Bazooka

Slot

Gebruikswijze

Het bazookateam bestond meestal uit twee personen, de schutter en de lader. De schutter vervoerde het wapen, de lader de projectielen. Het wapen kon worden geladen en afgevuurd door een persoon, maar dat nam enige tijd in beslag. Het was effectiever als het wapen door twee personen werd gehanteerd. Voor het afvuren legde de schutter het wapen op zijn schouder. De lader schoof het projectiel achter in de buis en verwijderde de veiligheidspin. Vervolgens schoof hij de raket volledig in de buis, totdat deze vastklikte. De lader verbond een draad van de raket met een contactpunt op het wapen om het elektrisch circuit te sluiten. (Bij latere versies van de rakket kwam deze draad te vervallen). Nadat de lader middels 'Ready' had aangegeven dat hij gereed was, kon de schutter het wapen afvuren. Met de M1/M1A1 konden ongeveer vijf schoten per minuut worden gelost. Bij de M9 was dit ongeveer tien.

In een Amerikaanse trainingsfilm werd gedemonstreerd, dat de bazooka ook kon worden gebruikt als antitankmijn. Het is niet duidelijk of deze techniek vaak is toegepast tijdens de oorlog.

Tijdens de campagne in West-Europa, werden sommige Piper Cub verkenningsvliegtuigen uitgerust met bazooka’s om op die wijze ingezet te kunnen worden tegen Duitse tanks en andere voertuigen. Major Charles Carpenter zou op deze wijze onder meer tijdens de slag om Arracourt met zijn L-4 Grasshopper uitgerust met zes bazooka’s, zes Duitse tanks, waarvan twee van het type 'PzKpfw VI Tiger' hebben vernietigd.

Besluit

Al met al kan men niet anders stellen dan dat de bazooka een succesvol wapen was tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 'Rocket Launcher' bleek zeer nuttig in de straatgevechten in West-Europa en tijdens de strijd op de eilanden in de Pacific. Het was het eerste draagbare wapen dat infanteristen konden gebruiken voor het op afstand vernietigen van niet of licht gepantserde voertuigen, bunkers, machinegeweernesten en andere versterkingen. Een van de bijnamen die de infanteristen aan de bazooka gaven was 'Shoulder 75', omdat in hun ogen het effect van de 'Rocket Launcher' gelijk was aan dat van een 75-mm kanon. General Dwight Eisenhower, de geallieerde opperbevelhebber, somde na de oorlog de vier middelen (tools of victory) op, die de geallieerden de overwinning hadden opgeleverd. Dit waren volgens hem de atoombom, de jeep, de 'C-47 Skytrain' ( een transportvliegtuig) en de bazooka.


Bronnen

Boeken


Versie: 15-4-2018 Artikel door: Wesley Dankers

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/4970/Bazooka.htm