Schutzstaffel (SS)

Het einde van de SA als machtsblok

Op 2 juli 1934 werd de ‘zuiveringsactie’ door Hitler beëindigd. Hoeveel slachtoffers erin totaal vielen tijdens deze politieke moordactie is onbekend. Veel documenten werden na afloop van de operatie vernietigd, maar uit diegene die bewaard zijn gebleven, kan men concluderen dat er 85 prominente personen omgebracht werden, waaronder 50 leden van de SA. Sommige schattingen gaan er echter vanuit dat er 150 tot 200 mensen vermoord zijn tijdens deze zuiveringsactie die de geschiedenis in zou gaan als ‘de nacht van de lange messen’. In het buitenland werd er met afschuw gereageerd op de slachtpartij die vergeleken werd met gangsterpraktijken. In Duitsland was men echter zeer tevreden met deze aanpak van het probleem. Hitler verantwoordde deze moordpartij tegenover de Rijksdag met het argument dat dit in het kader van de noodtoestand rechtmatig was. Dit was zeker niet de laatste moordpartij, uitgevoerd door de SS, die gerechtvaardigd werd door Hitler.

Binnen de SA werd Viktor Lutze tot nieuwe stafchef benoemd. Lutze was trouw aan Hitler en hij begon aan een zuivering van het ledenbestand van de SA. Vooral veel SA-leiders werden na een verhoor uit de SA gezet en het aantal leden slonk met 40%. De machtsbasis en de structuur van de SA werd volledig ontmanteld en de organisatie was voortaan niet veel meer dan een militaire sportbeweging. De stormtroepen zouden voortaan alleen nog maar ingezet worden voor propagandadoeleinden. Ook werd de SA bijvoorbeeld ingezet om Joden te terroriseren, zoals tijdens de Kristallnacht in november 1938. Terwijl SA’ers Joden en hun bezittingen aanvielen, zorgden SS’ers in burgerkleding ervoor dat de pogrom niet oversloeg in een massale plundering. De SA bleef dus ook verantwoordelijk voor openbare geweldpleging, terwijl de SS ervoor koos om in het geheim te moorden in het buitenland of binnen de muren van kampen en gevangenissen. Nog vele jaren zouden Duitse burgers de SS zien als het fatsoenlijke gezicht van het Derde Rijk. Na ‘de nacht van de lange messen’ zou de SS echter op steeds grotere schaal moord als doel hebben.


Bronnen

Boeken

- Hitlers Derde Rijk, Nationale Handels Onderneming (NHA), Panningen, 2002-2003.
- Microsoft Encarta Naslagbibliotheek (cd-rom), Winkler Prins, 2003.
- Nazi Conspiracy and Aggresion. Vol. II. USGPO, Washington, 1946, pag.173-237. (link)
- The Nazi's - A Warning From History (dvd), Hilversum, Just Entertainment, 2004
- Axis History
- Deutsches Historisches Museum
- Jewish Virtual Library
- Nizkor
- Shoa.de
- United States Holocaust Memorial Museum
- Simon Wiesenthal Center OnlineMultimedia Learning Center
- Wikipedia (Duits) - Schutzstaffel
- Wikipedia (Duits) - Organisationsstruktur der SS
- Wikipedia (Engels) - Schutzstaffel

Versie: 18-3-2017 Artikel door: Kevin Prenger

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/1093/Schutzstaffel-SS.htm