, raakt langzaam maar zeker verliefd op de Duitse officier.

Twee andere, Amsterdamse vrienden komen ook recht tegenover elkaar te staan. De één, Hans (Kees Hulst), is de leider van een groep NSB-jongeren terwijl de ander, Luuk (Gijs de Lange), de leider is geworden van de lokale anti-nazi knokploeg.

Als Otto bij een Duitse overval gearresteerd wordt, worden liefde, vriendschap en principes zeer zwaar op de proef gesteld.

De naam Schneeweiss en het zwarte waarmee hij geconfronteerd wordt vormen een mooi contrast. De bij voorbaat verboden romance tussen Soutendijk en de Duitser heeft iets weg van het verhaal van Romeo en Julia.

Carol van Herweijen speelt de rol van de Gestapo officier Müller.

René Soutendijk speelde vier jaar eerder de hoofdrol in de Nederlandse oorlogsfilm 'Het meisje met het rode haar'. Naar aanleiding van het verschijnen van 'De IJssalon' ontving René Soutendijk een Gouden Kalf voor haar gehele oeuvre.
Bruno Ganz (Gustav in de film) is de zoon van een Zwitserse vader en een Noord-Italiaanse moeder.

Beoordeling: (Degelijk nationaal product)

Bronnen


Versie: 27-3-2005 Artikel door: Don van den Bogert

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/445/De-IJssalon.htm