Opstand en liquidatie van het getto van Warschau

Inleiding

Toen de nazi’s op 19 april 1943 begonnen met de definitieve ontruiming van het getto in Warschau stuitten ze op hevig verzet. Joodse mannen en vrouwen hadden zich bewapend en een strijdmacht geformeerd. Deze Joodse strijders namen wraak op de Duitsers die in de voorgaande maanden hun familieleden hadden gedeporteerd naar vernietigingskamp Treblinka. Ze zouden zich dit keer niet zonder slag of stoot naar de slachtbank laten deporteren.

Weliswaar hadden de Duitsers enige tegenstand verwacht, maar hun verwachting was dat binnen drie dagen alle overgebleven Joden uit het getto afgevoerd zouden worden. Het duurde echter tot 16 mei 1943 voordat Jürgen Stroop, de Duitse commandant van de ontruiming, aan zijn superieuren kon doorgeven dat zijn operatie afgerond was. Zelfs na die tijd was er in het voormalige getto van Warschau nog sprake van Joods verzet.

In dit artikel wordt de opstand en de liquidatie van het getto in Warschau beschreven. Veel aandacht wordt besteed aan de processen en gebeurtenissen die resulteerden in de uiteindelijke strijd in het voorjaar van 1943. Het gewapende verzet kwam namelijk niet in één dag van de grond, maar was het resultaat van een stapsgewijs proces dat al op gang kwam vanaf het moment dat het getto in de herfst van 1940 opgericht werd. De oprichting van het getto is dan ook het onderwerp waarmee we dit artikel beginnen.


Bronnen

Boeken


Versie: 26-10-2009 Artikel door: Kevin Prenger

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/1532/Opstand-en-liquidatie-van-het-getto-van-Warschau.htm