Amerikaanse vliegdekschepen van de Independence-klasse

USS Independence

USS Independence werd op 14 januari 1943 in dienst gesteld door Captain G.B. Fairlamb en werd ingewerkt in de Caraïbische Zee. Daarna voegde het vliegdekschip zich bij de US Pacific Fleet en kwam het op 14 juli 1943 aan in Pearl Harbor. Na twee weken intensieve oefeningen te hebben ondergaan, voerde de carrier samen met de Essex-klasse vliegdekschepen USS Essex en USS Yorktown (CV-10) een luchtaanval uit op Japanse doelen op het Japanse Pacific eilandje Minami-Tori-shima. De volgende luchtaanval waarbij de Independence betrokken was, was die op Wake Island begin oktober 1943. Later in datzelfde jaar volgden nog aanvallen op Rabaul en de Gilberteilanden. Op 20 november werd de Amerikaanse carrier aan stuurboord getroffen door een luchttorpedo en moest het voor noodreparaties uitwijken naar Funafuti, Tuvalu. Op 2 januari 1944 vertrok USS Independence naar San Francisco voor definitief schadeherstel.

Op 3 juli 1944 keerde USS Independence terug naar Pearl Harbor en begon met nachtelijke vliegtraining. Het kleine vliegdek bleek echter niet geschikt voor nachtelijke operaties zodat het Yorktown-klasse vliegdekschip USS Enterprise de enige Amerikaanse carrier bleef die nachtoperaties kon uitvoeren. In augustus 1944 was USS Independence betrokken bij de Slag om Peleliu, een eiland behorende tot de Palau-archipel, ten oosten van de Filipijnen. Dit was de laatste hindernis die de US Navy moest nemen voordat de Filipijnen zelf bevrijd konden worden. De strijd om de voormalige Amerikaanse kolonie zette zich in september voort waarbij de Independence haar bijdrage leverde door luchtaanvallen te lanceren op Japanse stellingen op het eiland Luzon. Task Force 38 (TF 38), waartoe het lichte vliegdekschip behoorde, had als volgende doel Okinawa, het grootste zuidelijke eiland van Japan.

In oktober 1944 deed de Japanse marine een alles of niets poging om de Amerikanen uit de Filipijnse wateren te verdrijven. Dit liep op 23 tot en met 26 oktober 1944 uit in de Slag in de Golf van Leyte. In deze slag, waarbij USS Independence deel uitmaakte van de Light Carrier Force, werd de Japanse oorlogsvloot gedecimeerd en was het niet langer het grootste obstakel voor de Amerikanen in de strijd in de Pacific. Op 9 november van dat jaar kwam de Independence aan in Ulitih, het meest noordwestelijke eiland van de Carolinen, om bevoorraad te worden. Tot januari werden doelen bestookt in de Filipijnen en Formosa (het huidige Taiwan) en vanaf maart 1945 concentreerde de US Navy zich geheel op Okinawa. USS Independence bleef tot juni bij Okinawa en vertrok daarna naar Leyte voor een korte onderhoudsperiode. Gedurende juli en augustus 1945 was het lichte vliegdekschip betrokken bij luchtaanvallen op de hoofdeilanden van Japan en gaf het luchtdekking aan aanlandgaande Amerikaanse bezettingstroepen. Na VJ-Day (Victory over Japan Day, op 15 augustus 1945) bleef USS Independence tot 22 september 1945 in Tokyo Bay en kwam daarna, via Guam, op 31 oktober aan in San Francisco. Van 15 november 1945 tot 28 januari 1946 nam de carrier deel aan Operatie Magic Carpet, waarbij zoveel mogelijk Amerikaanse troepen in een zo kort mogelijke tijd terug naar huis werden gebracht.

In het kader van Operatie Crossroads werd USS Independence in juli 1946 blootgesteld aan nucleaire explosies bij het atol Bikini, één van de Marshalleilanden. Op 1 juli 1946 lag het vliegdekschip slechts een halve zeemijl af van de kern van de explosie van de atoombom, die Operatie Able genoemd werd. Het brugeiland en de schoorstenen werden van de lichte carrier afgeblazen, maar het schip zonk niet. Op 25 juli volgde een tweede nucleaire test, Operatie Baker, maar USS Independence overleefde ook de explosie van deze atoombom. Het schip werd daarna nog jarenlang gebruikt voor onderzoek naar de effecten van de opgelopen straling. Tenslotte werd de Independence op 29 januari 1951 tot zinken gebracht voor de kust van San Francisco. USS Independence kreeg acht Battle Stars toegekend voor haar bijdrage in de Tweede Wereldoorlog.


Bronnen

Boeken


Versie: 10-4-2017 Artikel door: Peter Kimenai

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/3730/Amerikaanse-vliegdekschepen-van-de-Independence-klasse.htm