A5M, Mitsubishi

Mitsubishi A5M jager

Inleiding
De Mitsubishi A5M, oftewel Marine Type 96 Vliegdekjager, door de geallieerden "Claude" genoemd, was de eerste eendekkerjager van de Japanse marine en tevens de eerste eendekkerjager ter wereld die werd ingezet vanaf vliegdekschepen.
Het ontwerp was afkomstig van de bekende Mitsubishi-ontwerper Jiro Hotikoshi. De Mitsubishi Bedrijvengroep had het ontwerp gemaakt voor zowel de marine als de Japanse landmacht.
Voor de landmacht werd het ontwerp aangeduid als Ki-18/Ki-33, maar verloor het de competitie van de Nakajima Ki-27. Het enige verschil tussen het Ki-18 ontwerp en de Ki-33 was het feit dat de Ki-33 een gesloten cockpitkap zou krijgen. In die tijd waren de piloten echter nog niet zo gecharmeerd van een gesloten cockpit, zodat de A5M nog een open cockpit kreeg.

De Mitsubishi A5M ging vanaf 1937 in operationele dienst en werden ingezet ten tijde van de tweede Chinees-Japanse oorlog en werden voor het laatst in actie gezien tijdens de Slag in de Koraalzee.

 


Bronnen

Boeken


Versie: 16-5-2017 Artikel door: Wilco Vermeer

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/521/A5M-Mitsubishi.htm