Fialkowski, Zbigniew

Introductie

Introductie

De Poolse officier Zbigniew Stefan Fialkowski (1910-1997) is de overgrootvader van STIWOT-medewerker Kaj Metz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Fialkowski onder andere actief in de Poolse luchtafweer tijdens de Duitse invasie, was hij gestationeerd in Palestina en Irak en deed hij mee aan de geallieerde invasie in Italië.

Kaj Metz onderzocht de militaire carrière van zijn overgrootvader en geeft hieronder een overzicht van zijn overplaatsingen, militaire trainingen en de strijdtonelen waar hij actief was. Het is het verhaal van een officier uit het Poolse leger dat symbool staat voor de verhalen van vele andere Polen die dapper vochten tegen de nazi-bezetting van Europa.

Begin en afsluiting kinderjaren

Zbigniew Stefan Fialkowski werd op 28 november 1910 geboren in Mielec in Zuidoost Polen als zoon van Maksymilian en Emilia Fialkowski. In 1929 studeerde hij af in de rechten aan de universiteit van Kielce. Later dat jaar ging hij werken bij de lokale overheid in Jaroslaw.


Bronnen

Boeken


Versie: 7-4-2016 Artikel door: Kaj Metz

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/2308/Fialkowski-Zbigniew.htm